Страхува ли се ЕС от нов мандат на Тръмп?

Американецът даде заявка да стопира войната в Украйна
2 авг 2024 20:00, Инна Ангелова
124
Страхува ли се ЕС от нов мандат на Тръмп?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия вижда перспективата за втори мандат на Доналд Тръмп като президент на САЩ и сформира специална група, която да подготви ЕС за неговото завръщане. Financial Times твърди, че ЕС разработва стратегия в случай на рязка промяна на позицията на Вашингтон по въпроси като свободната търговия и подкрепата за Украйна.

Работната група към ЕК все пак не пропуска възможността президентския пост през ноември да бъде спечелен от Камала Харис и проучва какво би било нейното въздействие върху Европа като цяло, допълва “Фокус”.

Според Financial Times Брюксел е дълбоко загрижен, че Тръмп ще използва втория си мандат, за да наложи болезнени мита върху износа на ЕС, да прекрати военната и финансовата подкрепа за Украйна и да принуди Киев да се съгласи с условията на Москва за прекратяване на войната.

“Европейските съюзници също са загрижени, че Тръмп ще изпълни предишните му заплахи да изтегли САЩ от НАТО или значително да подкопае разпоредбите за взаимна отбрана за страните, които според него не харчат достатъчно за отбрана“, пише FT.

Комитетът планира да започне активно работа през септември и да разшири взаимодействието с правителствата на ЕС за обмен на мнения и идеи относно оценката на потенциалните уязвимости на ЕС и начините за смекчаване на негативните решения.

Освен това се обръща специално внимание на разработването на комуникационни планове в случай на големи промени в политиката на САЩ спрямо Европа, като например необходимостта данъкоплатците от ЕС потенциално да допринесат повече за отбраната на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 44 "А българските политици с много малки изключения се надпреварват да се харесват на Марула" - 23+ % от матряла у нас гласува ЗА Урсулата. Факт.
46
4
 
3
 
! Отговори
п.п. преди 1 месец
не го ли разбрахте? новия световен ред е в ход! ТРЪМП и ПУТИН!...и сега те си търгуват, и си разменят военнопленици....а ЕС надолу по баира...докато се разпадне!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да попитам войнолюбците, защо не отиват на фронта като толкова искат войната да продължи? Нали не си мислят, че войната е въпрос само на пари? Как ще поемат отговорност войнолюбците за изгубените човешки животи и украинска територия? Изобщо това хора ли са или някакви кръвожадни май муни? Много е лесно да си войнолюбец като друг плаща цената, безотговорно е! Ако има честни атлантици, нега да хващат пушките и да дадат личен пример!
44
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Интересно, че ЕС не бяха загрижени когато Виктория Нуланд каза Ф'к ЕС, но са загрижени от Тръмп. Да припомня и паниката в НАТО от опасността американският народ да подкрепи Президента, който не започва войни Доналд Тръмп.
43
1
 
6
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Много,много,много!
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По страшен е новия мандат на Марула. Тръмп се интересува от страната си и я поставя на първо място както трябва да прави и всеки лидер. ЕС обаче се интересува първо от Украйна и благополучието на нелегалните мигранти и ако остане време за ЕС. А българските политици с много малки изключения се надпреварват да се харесват на Марула по горепосочените приоритети, а България тотално е в 9та глуха
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам дали ЕС се страхува, но Шарлатаните в България определено се тресат от страх. Ще им врътнат кранчето от грандове. Киро и Асен са в паника. Тошко събрал лидерите на ПеПе-ДеБе, Възраждане, БСП, ДПС -ДОГАН в офиса на 7/8 и сега умуват как да саботират България, като свалят Рая Назарян от поста Председател на НС. Бързат да сложат техен човек за служебен министър председател, че като дойде Тръмп няма вече ала-бала и кражбите им ще секнат.
40
1
 
7
 
! Отговори
ГерболИННАя, преди 1 месец
Ходи питай овенните на Путангенса откъде се снабдяват с тампони и дамски превръзки, за да мирясаш. :):)
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"като например необходимостта данъкоплатците от ЕС потенциално да допринесат повече за отбраната на Украйна.".................Клоуните от ЕК да "допринасят" със собствените си заплати, банкови сметки и имоти. Категорично отказвам данъците ми да отиват за загубена кауза.
38
6
 
6
 
! Отговори
ГерболИННА преди 1 месец
С наближаването на датата 5 ноември 2024 цените на памперсите и WC-хартията се увеличиха драстично в СРАЩ - (Свободните Републикански АлиЕкспрес Щати). В колонията ЕСССР-е се наблюдава силно замърсяване,покафеняване и ароматизиране на река Сена в резултат от отчаяната и истерична съпротива за запазване на екокли(3)манеолибера3тфаши3тките ценности,оттекли в реката и причинили спонтанно гадене и повръщане сред плувците на ОлимПЕДИадата.Урсулю пищи неудържимо,а ОМакрон е омекнал връз баба си...
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, не бе!
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представям си Шишо Магнитски как говори пред тълпата с една шапка и пита "Страхуват ли ви от ГЕРБ"
35
7
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
А за мен въобще не е проклятие, щото отвориха зоопарк "България" и около 3 млн. вече не са на държавна хранилка, а си гледат рахатлъка в гнилий капитализъм. Даже и синчетата и щерките на вашите мили ръкурводители, които ви ощастливяват с перманентни избори и пълно задоволяване.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това го публикувахте миналата седмица. Толкова сте зле.
33
6
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
Явно си пийнал доста белина след заказа на Тръмп, но червенината ти все още избива.
32
7
 
10
 
! Отговори
до 34 преди 1 месец
Няма как да съм благодарен, че анексираха страната ми без референдум и ми налагат извращенията си, които наричат "европейски ценности". Напротив, това е проклятие.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВЪПРОС Ти си мръднал, бе. Ама наистина. Иземята е плска, анли?
30
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който слага прът в колелото на брюкселските жендъри е приятел на Европа.
29
10
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Света Очаква с Нетърпение Тръмп . Да се спре Войната в Украйна и Израел . За Критиците - Русия спря Войната КОВИД 19 - Армията на Русия Изпепели Био Лабораториите на БАЙДЪН в Харков , това в Огромен Успех на Путин - загиналите са 60 000 000 деца , старци и родители .Само за това трябва да се целува ръка на руските солдати - можеше и вие да сте следващите .Мислете трезво , а не като трансджендър на Олимпиада в Париж .
28
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евросмешковците са като някакви безстопанствени кученца в момента.