Присъединяването ни към еврозоната било реалистично през 2026 г.

Причини са - инфлацията и липсата на обществена подкрепа
Обновена: 22 апр 2024 16:11 | 22 апр 2024 12:03, Анисия Иванова
2
Присъединяването ни към еврозоната било реалистично през 2026 г.
Снимка: БГНЕС

Януари 2026 година е по-реалистичната дата за приемането на България в еврозоната, казва пред "Политико" Чинция Алчиди от брюкселския Център за изследване на европейската политика. Експерти и политици, с които изданието разговаря, са убедени, че целта за приемане на еврото на 1 януари догодина няма да бъде изпълнена.

Финансирана от Русия дезинформация е сред причините за намалялата обществена подкрепа в България за приемането на еврото, се твърди в статията, цитирана от БНР. Страната ни няма да влезе в еврозоната от януари догодина не само заради политическите сътресения, но и заради постоянната инфлация и липсата на обществена подкрепа.

Някои български политически лидери, включително управителят на БНБ, допускат това да се случи в средата на 2025 г. Същевременно официални представители и експерти, свързани с техническите аспекти на присъединяването, заявяват, че влизането в средата на годината е нетипично.

Следващият доклад на Европейската централна банка за България, който трябва да определи дали тя е готова, се очаква преди лятото.

За да се присъедини България, тя не трябва да превишава с повече от 1,5 процентни пункта трите страни от ЕС с най-добри показатели. Според Жолт Дарваш от брюкселския мозъчен тръст "Брюгел" иначе страната ни е в добра бюджетна позиция.

Според него настоящата прогноза за инфлация от 2,9% през 2025 г. показва, че страната може да влезе в еврозоната през 2026 г. Дарваш обаче допълва, че има място за маневри и "сивата зона", която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да бъде използвана за съкращаване на срока за България. Само че това трябва да бъде оправдано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от ЕС
И "Политико" обяви: България няма да влезе в Еврозоната на 1 януари 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Реалистично е през 2062
1
1
 
6
 
! Отговори
Хайде, хайде! преди 1 седмица
Всички знаем, че целта на това влизане в еврозоната е да се откраднат милиардите, които гарантират валутния борд.