Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поддържат постоянен залп от ракетни атаки
27 сеп 2024 15:00, Гергана Попова
94
Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля
Снимка: БГНЕС/ EPA

Усилията на САЩ да осигурят прекратяване на огъня в Газа остават в застой след почти една година битки. Подкрепяните от Иран бунтовници хути продължават да атакуват корабите в Червено море. И сега, въпреки интензивната водена от САЩ дипломация, конфликтът Израел-"Хизбула" заплашва да избухне в всеобща регионална война, пише Reuters.

Още по темата
С тиктакането на часовника на неговата администрация президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред редица кризи в Близкия изток, които вероятно няма да имат решение, преди да напусне поста си през януари и които изглежда почти сигурно ще опетнят неговото външнополитическо наследство, казват анализатори и чуждестранни дипломати.

През изминалата година Байдън се бореше да вкара иглата в приемането на правото на Израел на самоотбрана срещу палестинските бойци на Хамас в Газа и групата Хизбула в Ливан, докато се опитваше да ограничи цивилните жертви и да предотврати спиралата в по-широк близкоизточен конфликт.

Отново и отново той се изправя пред недостатъците на тази стратегия, като последният от тях беше отхвърлянето на Израел в четвъртък на подкрепеното от САЩ предложение за 21-дневно примирие през границата с Ливан, докато продължаваше с удари, които убиха стотици ливанци.

"Това, което виждаме, са границите на силата и влиянието на САЩ в Близкия изток", каза Джонатан Паникоф, бивш заместник-офицер от националното разузнаване на правителството на САЩ за региона.

Може би най-яркият пример за тази тенденция е нежеланието на Байдън да упражнява голямо влияние от страна на САЩ – като основен доставчик на оръжия за Израел и дипломатически щит в ООН – да подчини израелския премиер Бенямин Нетаняху на волята на Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа нова изпълнителна заповед за справяне с променящите се тенденции в насилието с оръжие в четвъртък.

В продължение на почти година САЩ се опитваха безуспешно да помогнат за постигане на сделка между Израел и Хамас за спиране на боевете и освобождаване на заложници, взети от екстремистите при тяхното трансгранично буйство на 7 октомври, което предизвика войната в Газа. Пробив не предстои, твърдят запознати.

Американски официални лица бързо приписват вината за провалените преговори с "Хамас", но някои цитират и променящите се искания на Нетаняху.

Но някои чуждестранни дипломати казват, че поведението на Байдън в нестабилния Близък изток, особено отговорът му на войната в Газа, е подкопало доверието в САЩ в чужбина.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поддържат постоянен залп от ракетни атаки срещу търговски кораби в Червено море, въпреки че Байдън и други западни лидери предоставиха военни кораби за подсилена защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от ЕС
Израел отхвърли подкрепяния от САЩ план за прекратяване на огъня в Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Цинизъм преди 5 часа
Агресорите и терористите сащ,и дипломация?!
16
0
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 5 часа
ДЕМЕНЦИЯТА НА САЩ У ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА ПОБЕЖДАВА !!!
15
2
 
11
 
! Отговори
Байдъне преди 5 часа
що са зафана с руснаците? Много беше ербап. Русия не е нито Ирак нито Либия нито Афганистан. Не че в Афганистан не оср.....хте. Ама с руснаците нема да се измъкнеш. И при това направи арабите врагове, с твойта стачески немошна и склерозирала политика
14
3
 
6
 
! Отговори
Джо Умрялката преди 5 часа
Американците не са се провалили,напротив. С ръцете на евреите те контролират арабите. Едните ги въоръжават до зъби,а на другите дават храна и помощи! Езуитско нали? А много лесно биха спрели оръжейния поток към Израел. Същото е и в Украйна. Чрез кръвта на простите украинци ,купувайки елита им,те ,,здържат" Русия. Но винаги има нещо,което недооценяват. Така беше във Виетнам,в Сирия,в Афганистан ,където те загубиха войните! Сега ги чака още по голямо разочарование,защото не Русия,а Китай ще ги пр
13
0
 
6
 
! Отговори
КНР нарече преди 5 часа
Пиндостан най-голямата заплаха за Мира в света.
12
1
 
10
 
! Отговори
Кво стана преди 5 часа
Империята на Вашингтон остана без приятели. Русия - враг, Китай - враг, Арабския свят - врагове, останалия свят, или неутрални или неприятелски настроени. Единствените псевдоприятели остават васалните територии в Германия, Япония и англосаксонските полуфалирали псевдо демократични диктаторски губернии. И при тоя хипер външен дълг не знам на какво разчита тоя старец, та още си мисли че хахомериканците са нещо като свръхсила. Колос на глинени крака
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Искат да кажат диктата който налага сащ с военна сила се проваля. Нормално независимите страни се сдобиха с ракети което им гарантира да не бъдат "демократизирани" от америка. Хегемонията на агресора сащ изчезва затова са толкова нервни и зли. Нищо Русия ще приземи америка помислила се за бог. Новия световен ред се изгражда и там не е сащ и васална Евлопа.
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Байдъне ,няма да се даваш .Пускай ядрената бомба и да свършва този покварен свят .
9
1
 
12
 
! Отговори
Да преди 5 часа
Сащ ако искаха за 24ч.щяха да спрът еврейската касапница.
8
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 часа
Никаква дипломация не е имало,всичко е театър,сащ никога не са искали мир там.Ня тях не им пука за света и жертвите.
7
0
 
15
 
! Отговори
Гробно мълчание преди 5 часа
Що не споменахте осиренето в Афганистан?
6
1
 
13
 
! Отговори
Смешник преди 5 часа
Краварите първо трябва да спрат да въоръжават Израел за да спрат конфликта Но как да стане това след като еврейското лоби в САЩ надделява С тази си политика те настройват арабския свят срещу себе си
5
7
 
1
 
! Отговори
Чърчил е казал преди 6 часа
"Винаги може да се разчита на американците, да направят равилното нещо, след като раз изчерпали всичките други възможни варианти"
4
4
 
14
 
! Отговори
Скобелева майка преди 6 часа
Пендос никога нямал шанс на успех нито в Малката Азия, нито пък в бившата Украйна. Жалко, че българските под логи това не го разбират и продолжает сляпо му слугува в ущърб на цялата държава.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Изходът от конфликта на Русия със НАТО в Украйна ще определи целия световен ред за в бъдеще. Скоро ще станем свидетели на съвършено нова епоха и появата на нови съюзи.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
E KAK NEMA A SE PROVALI TERORISTI I DIPLOMACIQ USA UBIICI
1
1
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 6 часа
каква дипломация това са убии-ци по генезис