ЕК отпуска още 40 млн. евро хуманитарна помощ за украинците

35 млн. ще отидат за хуманитарни проекти в Украйна
6 сеп 2024 16:15, Анисия Иванова
80
ЕК отпуска още 40 млн. евро хуманитарна помощ за украинците
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейската комисия съобщи, че отпуска още 40 милиона евро хуманитарна помощ за украинците. От тази сума 35 млн. евро ще бъдат разпределени към хуманитарни проекти в Украйна, а останалите ще бъдат в подкрепа на украинските бежанци в Молдова.

Комисията отбелязва, че помощта е пряко свързана с наближаващата зима и състоянието на повредената от руските удари украинска енергийна инфраструктура. Средствата ще послужат за възстановяване на разрушени сгради, за осигуряване на електричество, отопление и подслон.

От началото на руското нахлуване в Украйна през 2022 г. ЕК е отпуснала досега 966 милиона евро за хуманитарна помощ на хора, засегнати от войната, като 71 милиона евро от тази сума са били за бежанците, избягали в Молдова. Комисията направлява помощта по Механизма за гражданска защита на ЕС, като са доставени над 150 000 тона помощ в натура в Украйна, като линейки, пожарни коли, лекарства, средства за подслон, електрогенератори, се допълва в съобщението, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: УкрайнаЕСпомощ
Още от ЕС
Приятел, превърнал се във враг: Едуар Филип не очаква Макрон да изкара пълния си мандат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
пазар няма преди 1 седмица
Когато заговори за съкращения на хора, разходи и закриване на заводи морето от 16000 работници в залата и над 5000 отвън пред виеостената изригна! Въпреки отчаяните му призиви, че всички трябвало да "споделят отговорност", защото с цел оцеляване Фауве трябвало да премине към производство на електромобили, нито един довод не беше приет. И тогава Анлиц изплю камъчето за мрачната картина с компанията: след пандемията пазарът на коли се е свил, всяка година се купуват с половин милион автомобили по-малко. Това означавало, че два завода просто не работят. "Пазарът просто го няма".
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Нашият проблем с европейския запад е, че форматът на този конфликт - подчертавам политически, а не военно - той е много комфортен за европейския запад, седи бюргера, гледа телевизия, и да, идва при него някой виртуално и всеки месец взима 200 евро от джоба - това е за Украйна, давай тук. Нашата задача е това да стане 500 евро, после 1000, а после в тази Украйна и неговите деца да бъдат довлечени да воюват в същата тази Украйна".
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой няма ли да пита какво става с Киев за 3 дни. Ако някой иска да пита - няма да има Киев за 3 дни. Ще продължи години.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия ще продължи да бие по Украйна болезнено, но акуратно. Целта на Русия не е да върне Украйна в каменната ера, защото Украйна и без това вече е там, и Русия няма интерес да има такова нещо на границата си. Целта на Русия е да стане страшно в САЩ и ЕС, стратегическата цел на Русия е САЩ, а не Украйна.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинците искаха в ЕС, получиха ЕС...
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Надеждно поведение от ЕК,което показва Човещина!Браво,въпреки кризата и умората за всеки,който е останал човек на този континент към нуждаещите се жертви на долна агресия!