Урсула фон дер Лайен настоява страните от ЕС да номинират жени за постове в ЕК

Тя е притиснала най-малко пет малки страни от ЕС
3 сеп 2024 23:37, Гергана Попова
102
Урсула фон дер Лайен настоява страните от ЕС да номинират жени за постове в ЕК
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шефът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен оказва натиск върху страните от ЕС да номинират жени за еврокомисари, тъй като се стреми да избегне потенциалното унижение да представлява екип, доминиран от мъже, пише Politico.

Още по темата
"Фон дер Лайен е притиснала най-малко пет малки страни от ЕС, включително Словения и Малта, да обмислят замяната на техните кандидати мъже с жени", пише още Politico.

Шефът на ЕК призова Малта да удължи мандата на настоящия еврокомисар Хелена Дали, вместо да изпрати Глен Микалеф, предложен от малтийския премиер Робърт Абела. Според дипломати обаче "това би подкопало авторитета му", така че Абела не промени решението си. Фактът, че промяната на кандидата ще бъде мотивирана от пола, "няма да се хареса на правителството и малтийския народ като цяло".

Фон дер Лайен наблюдава множество кризи по време на първия си мандат като ръководител на изпълнителната власт на Европейския съюз, включително справяне с пандемия и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Сега най-влиятелният политик в Европа е изправена пред неочаквано предизвикателство, докато събира своя екип от 26 комисари от страните-членки на Европейския съюз: постигане на равенство между половете. В момента девет жени са номинирани от националните столици, с изключение на самата фон дер Лайен.

Експерти и политици, които са съгласни с искането на фон дер Лайен, казват, че нейната Комисия може да се окаже по-малко колегиална и в крайна сметка по-малко ефективна в резултат на липсата на достатъчно жени на масата.

Изглежда, че това искане е имало обратен ефект, тъй като повечето страни отказаха да се вслушат в искането на фон дер Лайен и изпратиха само едно име (само България публично номинира мъж и жена).

Ако не успее, фон дер Лайен може да се изправи пред унизителната задача да каже на парламента, че не е успяла да постигне баланс между половете, само няколко месеца след като обеща, че ще го постигне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чудех се,защо Боко все се хвали,че половината му постове давал на жени,а то е било,за да се мазни на шефката си и да го тупат по рамото като вярно кученце изпълняващо команда.
56
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На следващите избори ще призовава да номинират 30% джендери,30% бежанци,30% жветнокожи и 10% бели
55
2
 
25
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
Тоест да живее комунизма, няма значение дали кандидата има мозък дори за чистач на клозети, важно е да е член на БКП и да отговаря на изискванията за фотогеничност за снимките на БКП, всички други качества като интелект, честност, кариерно развитие и тн са без значение за партията майка. Колко комунистически от страна на Урсул.
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това не е ли сексуална дискриминация, спрямо останалите 20 пола? Какво ще рече "жена" по разбиранията на г-жа Акушерка Многодетна - някой подобен на ОлимШампионКА по бокс, или просто някой здравеняк, почвствал в себеси женското начало? Време е да закрият ТОЗИ Европейски Съюз! Само с изгонване на плашипу**рниците и клатику**ите няма да стане - много *** си назначиха, и в ЕК, и в отделните държави, медии, НПОта ...
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Яяя....баш рептилката на хоризонта! Крийй се народе! Стаа страшно...
52
0
 
16
 
! Отговори
Пълна дискриминация преди 2 седмици
Добре че не поставя изискване да са трансове ((
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мен ме кефи, че другите страни номират по един кандидат и то мъж, а ние номинирахме двама - мъж и жена. Жалко за Юлиян Попов изглеждаше по-добрият кандидат, но явно качествата не са от значение, важното е да си жена.
50
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мърсула е една уличница турена от США да унищожава Рвропа.
49
1
 
23
 
! Отговори
Ей преди 2 седмици
От такива жени мъжете стават женомразци. /т.е. изпеде...растяват се/.
48
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От проклета жена в критическа какво друго може да се очаква.
47
1
 
26
 
! Отговори
Мъж преди 2 седмици
Да пращат и жени в Украйна да се бият а не нас да ни агитират. Нали искат пълно равенство?
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо жени а не ЛГБТ ?
45
0
 
18
 
! Отговори
Тап преди 2 седмици
Когато насъбереш само жени става бърдак. Урсула разширява бизнеса, ще става Мамам.
44
0
 
23
 
! Отговори
Имане Халиф преди 2 седмици
Да ги пише жени в паспорта и готово... Щом в бокса може да пуснат мъж като жена, да пуснат и в политиката. К'во толкова?
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е дискриминация на трансджендърите . Позор за ЕС
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лицемерието на Европа. На думи - равенство, самоопределение , а на практика - тотално противопоставяне. Джендърите са като всички - защо да е пречка, като са нито мъж нито жена ( или са и двете) ако са образовани и способни да работят. Вместо критериите да са за способни хора - то - квота. Ще прецакаме способния, че видиш ли не се е родил мъж ( или жена - все тая ). Ми сложете и възрастова граница - напр мин 60 годишни баби като Урсула.
41
0
 
14
 
! Отговори
Хи хи преди 2 седмици
а за жендъри и лгбтта-та що няма квоти ??
40
0
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 2 седмици
Тва не са мъже ***, тва са жени, щото те се чувстват като жени, и се определят като жени !
39
0
 
12
 
! Отговори
Питанката преди 2 седмици
А трансджендъри може ли?
38
0
 
22
 
! Отговори
Паро преди 2 седмици
На един човек като му дадеш нещо ,за което никога не е мечтал ,после ти е длъжен цял живот. Всичко е параван и маскарад. Всички знаем кой дърпа конците ,даже Урсула не взима решения. Това е прах в очите на хората. Докато на Изток правят индустрия ,ние тук скоро ще произвеждаме само терлици и чехли за баня. За каква Европа говорим ,всичко в на кредит и на колене ! ЕС си прави гаргара с нас, както САЩ си прави гаргара с ЕС!