Приближаваме еврозоната: Рекорден ръст от 16% на цените на жилищата за 3 месеца

Очакваното затишие не се случи, имотният пазар у нас остава активен
7 авг 2024 20:15, Анисия Иванова
83
Приближаваме еврозоната: Рекорден ръст от 16% на цените на жилищата за 3 месеца
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на годината се очаква стабилен имотен пазар. През второто тримесечие, като се сравни с първото, ръстът на броя на сделките е около 10 000 (в София), а в Пловдив - около 20%. Това показва, че колебливостта отмина и се очаква стабилен имотен пазар. Разбира се, хората трябва да правят разумни сделки, а не на всяка цена. При лихвите по заемите в България до края на годината промяна не се очаква. Това каза Камен Каменов, консултант недвижими имоти в Arco Real Estate, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

През второто тримесечие на 2024 година пазарът на имоти остава доста стабилен и доста активен. Няма следа от затишие, каквото се предвиждаше. Не се наблюдава и спад в цените на имотите, като се отчита рекорден ръст от 16% на цените на жилищата в страната през първото тримесечие на тази година.

"Това развитие на имотния пазар се дължи на изчакването. Хората колебливо изчакваха какво ще се случи с цените, дали ще тръгнат надолу, а всъщност бързо дойде осъзнаването, че приближаваме еврозоната, себестойността не спада и хората отново се ориентираха да инвестират средствата си".

Тези 16% се оказват дори исторически рекорден ръст за последните няколко години - близо осем. Отдавна не е имало такъв рекорден, тримесечен ръст, допълни Каменов. По думите му пазарът успява да понесе това голямо поскъпване на имотите, като хората, които нямат възможност да вземат по-големи тристайни и четиристайни или къщи, основно са насочени към двустайни, доколкото стига потенциалът на възможностите. "Ако се направи добра сделка, е по-добре дори да се купи при такъв пазар, отколкото да стоят парите налични".

"Голям фактор са и кредитите, които също остават ниски. Там също имаше интересни спекулации за вдигане на лихвите. Няма покачване на лихвите все още. На едни от най-ниските нива сме в Европа и хората ползват евтините пари", обясни гостът.

За дълги периоди напред е трудно да се гадае дали лихвите по заемите в България ще претърпят значими изменения, но в рамките на годината промяна няма да има, казват финансистите, а имайки предвид, че ние сме в най-ниските граници, няма и накъде да слизат лихвите повече. При тази достъпност, обаче, трябва да се инвестира в момента, сподели Камен Каменов.

Стават ли банките по-корективни към оценките?  Как изглежда динамиката на имотния пазар от гледна точка на строителството? Какви са характерните особености на пазара на ваканционни имоти в България?

Целият разговор - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Дано се задавите !
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брокерите изпълняват административно 30 процента ръст на цените, зад това, обаче няма никаква логика, чиста спекула. Може би и защото арестувани и осъдени брокери препрпдавачи като ХоимТуЮ и строители няма
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех ама се заблудих, за момент си помислих, че са написали "Приближаваме еврозоната: Рекорден ръст на заплати" пък то било на цени... Та това ли са ни изискванията за еврозона ръст с по 20 - 30% на цените?
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са единствени от бившият соцлагер които влязоха в европейският съюз богати, защото всички имаха собствени жилища, а някои по няколко.Сега точно такива хора се стремят да осребрят подаръците от комунистическият режим , продавайки на безбожни цени, а друга част, забогатели за няколко години капитализъм купуват за да вложат подаръците на капитализма.Обикновени хора на пазара няма.
53
6
 
3
 
! Отговори
ааа2 преди 1 месец
лихвата зависи от ЕЦБ . не сте ли учили монетарна политика ??!!?!? българска работа ....
52
2
 
28
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
В момента лихвата по ипотека в лева е около 2%, а в евро - около 5%. Въпросът към всички е какво ще стане, като приемем еврото и всички кредити се превалутирам? Дали ще има много неприятно изненадани, когато лихвата им стане двойна.
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво вложение на пари може да са тези некачествени жилища. Едно земетресение и нищо не остава. Смешна работа.
50
2
 
8
 
! Отговори
България преди 1 месец
Естествено е , че излишните милиарди в България ще се влагат в панелки. Просто няма нищо друго смислено. Лихвите по депозитите са нулеви и отрицателни. Производство няма. Земя не се продава. Следователно ще се строят панелки докато може .
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои цени се вдигнаха ? Цената иска или цената дава ??? То тва е най важното .
48
4
 
11
 
! Отговори
хехе преди 1 месец
за съжаление българина е финансово и политически неграмотен ! за това държавата му е на тоя хал ......
47
4
 
9
 
! Отговори
банкерче преди 1 месец
Парите се обезценяват. ЕЦБ печатат като луди. Щатите да не говорим. Има излишни пари в размера на трилиони. Лихви по депозити нулеви че и отрицателни.Къде да отидат излишните пари ? Естествено в панелки, поне парите не горят. Земя никой не продава защото е дефицитна .
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брат единственото което се приближава е рецесия. Купувай народе :D
45
2
 
16
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
До Гошосебестойността е дори по -малка ! 500-600 евро до 800 -900 за най - луксозните изпъления но българина за съжаление не мисли и си залсужава съдбата ! едно време 2003та-2004 бяха дори по 400 долара -500 долара .....а населението на БГ намалява прогресивно интересно на кой ще продават скъпите имоти на по 2000 - 3000 евро ... но прости хора знаем че у БГ има много за съжаление ....
44
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма начин някой да не загуби спастяванията си при тези надути цени.Няма глупав чужденец да си влага парите на такава цена на жилищата. Да сте чули някой чужденец да си е купил имот за 300 хиляди евро - няма такъв защото апартамент на шнз елизе в париж струва толкова, кокото искат за декар двор с порутена къща в някое забутано село в България
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еее накрая излязоха на пазара част от крадените пари, от страх да не бъдат загубени, айде още малко да вдигнем цените на земята , жилищата и колите и ще влезем в еврозоната с имоти загубили около 50% от стойността си при деноминацията, защото наличните левове ще бъдат обменени по курса, но никой не казва по какъв курс ще се преоцеят земята и апартаментите при преминаването в Евро
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До На село има - Тея, кдъеот останаха за по 10000 лева, изискват 20000 лева, само за изнасянето, още 20000 лева за почистването понякога, дори не са в регулация. ОСтаваш с 50000 лева, за едно голо поле 2-3 дка. И ако си нейде Широка Лъка, ще се научиш бързо-бързо, как се складират въглища и дърве на сухо.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28 - ПРоблемът е, че тогава трябва да се реши, кой е компетентен. Лошото е, че като се посочат няколко компетентни, те също започват, да говорят в полза на далаверите и шефовете си.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гол шлифер 34 - Преди 20 години имаше спад на имотите. 92-96 видя най-големия бум в цените на имоти, но след Виденовата зима, пазара просто се "замрази". То нямаше кой да купува, никой не искаше да продава и чак "по царя" нещата започнаха да се нормализират. Работата бе, че сега имаше доста народ, дето искаше да продава, защото за оследните 10 години, имаше на 1.5 милиона емигранти, ама нямаше койда купува. И имаше спад. СЛедващия беше, чак след 5-6 години по кризата 2008-***.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хи хи - Ами то лесно да кажеш това, ама да имаш едно 100 бона на масата.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гошо - Себестойността и тя ще пагне. В мометна се избиват за общи работници, а за майстори да не говорим. *** и Пульо станал айстор, щото другите са заети по сторежите :v