Проучване: Слънцето ще е основен енергоизточник към 2050 г.

7 държави в света произвеждат 100% от тока си от ВЕИ
17 апр 2024 21:57, Анисия Иванова
16
Проучване: Слънцето ще е основен енергоизточник към 2050 г.
Снимка: БГНЕС

Намаляващите разходи за изграждане на слънчевите панели през последните години са довели индустрията до "необратима точка" и вероятно соларната енергия ще бъде основният енергиен източник през 2050 година, показа проучване на Университета в Екситър, цитирано от The Independent. Изследователите посочват, че целите при фотоволтаиците са не само достижими, но и необратими.

"Слънчевата енергия е най-широко разпространеният енергоизточник на Земята и тя става все по-привлекателна икономически след увеличаване на инвестициите", се казва още в проучването.

В последната година отново има бум в зелената енергия, като един от основните двигатели се оказа Европейският съюз (ЕС). Енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, насърчи повечето държави да се обърнат към своите енергоизточници, както и да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

Проучване на Станфордския университет на базата на данни за 2021 година и 2022 година показва, че седем държави по света произвеждат електроенергията си изцяло от възобновяеми енергийни източници - водни централи, соларни панели, вятърни турбини или геотермални източници. Това са Албания, Бутан, Непал, Парагвай, Исландия, Етиопия и Демократична република Конго.

Проучванията на изследователя Марк Джейкъбсън показват, че като цяло 47 държави по света прозвеждат повече от 50% от енергията, която потребяват, от зелени централи. Сред тях обаче не са най-големите икономики, сочат данните. От тях е видно, че най-напред е Китай с почти 27% дял на зелената енергия, следват САЩ (20,75%), Япония (19,8%), Индия (19,3%) и Русия (19,1%).

Целият анализ - на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от ЕС
В Нидерландия пак разследват "българска измама" със социални обезщетения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Исланидя през 5 години затваря летищата и имат аларми, дето пищят, кгоато избухва вулкан. Имам познат от там - водата в тях тече на 50 градуса, защото леко изстива, доакто мине през филтире. Иначе парното е на 80 градуса. Ако трябва да се вари нещо, навън се заравя в един моккър пясък. 85 градуса стига температурата. А Конго - какви енерийни нужди има Конго?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с тия измислени, платени, нагласени "проучвания" !!!!! Няма такъв филм !!! Стига сте копирали мотамо, каквото ви снесат от централата на Политбюро !! Няма проучвания, има наука и природа !!! Човечеството е постигнало този си разцвет, благодарение на изкопаемите горива и индустриалната революция !! Никакво слънце, вятър, вода не могат да заместят основния източник на електроенергия....това е само в тиквите на някои политкомисари-плановици, които работят за намаляване на човешката раса....!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Хаха, че Слънцето и днес е основния енергиен източник. Ако сме извън Слънчевата систа, тук ще сме близо до абсолютната нула, колкото и електроцентрали да има.
11
0
 
3
 
! Отговори
Еееее преди 1 седмица
Едно време и за кроманьонците е било така, докато са се сетили да запалят огън в пещерата след залез слънце
10
1
 
0
 
! Отговори
Se преди 1 седмица
АА ние тепърва ще даваме 30 млрд евро за изграждане на два енергоблока, които евентуално ще заработят 2040 год., когато вече няма да има нужда, и няма да се изкупува такава енергия. Т.е. няма да се изплати никога.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В друга статия пък пише Европа разлюбва електричките връща се към бензина.зелени измамници такива чиба чиба!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пишетв поне от кого е платено това "проучване"
7
0
 
6
 
! Отговори
А преди 1 седмица
нощно време на свещи ли?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Горкото слънце! Къде по-напред да огрее?
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много по разумно е да имаш 1 АЕЦ, отколкото да покриеш всичките си обработваеми земи с панели. Освен, че е грозно, не е икономически оправдано. Тая мода ще премине до някоя друга година.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато не се изобретят лунни панели за тъмната част на деннонощието съмненията ми няма как да бъдат разсеяни.
3
1
 
6
 
! Отговори
Дон Т Лаф преди 1 седмица
Хахахах- хахаххахаха АХаахаххаха хахах ХАхахахаха
2
2
 
15
 
! Отговори
Аа дообрем преди 1 седмица
Много наивно. Един вулкан в Индонезия да избухне и може да не видите слънце няколко години. По цялото земно кълбо. Не е като да не е ставало. И то преди двестатина години само.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А нощно време, при мъгла или облаци ?