Разкрит е заговор за убийството на Зеленски, арестувани са двама полковници

Мишени са били още Малюк и Буданов, поръчител руските спецслужби
7 май 2024 15:45, Петър Бойчев
273
Разкрит е заговор за убийството на Зеленски, арестувани са двама полковници
Снимка БГНЕС

Службата за безопасност на Украйна /СБУ/ е арестувала двама полковници от Управлението за държавна охрана на Украйна, които заедно с още трима души са готвили покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски.

Мишени са били също така шефът на СБУ Василий Малюк, шефът на ГРУ Кирило Буданов и други топ чиновници по поръчка на руските спецслужби. Те са обвинени в държавна измяна, пише Сега.

Един от арестуваните е полковник Андрей Гук, който е приближен до шефа на службата за охрана Сергей Рудю, на когото е кум, съобщи "Страна". Другият задържан полковник на име Деркач.

"При обиските са намерени и иззети средства за поразяване, както и други доказателства за престъпна дейност", съобщава СБУ.

Двамата полковници предавали секретна информация за придвижването на Зеленски, Буданов и Малюк. Те са търсили изпълнители сред военните, които са приближени до охраната на президента, които "биха могли да вземат държавния глава като заложник, а след това да го убият".

СБУ твърди, че Буданов е трябвало да бъде убит до Великден с ракетен удар по дома, където е трябвало да се намира и чиито координати са били предадени в Москва. След това с дронове е трябвало да бъдат убити останалите в къщата, а с още една ракета да бъдат заличени всички следи. FPV-дронове, заряди за ракетни установки и противопехотни мини са били доставени от полковник от службата за охрана от друг регион на Украйна.

Записани са разговори на потенциалния изпълнител на терористичния акт с "ръководител" от Федералната служба за сигурност на Русия.

Според "Страна" всички заподозрени са арестувани още в събота. Полковник Гук е задържан в дома си, като при обиска е намерено оръжие, което е обявено за изчезнало от службата за охрана още на 24 февруари 2022 г., както и взривни вещества. Намерени са и доказателства за сътрудничество с руските спецслужби.

Деркач е задържан в Сумска област, където е бил за Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от ЕС
Франция атакува драг кралицата, която ще носи Олимпийския огън
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
2
 
3
 
! Отговори
Велес преди 3 седмици
Ха-ха-ха-хааааа!
216
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Зеленски! Това чака фашиста в Кремъл, но е добре че знаеш какво следва за него.
215
1
 
11
 
! Отговори
Зеленски Желю Желев преди 3 седмици
Демокради сър!
214
3
 
28
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 3 седмици
Какъв държавен глава е Зеленски,след като мандатът му изтече?
213
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
всяка седмица заговор срещу зеленски
212
3
 
24
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
И срещу Хитлер имаше атентат, спретнат от сопствените му полковници! Фон Щауфенберг! Това е работа на ЦРУ! Знак, че фюрерът Зеленски е на залез!
211
15
 
4
 
! Отговори
РУСКИ ЕНННИЧЕРИ... преди 3 седмици
И В БЪЛГАРИЯ ГЪМЖИ ОТ ПРЕДАТЕЛИ...
210
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама се говори че китайчето е стиснало гръц"муля на МАКАРОНА. Сега ще успокои унгарците и сърбетата. И чудя се със какво пътуват и другите 400 души бизнесмени със него.
209
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обичат го, а ако го закопаят още повече ще го заобичат. Явно западните му съюзници са решили че мъртав ще е по полезен за войната.
208
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На ПаКут и ДеПерасе товарише нет! Ш ни мъ лей ам разместо Пто и Кто, както Дто и Пто)
207
4
 
3
 
! Отговори
Наркоман и Щангист преди 3 седмици
срещнали се два наркомана. единият искал да му вярват. вторият искал да вярва че като щамгист ще зафатва падащите бомби. кой от двамата, мили деца загинал след като починал от явнасмърт чрезточноубиване... . . Вторият също казала другарката и децата се развикали Ураааа Урааааа
206
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Арестуваните Ермак. Сигурно ще има подобрение.
205
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По имената ярестуванитедебили са молдавци с типични сливенско-румънски тайни имена
204
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Началото на края,да видим дали ще свърши ,като хитлер,в бункера
203
2
 
5
 
! Отговори
СъдСъдийкаСъдия преди 3 седмици
Да го осъдятна ПубличноАнално използване пред цялото му семейство катао за целта докарат една рота украински войници тежко пострадали от битките и останали бе ръце, без крака, без очи без, без и без и дамуеътАйката ичката айчина да у еът, не че е загубил войната и на най страшните наркомани се случва а защото краде и позволи на оня гурем Елндийката да си пазарува в НЙ за 1.5 милиона $$ бижута. като ми се наситят парализираните да му наврът взаТника елендените бижута и баста. нека жуве ако мое
202
0
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 3 седмици
Как е възможно това да е истина след като всяка ракета и дрон са сваляни от Зеленски ? А сега де ...кое от двете е лъжа ? Две ракети и дрон ? Хмммм и това при 100% успиваемост ? Съвсем се обърках....Наркомана прави някъв филм
201
2
 
4
 
! Отговори
ШизофреникътПлаче преди 3 седмици
Зелюрасе, ти зайди моме в Германачко дето се тъкмят да ти пращат живо месо за отстрен на органи инплантанти. Тебе"Убиецо" на над 500 000 семейства с пострадали дядовци, бащи, синове, братя, съпрузи, роднини приятели-не руските а украинските страдалци които ти пращаш на явнасмърт за да им се рапродават органите. Намерил два маьора,дваКирила ДваДебила да се признаят, после ще им огранизираш бягството давайки по две торби жълтици и другиДваКирилаДваДебила ще разстрелят при опит за бягство Кирилите
200
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този клоун много да се пази вече!-:) Защото е Обикновен гражданин както всички украинци! Мандата му Приключи! И ще бъде убит като обикновен гражданин на Украйна! Много дългове ти тежат Евреино! Ще си ги платиш!!!
199
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наркоманът макар и неадекватен го налегна параноята след вчерашната заповед на Русия"Че трябва да бъде арестуван без значение жив или Мъртъв"
198
2
 
14
 
! Отговори
Ше му преди 3 седмици
Късат трътката на таа украинофашистка мас...я!!!