Орбан: Ако ни принудите да се обединим по някои въпроси, ще разрушите ЕС

Нуждаем се от сътрудничество при пазарите и отбраната, не в политиката
6 сеп 2024 20:04, Анисия Иванова
57
Орбан: Ако ни принудите да се обединим по някои въпроси, ще разрушите ЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз се нуждае от по-тясно сътрудничество в областта на пазарите и отбраната, но не и по политически въпроси като миграцията, където големите различия между страните правят това невъзможно, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Има въпроси, дори екзистенциални въпроси, на които нямаме общи отговори, това са войната и мирът, миграцията, полът, основаното на труд общество, пълната заетост", каза Орбан на конференция в Чернобио, Италия.

"Ако ни принудите да се обединим по въпроси, по които нямаме съгласие, ще разрушите Европейския съюз", предупреди той.

Орбан каза също, че посещенията му в Киев и Москва по-рано тази година, които някои партньори от ЕС разкритикуваха, са го накарали да заключи, че нито една от двете страни няма намерение да сключи мир или да договори прекратяване на огъня в момента.

Унгарският обаче лидер заяви, че линиите за комуникация трябва да бъдат отворени и от двете страни, ако Европа иска да сложи край на войната в Украйна.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Русия след началото на инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., от юли насам е ротационен председател на ЕС за период от шест месеца.

След като пое председателството, Орбан посети Киев, а след това направи изненадващи посещения в Москва и в Пекин, преди да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Самопровъзгласената му "мирна мисия" предизвика остри критики от страна на някои лидери на ЕС, които дистанцираха блока от действията му.

Орбан, който подкрепя кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ на предстоящите избори, обаче днес посочи, че мирът никога няма да бъде постигнат, ако не се поддържат отворени линиите за комуникация както с Украйна, така и с Русия.

Орбан също така похвали "подхода на Тръмп за сключване на сделки" и заяви, че Европа ще трябва да си сътрудничи с източната част на света, за да подобри икономическата си конкурентоспособност.

"Нашият интерес е да си сътрудничим добре със Запада, със Съединените щати, и да си сътрудничим икономически колкото се може повече с Изтока, сега с Китай и дори с руснаците след войната и на териториите, където няма санкции, бих предложил да си сътрудничим дори с руснаците", заяви Орбан.

Унгария купува по-голямата част от газа и суровия си петрол от Русия, а руската компания "Росатом" строи атомна електроцентрала в страната, посочва Ройтерс.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да пристигне в Италия тази вечер, за да вземе участие в икономическия форум "Европейски дом" в Чернобио, в който участва и Орбан, предаде Франс прес. Унгарският премиер изрази надежда да се срещне със Зеленски. "Имаме добри отношения“, увери Орбан пред журналисти. "Ако няма комуникация, няма шанс за мир", посочи той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Русия
МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
8
 
! Отговори
ШОК преди 1 седмица
СКАНДАЛНО! ШОК! ИЗВЪНРЕДНО! КОМЕНТАТОР В ДНЕС БЕГЕ ПРОМЕНЯ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ! ШОК!
26
11
 
22
 
! Отговори
Шаши преди 1 седмица
Унгария и Сърбия, са последните истински държави в Европа. Наркомана тази вечер ще кацне, пише. Някой няма ли да го изпрати с една циолковка? За такъв стойностен и зрял човек и две ще са малко.
25
6
 
6
 
! Отговори
Значи , преди 1 седмица
...в едно престъпление , можело да поддържаш "линия" и с пристъпника и с жертвата, защото можело да се сключи някоя "сделка"? При тоя нещо са се разводнили, някои представи за мир и цивилизованост ! Думата справедливост е заменена със "сделка"!
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1956 година бившият съюзник на Хитлер Унгария започва да се прави на интересна, СССР вкарва танковете и съдира кожата на унгарските скотове от бой... над 100 000 унгарски нациста са изтребени и размазани от танковете, черва по Будапеща, трупове на купове
23
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА УНГАРИЯ ПАДАШЕ НА КОЛЕНЕ КАТО ВИДИ РУСНАК. АКО ИЗЧЕЗНЕ ЕС ЩЕ Е СЪЩОТО.
22
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Москва и Пекин са го натаковали както през времената на СССР.
21
3
 
2
 
! Отговори
Учуден преди 1 седмица
Гледам коментарите на хората и им се чудя: "Хората, които ми гледат коментара дали ми се чудят?"
20
25
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 1 седмица
Орбан докара Унгария до положението,да бъде изпреварена от Румъния, Словения ,Чехия и Полша. Унгария сега е в отбора на България , Сърбия и Северна Македония. Така става когато един Диктатор се задържи 20 години на власт, като Орбанелата.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АЗОВ за помощ 9 Викай азов още сега че след войната ще са изчезнал вид.
18
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Орбан е пример как хората със здрав разум и силен характер, рано или късно постигат успех. Достатъчно е да вървиш в правилната и посока и да не се спираш от чуждото мнение. Други политици, които бяха над него и го плюеха, сега ще ми се кланят.. типичен житейски пример. Следвайте правилния път и нещата ще ви се подреждат. С хитрост и лукавост не се стига далеч.. особено в трудни ситуации.
17
9
 
11
 
! Отговори
до Възраждане преди 1 седмица
Първо Костя тря се избели като Майкъл Джексън
16
13
 
11
 
! Отговори
Възраждане преди 1 седмица
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
15
5
 
1
 
! Отговори
Директорът преди 1 седмица
А бе ейй, аз тук Директор ли съм или Лукова Глава? Почивайте да коментирате, не се мотайте около мен без работа!
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"след началото на инвазията на Москва в Украйна" Уау. Вече няма ли: непредизвикана/непровокирана, пълномащабна агресия? От ДД разрешили ли са ?
13
3
 
27
 
! Отговори
Конфуции преди 1 седмица
Орбан за президент на ЕС!!!
12
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тва е унгарската бяла Златкa
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може ли да се обединим около Кремъл?
10
4
 
4
 
! Отговори
Директорът преди 1 седмица
Анонимен, нали ти казах повече емоция да влагаш в коментарите. Иначе добре се справяш с отношението на гласни към съгласия, продължавай така. Хайде, момчета и момичета, хващайте се на работа и коментирайте. За нас няма почивен ден!
9
6
 
15
 
! Отговори
До 9 преди 1 седмица
Първо ще хване теб и другите евроатлантичесkи kъсопишковци и ще ви сkопим,пъj после ще му мислим kого ще kаним!
8
17
 
10
 
! Отговори
АЗОВ за помощ преди 1 седмица
Като приключат с 00рките предлагам да поканим няколко бригади АЗОВ да стегнат България. по точно ромските села и квартали и да изловят каппейките. На гранцата също и ще видите как ще спрат да минават през бг мигрантите изведнъж