Австрийската крайна десница се завръща с реверанс към нацисткото минало

Неговата партия оттогава възприе концепции за идентичност като ремиграция
27 сеп 2024 21:55, Гергана Попова
7
Австрийската крайна десница се завръща с реверанс към нацисткото минало
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само на един хвърлей от виенската катедрала Стефансдом, австрийската крайна десница постави своите билбордове за кампанията си с религиозен стих до гигантския портрет на техния лидер Херберт Кикъл: "Да бъде Твоята воля".

Това е вдъхновена от Библията професия на демократично смирение, настоява Партията на свободата на Кикъл (FPÖ). Но Кикъл е силен критик на католическата църква и неговите опоненти откриват по-зловещи резонанси: „Да дойде Твоето царство“, предходният стих от Господната молитва се превежда като: dein Reich komme.

Подобни неясноти, които се накланят и понякога открито заимстват от езика на тъмното нацистко минало на Австрия, бяха отличителен белег на предизборната кампания на FPÖ това лято, пише Financial Times.

Тази неделя FPÖ е изправена пред потенциално исторически изборен пробив. За първи път в следвоенната история на Австрия се очаква да победи другите партии за първото място в урните.

Нейните поддръжници се надяват, че подобна победа може дори да издигне Кикъл - който също нарича себе си Volkskanzler или народен канцлер, израз, използван от Адолф Хитлер - на най-високия пост.

Само преди пет години, когато страната проведе последните парламентарни избори, популярността на FPÖ беше на пух и прах. Нейното ръководство беше засрамено от корупционен скандал, който го принуди да напусне коалиционното правителство.

Сега проучванията на общественото мнение го поставят на път да си осигури 27 процента от гласовете, побеждавайки с малко основната консервативна Народна партия - доминиращата сила в австрийската политика през последните 70 години - която в момента управлява в партньорство със Зелените.

FPÖ постигна това завръщане под ръководството на Кикъл, като преследваше политическа платформа, която се насочи твърдо към дясно, както свидетелстват нейните провокативни лозунги.

Австрийското още по-екстремно идентично движение, което предишното ръководство на FPÖ, смяташе за твърде токсично поради възгледите си за расова и културна чистота, беше просто „дясна НПО“ в орбитата на партията по същия начин, по който Грийнпийс беше за Зелените, Кикл каза миналата година.

Неговата партия оттогава възприе концепции за идентичност като ремиграция - изпращане на хора с мигрантски произход, дори ако са австрийски граждани, обратно в страната им на произход.

"Мисленето беше, че за да бъдеш част от правителството, трябва да се харесаш на политическия център. Кикъл не е следвал тази логика ни най-малко“, каза Бернхард Вайдингер, специалист по десните движения в Документационния център на австрийската съпротива, институт за исторически изследвания.

"Той е поел все по-твърд идеологически курс и интересното е, че изглежда работи".

Вайдингер каза, че когато Кикъл пое ръководството на партията през 2021 г., хората се съмняваха, че той ще се хареса на гласоподаватели извън неговата хардкор база. Проучванията разказват различна история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: АвстрияизбориКикъл
Още от Русия
Новобранците на украинската пехота "замръзват" пред руската атака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
2
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 час
Мдааа още помня уроците по история от преди 1989г. Запада не се е променил нито на микрон за последните 100г. Етапа на процъфтяване е както следва: див феодален капитализъм -> либерализъм -> империализъм -> нацизъм! Последното е върховото постижение на западната "култура", което събира в себе си качества като алчност, егоизъм, нихилизъм и всичко най-долно, което човешката душа може да роди! СССР и комунисти като Сталин спряха процеса за около 50 г. и сега всичко отново се повтаря! Да видим края.
6
5
 
4
 
! Отговори
Oberbayern преди 1 час
Този никога няма да дойде на власт. To и Нехамер си е консервативен, но този залита в някакви крайности, и ще получи макс 20 %. Така или иначе, никой няма да иска да си говори с него. Вие Австрия не я гледайте, ами вижте след месец какви ще ги свършите в България. Че май вървите към закриване.
5
4
 
4
 
! Отговори
aa1820 преди 1 час
Нацисти, изврстеняци и лицемери - това е определението за този народ!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Бежанците" съсиппват ЕС и Австрия, респективно.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Хитлер е бил австриец и затова го посрещат с почести и цветя през 1938 година, ако не се лъжа.
2
4
 
7
 
! Отговори
Аз съм z преди 2 часа
Путин само това чака . 44та миналия век евроатлантиците се насираха в гащите . Явно трябва да се припомни ...
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Или ще се съвземе Европа - последни мигове, последен шанс! Или на следващите избори Шака Зулу и Мохамед ще царуват!