Швеция дава до 30 000 евро на всеки доброволно напуснал мигрант

Дания и Нидерландия също с мерки за ограничаване на бежанците
14 сеп 2024 18:51, Анисия Иванова
96
Швеция дава до 30 000 евро на всеки доброволно напуснал мигрант
Снимка: БГНЕС

Швеция имаше славата на "рай за имигрантите", но настроенията сериозно се промениха. Сегашното правителството реши от 2026 г. да дава до 30 000 евро на мигрант, който доброволно напусне страната.

Мярката беше обявена тази седмица от консервативното правителство на страната, което иска да намали броя на мигрантите, които влизат в страната, но и да увеличи броя на онези, които я напускат. Досега тези премии бяха значително по-ниски: до 10 хиляди крони (880 евро) и 5000 крони (440 евро) за дете, а максималната сума, която семейство можеше да получи, беше 40 хиляди крони (около 3500 евро).

В Дания също се изплащат високи премии на мигрантите за доброволно напускане на страната, но ефектът от това е минимален: броят на завърналите се в родните си страни се е увеличил с едва 100-200 души годишно, посочва ARD.

Шведският икономист и автор на доклад за очаквания ефект от увеличаването на премията Йоаким Руист, според когото тези пари едва ли ще насърчат значително повече хора да напуснат страната, казва: "Някакъв ефект ще има, но той няма да е достатъчно голям, за да го определим като значителен".

Той очаква не повече от 700 души годишно да се възползват от новата премия в Швеция. Според него обаче тези пари могат да изпратят и лошо послание към останалите имигранти в Швеция, пише DW.

Нидерландия е избрала друг път, за да ограничи бежанците

Министърът по въпросите на миграцията Мариолейн Фабер обяви извънредно положение, за да ограничи броя на кандидатите за убежище, които влизат в страната. По този повод ДПА написа, че мярката цели да направи Нидерландия "възможно най-непривлекателна" за мигрантите.

Страната иска да въведе по-строг граничен контрол, да ограничи събирането на семейства, да ускори депортирането на търсещи убежище, които са извършили престъпления, както и да ограничи възможностите за обжалване на съдебни решения. Правителството възнамерява да поиска от Европейската комисия разрешение да се отклони от европейската политика в областта на убежището и миграцията.

Затягането на антиимиграционното законодателството е един от приоритетите на новото дясно правителство в Хага, в което за първи път участва дяснорадикалната Партия на свободата на десния популист Герт Вилдерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ммм да взимат парите, отиват си и след няколко месеца идват пак.. и чака нови 30к, Щом е нелегално влязъл, без съд и присъда, на самолета и откъдето е дошъл, като дори да си плати билета. Ако няма пари - обществено полезен труд.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Поредната юротъPотия! Ще наринат пари на още някой, който не се е внасял в бюджета на съответната държава, той ще ги изхарчи и пак ще се върне обратно. То цъфтят от глупости юроуправниците. За конкурс за най пRост управник са всите!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще вземат парите, ще си отидат за 2-3месеца и после хайде пак в Швеция да се наредят на опашка за още 30 000
43
0
 
9
 
! Отговори
ЩЕДРИЯ СОЦИАЛ преди 4 дни
Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ТЕЗИ КЪРЛЕЖИ ДА НАСТЪПВАТ КЪМ ЕВРОПА
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
оле бятко да бях стигнал там ама тук в лагер ме вкараха не успях
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще ги вземат и пак ще се върнат.
40
3
 
3
 
! Отговори
да преди 4 дни
путин ще накаже целия европейски съюз! новия световен ред е в ход!
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тук виждам, че някакви човечета с максимум трети завършен клас са се размечтали, че някой ще им дава по 30 хил. евро за да се върнат България, е няма да стане - тези пари са само за имигранти от страни извън ЕС
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да си мигрант в Швеция сега! Като излезе от Швеция, с тези пари ще отиде да живее в Норвегия или Финландия:)
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да дадем и ние на украинците, и да се махат.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От Столипиново веднага ще ги вземат парите и дим да ги няма.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Значи, взимат от Щвеция или откъдето и да е 30000 евро, и идват в БГ-то като инвеститори, щото без друго сме го закъсали като точка в отчета пред ЕС. Тъй, даваш 30000 евро и тръсваш проблема на съседа, или е по-добре 10000 евро с еднопосочен билет до родината? А може би си говорите за нещо друго, там в тази свободия на словото. Кои наричате мигранти?
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хахахахахаха Хахахахахаха Сега ще вземат парите и директно в България.
33
0
 
10
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 4 дни
На светлокожите мигранти не дават. Само на смуглите субекти.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Айде у нашите да дават по 10хил на всеки който си дойде
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Значи първо си достатъчно *** да ги поканиш да дойдат, после се правиш че те са супер добри хора, докато те мързелуват, за да грабят соц помощи, извършват престъпления и живеят в гета в който важат само техните закони, накрая осъзнаваш каква велика глупост си сътворил, но нямаш топки да ги изгони, за това им се молиш и подкупваш!? Това поколение европейци сме просто срам и позор.
30
0
 
10
 
! Отговори
Теди преди 4 дни
може ли да отида в Швеция да ми дадат 30 000 и газ обратно в къщи
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Айде, нашите ромеи сега ще отпрашат натам и после обратно с 30 кунки.
28
0
 
11
 
! Отговори
Айляк преди 4 дни
И за какво да взима тез 30 бона един мигрант и да напуска, като за 2 години си ги избива от помощи? Мигрантите там са на цели тумби, цели фамилии и родове. Ако трябва на всеки есен член от семейството да плащат, патрони ще ги направят. Тия шведи от много акъл нещо са объркали сметките...
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Е че той Ахмедда не е луд, 30к евро ги взима за година като помощи, да не говорим и другите ор родата му по колко взимат. " Ше стане ... За Тяяях аххахахахахах като го събират на купчина о ги гърмят аххахахахахаххахахаХахАххахахахахс