Страхува ли се ЕС от нов мандат на Тръмп?

Американецът даде заявка да стопира войната в Украйна
2 авг 2024 20:00, Инна Ангелова
124
Страхува ли се ЕС от нов мандат на Тръмп?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия вижда перспективата за втори мандат на Доналд Тръмп като президент на САЩ и сформира специална група, която да подготви ЕС за неговото завръщане. Financial Times твърди, че ЕС разработва стратегия в случай на рязка промяна на позицията на Вашингтон по въпроси като свободната търговия и подкрепата за Украйна.

Работната група към ЕК все пак не пропуска възможността президентския пост през ноември да бъде спечелен от Камала Харис и проучва какво би било нейното въздействие върху Европа като цяло, допълва “Фокус”.

Според Financial Times Брюксел е дълбоко загрижен, че Тръмп ще използва втория си мандат, за да наложи болезнени мита върху износа на ЕС, да прекрати военната и финансовата подкрепа за Украйна и да принуди Киев да се съгласи с условията на Москва за прекратяване на войната.

“Европейските съюзници също са загрижени, че Тръмп ще изпълни предишните му заплахи да изтегли САЩ от НАТО или значително да подкопае разпоредбите за взаимна отбрана за страните, които според него не харчат достатъчно за отбрана“, пише FT.

Комитетът планира да започне активно работа през септември и да разшири взаимодействието с правителствата на ЕС за обмен на мнения и идеи относно оценката на потенциалните уязвимости на ЕС и начините за смекчаване на негативните решения.

Освен това се обръща специално внимание на разработването на комуникационни планове в случай на големи промени в политиката на САЩ спрямо Европа, като например необходимостта данъкоплатците от ЕС потенциално да допринесат повече за отбраната на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
5
 
! Отговори
До 90 преди 1 месец
Коя река в България съдържа 5 букви, започва с "Д" и завършва на "унав". Давай, раздуй. :)
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А знае ли някой тук как ще се казва от ноември президента на Пуерто Рико? Може ли някой тук да познае от два пъти как ще се казва от ноември президента на Пуерто Рико?
85
5
 
7
 
! Отговори
Амиии преди 1 месец
До ще клякат ли? Ще клякат. Какво друго да правят. Накрая ще се опитат са принесат Зеленски, като изкупителна жертва. С основание, но, късно. Той ще избяга в Англия или Израел, а над половин милион млади украинци (не хазари) никога няма да се върнат на този свят. Населението на Украйна ще се стопи наполовина, а повече правителствени програми за производство на войници, няма да има. Свърши се и с този американски експеримент. Произведените момчета през последните 10-12 години ще станат слуги.
84
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп има само един кошмар! Джуджето Ким, с голямата ракета!
83
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A знае ли някой тук как името на президента на Пуерто Рико?
82
7
 
0
 
! Отговори
Съкилийник преди 1 месец
Няма ли да лежи в затвора?
81
0
 
9
 
! Отговори
Още веднъж, преди 1 месец
за да не повтаряш, като пиян папагал: "Знанието кои са президентите и кои столиците на държавите са приоритет на водещите политици и географи. Не си обременявай мозъка с излишно инфо, за да не спре да функционира. И не забравяй, че четеното на много книги не винаги води до поумняване." Запиши си го някъде из грамофонната глъвъ.
80
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е капиталист и цени парите. Ще се разбере с Путин и фашистите от ЕС ще дръпнат плувката.
79
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой е президента на Пуерто Рико?
78
3
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 1 месец
Капитализма е най-добрата система, но комунистическите внуци вече 35 години пречат на капитализма да дойде в България? Ох, кога най-после ще ни дойде един як капитализъм да си поживеем и ние като американски капиталисти, за това ние българите требе да се изчистиме от комунистическите внуци за да заживееме като яки американски капиталисти!
77
2
 
8
 
! Отговори
До 74 преди 1 месец
Има щатски интернет. Създаден е за таквиз питащи като тебе. И да не забравиш да научиш името на вожда на о. Тимбукту. Положително ще ти е от полза. :(:):)
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България никога не е имало капитализъм. Някой бърка партизаните и техните деца и внуци с капиталисти. В България само кражби и кражби от безплатното изградено от данъкоплатеца преди 1990 година.
75
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой е президента на Пуерто Рико?
74
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Аз вярвам в бъдещето на ЕС. ЕС си е стабилка и се развива супер. Русофилите от 50 години чакат ЕС да се разпадне, а ЕС си е стабилка. Нали?
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой е вицепрезидента на Русия?
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аве, 65, Пак нещо си се пообъркал заради елементарно незнание. Русия защитава украинците от нацистките им сънародници. В семейството има сериен насилник на жената и децата и в момента Русия ги защитава, като междувременно наказва насилника. Ти не си ли против домашното насилие? Само да ти припомня, че украинските нацисти избиваха жени и деца в спорните области от 2014г.
71
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А знае ли някой кой е президента на Пуерто Рико? Я някой тука сега да каже - как се казва президента на Пуерто Рико?
70
0
 
3
 
! Отговори
Ким преди 1 месец
Страхува ли Тръмп?
69
1
 
6
 
! Отговори
До 67 преди 1 месец
Знанието кои са президентите и кои столиците на държавите са приоритет на водещите политици и географи. Не си обременявай мозъка с излишно инфо, за да не спре да функционира. И не забравяй, че четеното на много книги не винаги води до поумняване.
68
6
 
0
 
! Отговори
ще клякат ли? преди 1 месец
А какво става с девеесе и първа, а какво става с девеесе и първа? Върнаха ли вече териториите от девеесе и първа, защититиха ли, защитиха ли от разбойници териториите от 91ва, или ще преговарят за мир ще отстъпват територии агресора който без никакъв повод и причина нападна Украйна която просто мирно и тихо си седеше и нищо не правеще! А? Ще клякат ли, ще клякат ли, готови ли са да остъпват територии на разбойниците, или ше се бият до победа над разбойниците, а? Какво говорят?