Не дали, а кога: САЩ изоставя Европа, независимо кой ще е президент

Какви са сценариите след изборите в САЩ?
10 сеп 2024 17:00, Инна Ангелова
264
Не дали, а кога: САЩ изоставя Европа, независимо кой ще е президент
Снимка: Pixabay

Независимо кой ще спечели предстоящите избори в САЩ - Камала Харис или Доналд Тръмп, едно е сигурно - САЩ ще изоставят Европа. Мнението е на колумиста на Bloomberg Андреас Клут. Той допълва, че всички сценарии за излизане от Стария континент са “грозни”.

"Въпросът за раздялата стои така: не дали ще се случи, а кога и как ще се случи”, твърдят американските експерти.

Според Клут геополитическото разделение между САЩ и Европа се задълбочава. Основната причина е, че в контекста на постоянни бюджетни кризи и растящ държавен дълг, за Съединените щати става все по-трудно да контролират различни региони на света. И ще се наложи да се поставят приоритети.

"Започвайки с президента Барак Обама, американските лидери търсят "завъртане“ към Индо-Тихоокеанския регион, където според тях са по-големи геополитически заплахи и основни стратегически интереси – главно около Китай“, се казва в статията, цитира “Фокус”.

Тръмп може, ако спечели, да изтегли американските войски от Германия, както вече обеща, и изобщо да се оттегли от НАТО. Но Камала Харис също е заобиколена от съветници, "които са се дистанцирали от следвоенното кредо на хегемонния интернационализъм“. Следователно, ако Камала спечели, все още ще има "сдържаност“ към Европа, макар и не изолационизъм на ниво Тръмп.

Експерти от Стимсън център във Вашингтон, които анализират сценарии за бъдещи американско-европейски отношения, казват, че Харис би изразила на думи нейния ангажимент към Европа. "Но, подобно на Тръмп, тя може да бъде принудена да напусне континента поради непредвидени обстоятелства“, прогнозират анализатори.

"Това може да се случи бързо: например, ако Китай нахлуе в Тайван, ще има голяма война в Азия и САЩ ще трябва да преместят войници, оръжия, боеприпаси, кораби, самолети и всичко останало в Тихия океан за една нощ. Или бавно: финансова криза може да избухне в Съединените щати, принуждавайки Вашингтон да икономисва от своите войски в чужбина; ако Азия остане приоритет, съкращенията ще ударят Европа и постепенно ще доведат до "изпразване“ на НАТО“, се казва в статията.

Ако Тръмп победи и извърши "ужасно за Европа“ бързо изтегляне на войските, тогава северните и източните страни на континента ще се опитат да сключат двустранни споразумения за сигурност със Съединените щати. Най-вероятният кандидат е Полша.

Но наддаването за правото да станете военен партньор на Съединените щати "ще изложи на риск остатъците от НАТО и Европейския съюз“.

"Вече фрагментирани, тези континентални институции ще се разпаднат на много минисъюзи и средни армии, всяка от които ще бъде слаба по свой начин и няма да може да координира действията си с останалите. Бутилки шампанско ще се отварят в Кремъл“, рисува Клут сценарий след вероятното идване на Тръмп.

Но "бавното разрушаване на трансатлантическия съюз, причинено от американската финансова криза, или нещо подобно, също няма да бъде забавно“. Авторът смята, че ЕС няма да може да създаде собствена единна армия, тъй като постепенното влошаване на ситуацията ще се възприема по различен начин от различните страни от ЕС.

"Португалия не се страхува толкова от Кремъл, а Естония не се страхува толкова от нищо, колкото от Кремъл“, обяснява Клут.

