ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай

Пекин планира ответни мерки
3 юли 2024 21:15, Стела Стоянова
165
ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай
Снимка БГНЕС

Европейският съюз планира да въведе вносни мита за всички стоки от китайските сайтове за електронна търговия, по-специално Aliexpress, Temu и Shein, включително и за стоки на цена под 150 евро, съобщи днес вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници, пише "Сега".

Според тях подобно преразглеждане на вносните мита в ЕС има за цел да се бори с "притока на голям брой евтини стоки". Европейската комисия ще предложи да се премахне сегашната ценова бариера от 150 евро, при която стоките могат да бъдат закупени без мито, се казва в публикацията. По данни на ЕК през миналата година в ЕС са внесени такива стоки за 2,3 млрд. евро.

В края на май китайските власти изпратиха писмо до Валдис Домбровскис, заместник-ръководител на ЕК, в което предупредиха за ответни мерки от страна на Китай, в случай че ЕС възнамерява да започне търговска война срещу Пекин чрез повишаване на митата върху китайските стоки. Според текста китайските власти са обезпокоени от нарастващия брой антидъмпингови разследвания срещу китайски фирми в ЕС и се надяват да възстановят нормалното търговско и икономическо сътрудничество с блока. В отговор на по-нататъшните недружелюбни стъпки от страна на официален Брюксел Пекин обмисля да повиши митата върху вноса на европейски селскостопански продукти и авиационно оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: КитайЕСонлайн стоки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Радослав Абе човече, кой ти ползва още стругари и фрезисти в големите производства? Ти си останал някъде 50 години в миналото.
64
10
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Така ЕС предпазва бед няците от собствените им провали. Само хора, които непременно искат да си купуват за нищо неставащи стоки пазаруват от такива места. Аз лично в живота си не съм си купил нищо от там. За сметка на това нямам НИТО ЕДИН познат, който да не си е купувал неща оттам и да не е "изгорял". По-неумните от тях - многократно.
63
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
До Радослав...оригинала и китайската реплика се правят в един и същ завод, на едни и същи машини от едни и същи хора -----///----- Правят се от различни материали с различно качество. и за едните има гаранция и мрежа от фирмени сервизи, а другите са на твой риск.
62
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Радослав Най-важната компания в Света на микропроцесорите е от ..... НИДЕРЛАНДИЯ! Прочети за ASML и стига си се правил на много умен. Мани ги тия китайци, няма по-гHyсно племе от тях на този свят.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При автомобилите над 90% производството е роботизирано!
60
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До Страхил: ти *** ли си или да? Когато машината ти е по американски стандарт как ще ползваш европейски консумативи като захвата е различен бе? Едните са в инчове, другите в милиметри. Ако вземеш малък отвор ти идва малък, ако вземеш по голям ти идва твърде широк и не пасва, трябва да правиш втулка (която пак изисква опитен кадър който да я изработи) или чакаш месец доставка от САЩ, а китаеца ти го доставя до седмица. Елементарни неща не са ви ясни! На инчова машина ще слага дискове в милиметри.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А китайки, може ли да се поръчват?
58
1
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Мислителя: как за русоробите съм зъл евроджендър, за вас евроджендърите колхозник, хайде разберете се вече. Америка няма да ти продаде технология, а само готов продукт, и може в ЕС да има много население, но това не означава, че им се работи в производство. Знаеш ли какъв глад е за стругари и фрезисти? Огромен, но желаещи няма, а вече няма и къде да учат. С офис служители и инфлуенсъри производство не се прави! Няма нищо колхозническо с това, а е суровата истина! Първо намерете кадри!
57
4
 
2
 
! Отговори
СТРАХИЛ преди 3 месеца
До Радослав В Лерой Мерлин има пирони и ножове. И са ФРЕНСКА верига магазини. И са си тяхна марка тези неща. И за разлика от колхозните не са за еднократна употреба.
56
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До гаврил: като искаш мита, стой гладен, бос и гол защото няма от къде да си купя ножове и да ти скроя дрехите или от къде да си купя пироните за да ти монтирам кухнята която ще дойде когато производителя си купи дискове за кроене от САЩ! Дай ми европейска алтернатива на цена която няма да ме накара да съдера кожата на Гаврил и с удоволствие ще пазарувам от Европа! Защото после гаврил ще гледа като ромче и ще пита: бате ама защо ремонта толкова пари, аз на едно място не съм виждал толкова.
55
5
 
2
 
! Отговори
МИСЛИТЕЛЯТ преди 3 месеца
До Радослав Защо си мислиш, че 450 000 000 човека в ЕС няма кой да програмира роботи? Да не говорим, че ЕС може да използва американски технологии. При това няма да ги краде като любимите ти колхозници, а ще ги ползва легално. Мисля, че руско-китайската пропаганда ти идва в повечко.
54
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До мислител: най обичам хора които не са и подушвали производство да ми развиват теории. И хора които си мислят, че роботите за производство са като терминатор от филмите да ми казват какво трябва за да работи робот. Я влезте малко в производство да видите за какво става на въпрос, кадри няма, масово производствата са с кадри на 50+, ама иначе искаш да произвеждаме, е как да стане? Роботи? Че той робота не може да запали ако преди това някой не мине да пусне компресора, че да има въздух.
53
7
 
3
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 3 месеца
До Радослав Като ти наложат митата ще плащаш. А ако не искаш да плащаш - чемудана, вокзал и Сибир. Там нямат мита към Чайна, защото са тяхна колония хи хи хи
52
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До мислител: а кой ще сглоби тези роботи? А кой ще ги поддържа? А кой ще им програмира рецепти или какво да режат? ИИ е много далече от тези неща още! Цял живот съм работил в производства и покрай роботи, все още си иска човешка ръка, къде за да се управлява, къде да се зарежда робота, къде за финизиране защото робота не е способен на чак толкова добро завършване на продукта. Ще минат още много години докато стигнем този момент, а до тогава какво?
51
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До гаврил: драги колхознико, въртиш, сучиш пак се връщаш, че това което купуваме от Китай няма еквивалент в Европа защото дори и уж европейското се произвежда там. За какво да плащам на фирма Х само заради емблемата като мога да взема същата стока на по ниска цена защото няма емблема? Как искат да подкрепя европейското да произвеждат тук, а не да ми продават същата китайска стока, но с надценка защото е с емблема на марка Х.
50
4
 
5
 
! Отговори
МИСЛИТЕЛЯ преди 3 месеца
До Радослав Не се заблуждавай! Бъдещето е в роботиката и автоматизацията на производственият процес. Даже не е бъдеще, а си е вече реалност.
49
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До мислител: и как ще съживиш производство когато нямаш обучени кадри о мъдри мислителю? Производство не е да киснеш в офис,а иска хора които знаят какво правят,разбират от рецепти за материали, разбират от разкрояване, рязане,заваряване,струговане,фрезиране.В Европа няма желаещи за това,всеки иска в офис по телефона да организира 100 китаеца да произвеждат и да се занимава с организиране на транспорта.Няма как да възстановиш производство без кадри,а скоро няма и да има кой да обучи нови такива.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Райдер е българска фирма!
47
2
 
3
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 3 месеца
До Радослав Я обясни сега къде се изнесоха и защо фалираха фирмите в Европа? Май започна да стопляш накрая.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българските дрехи и храни, са от най-качествените, но вече ще ги търсим със свещ!