Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поддържат постоянен залп от ракетни атаки
27 сеп 2024 15:00, Гергана Попова
94
Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля
Снимка: БГНЕС/ EPA

Усилията на САЩ да осигурят прекратяване на огъня в Газа остават в застой след почти една година битки. Подкрепяните от Иран бунтовници хути продължават да атакуват корабите в Червено море. И сега, въпреки интензивната водена от САЩ дипломация, конфликтът Израел-"Хизбула" заплашва да избухне в всеобща регионална война, пише Reuters.

Още по темата
С тиктакането на часовника на неговата администрация президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред редица кризи в Близкия изток, които вероятно няма да имат решение, преди да напусне поста си през януари и които изглежда почти сигурно ще опетнят неговото външнополитическо наследство, казват анализатори и чуждестранни дипломати.

През изминалата година Байдън се бореше да вкара иглата в приемането на правото на Израел на самоотбрана срещу палестинските бойци на Хамас в Газа и групата Хизбула в Ливан, докато се опитваше да ограничи цивилните жертви и да предотврати спиралата в по-широк близкоизточен конфликт.

Отново и отново той се изправя пред недостатъците на тази стратегия, като последният от тях беше отхвърлянето на Израел в четвъртък на подкрепеното от САЩ предложение за 21-дневно примирие през границата с Ливан, докато продължаваше с удари, които убиха стотици ливанци.

"Това, което виждаме, са границите на силата и влиянието на САЩ в Близкия изток", каза Джонатан Паникоф, бивш заместник-офицер от националното разузнаване на правителството на САЩ за региона.

Може би най-яркият пример за тази тенденция е нежеланието на Байдън да упражнява голямо влияние от страна на САЩ – като основен доставчик на оръжия за Израел и дипломатически щит в ООН – да подчини израелския премиер Бенямин Нетаняху на волята на Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа нова изпълнителна заповед за справяне с променящите се тенденции в насилието с оръжие в четвъртък.

В продължение на почти година САЩ се опитваха безуспешно да помогнат за постигане на сделка между Израел и Хамас за спиране на боевете и освобождаване на заложници, взети от екстремистите при тяхното трансгранично буйство на 7 октомври, което предизвика войната в Газа. Пробив не предстои, твърдят запознати.

Американски официални лица бързо приписват вината за провалените преговори с "Хамас", но някои цитират и променящите се искания на Нетаняху.

Но някои чуждестранни дипломати казват, че поведението на Байдън в нестабилния Близък изток, особено отговорът му на войната в Газа, е подкопало доверието в САЩ в чужбина.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поддържат постоянен залп от ракетни атаки срещу търговски кораби в Червено море, въпреки че Байдън и други западни лидери предоставиха военни кораби за подсилена защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от ЕС
Израел отхвърли подкрепяния от САЩ план за прекратяване на огъня в Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Че то при байдън какво не се провали?
76
1
 
5
 
! Отговори
fashaga преди 2 часа
евреите винаги са били сътрудници на хитлер, цял свят го знае
75
2
 
10
 
! Отговори
Натаняху преди 3 часа
Иска да завлече САЩ във война с Иран и ескалира дотогава! Паралелно Зеленски също иска да завлече САЩ във война с Русия като ескалира!Дали ще им се получи ?!
74
1
 
8
 
! Отговори
Дипломацията на САЩ преди 3 часа
1. Заплахи 2. Санкции 3. Преврат 4. Война
73
1
 
9
 
! Отговори
Евреите преди 3 часа
Контролират САЩ.. Байдън даде на Натаняху карт бланш да прави каквото си иска. ( убийства, престъпления, етническо прочистване), за Натаняху няма да има никога последици или присъда!
72
1
 
9
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 часа
Ако някой вярва, че президентъ на САЩ, в този случай Байдън, решава нещо в политиката на САЩ, явно през последните 250 години е живял в пещера в средата на пустиня на остров в средата на океан на далечна планета в другия край на вселената. САЩ са еврейска колония и президент е само губернатор на тази колония. Господарите казват какво да прави и как да го прави, и той го прави. Иначе ... бум-бум-бум, Тексас, Далас, 22 ноември 1963 г. Богоизбраните не прощават.
71
0
 
10
 
! Отговори
Външния министър преди 3 часа
Блинкън е по-скоро адвоката на Натаняху, а Байдън му е спонсора!
70
2
 
9
 
! Отговори
Най краткия виц преди 3 часа
САЩ и Дипломация :))
69
1
 
8
 
! Отговори
САЩ преди 3 часа
Се провалят едновременно в Близкия Изток и Украйна..това е наследството на Байдън най слабия и сенилен президент на САЩ
68
0
 
8
 
! Отговори
Израелското лоби преди 3 часа
В САЩ Спонсорира Демократите и Бай Дън!А Те от своя страна спонсорират Натаняху да извършва геноцид и военни престъпления в Близкия изток!
67
1
 
7
 
! Отговори
САЩ преди 3 часа
Нямат дипломация в Близкия Изток!Натаняху се е качил на главата на Големия Памперс и САЩ му дават пари и оръжие да прави каквото си иска!!
66
5
 
8
 
! Отговори
САЩ преди 3 часа
Нямат дипломация! Те само санкционират, правят преврати или доставят оръжие и финансират войни!
65
10
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 3 часа
За русофашагите ли говориш - Путин-Шаломов
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"първият пиндостански президент, който едновременно уж е на трона, но реално е детрониран" - или с други думи през лятото на 2024 г. байДжо стана бивш, намирайки се все още на поста президент.
63
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Стратегията на САЩ и ЕС: докарване на руския народ до просешка тояга и сваляне на диктаторския режим на Путин отвътре. Срок: до 3 години. Средства: до последния украинец. Вероятност: 70-80%
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Туршия не може да издържи икономически тази война още 2-3 години срещу финансирането на Украйна от САЩ и ЕС. 100 млрд. долара или не зная колко трилиона рубли годишно са непосилно за Туршия. При това развитие, след 2-3 години руският народ трябва да мине само на люцерна и антифриз ;-)
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Каква дипломация? Правят се на ощипани булки. Сеят войни навсякъде. Заслужават един два Посейдона.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
На фона на десетките правописни и стилистични грешки в статията, войните в Азия бледнеят. Когато при един народ родителите са по-грамотни от наследниците си битката е загубена и без война.
59
4
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 4 часа
Те нямат дипломация. Имат управляваща върхушка от еврейски фамилии. За това, само могат да слугуват на Израел и да му се молят, но не и да ги спрат или да го принудят да направи нещо, което не желае.
58
3
 
4
 
! Отговори
LBN преди 4 часа
Истината е, колко погрешно е твърдението, че САЩ са Големият брат на Израел, обратното е, САЩ са марионетки на Израел и междунатодното право и закони важат само, ако са в подкрепа на Израел. Много жалко... Всичко е много просто, както Украйна са жертва на окупация, така е и с Палестина. Както умират мирни жени и деца в Украйна, така умират и Газа, Западния бряг и в Ливан. А машината за пари и власт върти ли, върти. Няма шанс за мир.