"Големи държави като Германия няма да желаят да пожертват своите раздути системи за социално осигуряване за военна готовност. Французите, а също и британците извън ЕС, ще говорят твърдо, но няма да отворят собствените си ядрени чадъри над европейските си съюзници. Кремъл ще се наслади на това шоу и ще изчака времето си, точно както Наполеон наблюдава разпадането на Свещената Римска империя, преди да я ликвидира“, казва Клут в статията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: САЩесЕвропа
Още от ЕС
Словения първа по самоубийства в ЕС, България е на 21 място
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Надай се булка....
210
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Краварите очакват да паднем на колене и да им се молим да не напускат, а те да кажат айде от нас да мине дайте 1 трилион за оръжия муахахаха.
209
8
 
11
 
! Отговори
ясно преди 1 седмица
тия неща доц. Вацев ги говори от година и нещо. Нищо ново като информация. Той и войната предсказа още 2021 Април. Зариди завършмането на Северен поток. Който ще сближи Германия и Русия и ще разкарат поктепенно САЩ от Европа. Тая война е за да няма 1млн. славянски щика. Но краааварчетата нито четаг , нито могаг да анализират. Те са още в периода на борца комунистите. Които от 35 години ги няма.
208
9
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Чуда се колко трябва да е жалък живота на човек, за да си мечтае Русия да мета атомни бомби по Европа, да мечтае за разпад на цивилизацията и връщането на нашия свят в тъмните векове.
207
10
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Краят на глобализацията и либерастията НЕ означава разпадане на евроатлантическия съюз. Европа и Щатите са съюзници, защото имат едни и същи ценности, а не защото Тръмпи Перчема, Камала Напушената или друг фигурант е в Белия дом и се прави на Шеф. Да не говорим, че ние европейците трябва да драпаме със зъби и нокти да запазим НАТО, защото пияните руски оpku са наши съседи, а не на Щатите.
206
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Войски може и да изтеглят, но има още много кръв за смучене от Европа , няма да си тръгнат с добро. А и има един голям страх ако се завърнат добрите връзки в икономически план между Русия /евтини суровини/ и Европа /ноу хау/. Хич не им дреме за Тайван и Корея, а просто има много оръжие за продаване.
205
10
 
5
 
! Отговори
пълни глупости преди 1 седмица
Руска пропаганда!
204
6
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Това са уникални глупости. Американците просто искат и ние европейците да поемем част от разходите по отбраната на Западната цивилизация - от която сте част, ако не знаете.
203
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европедерасляците бяха убедени, че когато Zara, McDonalds се изнесат от Русия, плащания по SWIFT не работят и руснаците си режат вените и отчачно скачат от 10тия етаж защото не могат да живеят в такъв свят. И тогава ще гепят богатствата на Русия, и ще има и газ, и нефт, и метали и всичко за икономиката на Европа, и животът ще бъде хубав. Но това не се случи, ЕС го очакват черни времена.
202
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Без ресурсите на Русия ЕС е обречен да влачи жалко съществуване.
201
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-сетне край с американския мигрантски неолиберализъм в Европа.
200
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещата на ЕС вървят на зле, но да не забравяме, че ЕС е богат и с мощна икономика, и разрушаването и ще продължи дълго. ЕС ще упорства и ще се гърчи години наред, няма да рухне от днес за утре. Някои се усетиха и се изнесоха вече.
199
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо ново!Това е стил на САЩ1
198
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 160 - ...и като се събудиш - двата пръста в контакта, пижамата мокра, а носа забит в цепката на Путин! Тегаво е да си Путинофилски невръстеник!
197
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ето идва най-щастливия ден, когато ти ще си делече от мен.
196
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ е локомотивът на световната цивилизация , а рашка няма фабрика за гвоздеи даже. Къде е на камилата *** а къде на марко керестето несъвместими неща . Рашка е един голям ПОЗОР за богатствата които притежава.
195
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе да се мешат колкото си искат в Америка. Но това либарастко зло да не стъпва на стария континент.
194
1
 
3
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 седмица
Това е на баща ми Zen'Jin приказка: Сащоамериканците са неспасяемими след всички долности дето са свършили над народа и земите ни - не само не спират , мислят още по-долни номера... Това в медицината му казват международен надправителствен садизъм тяхното .... И ще си го получат. Не дали, а кога ....
193
0
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 седмица
Това е на баща ми Zen'Jin приказка: Сащоамериканците са неспасяемими след всички долности дето са свършили над народа и земите не само не спират , мислят още по-долни номера...
192
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Копейките по целия свят дружно са се втурнали да обясняват на целия свят как аха-аха и ще се разпадне. Така беше и 50 години обясняване как гнилият запад всеки момент ще се разпадне, а то се разпадна съветската *** с гръм и трясък за една седмица