Австрия гласува, избира нов парламент

Първите резултати се очакват около 17 ч.
29 сеп 2024 14:41, Инна Ангелова
15
Австрия гласува, избира нов парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Австрия избира нов Национален съвет (долната камара на парламента). Призовани да упражнят правото си на глас са 6,4 милиона австрийски граждани, навършили 16 години. По общо мнение на политическите наблюдатели предизборната кампания на партиите и телевизионните диспути са преминали в сравнително умерен тон, без обидни нападки.

Австрийската народна партия, чийто лидер е федералният канцлер Карл Нехамер, е за облекчаване на данъчното облагане за положен труд, за подпомагане на семействата, гарантиране на места в детски заведения, увеличаване на годините за задължително образование. Партията предвижда социални помощи в пълен размер да се отпуска на мигрантите след петгодишно законно пребиваване в страната.

Австрийската социалдемократическа партия настоява за въвеждане на данък върху богатството от нетно имущество в размер на един милион евро, данък върху наследство над един милион евро, увеличение на корпоративния данък. АСДП иска увеличаването на наемите да бъде преустановено до 2026 г. и е за ограничаване на повишението след това, както и за определяне на ниски лихвени проценти при жилищно кредитиране. По отношение на политиката за предоставяне на убежище АСДП подкрепя разпределението на бежанците в целия ЕС.

Австрийската партия на свободата призовава за “Крепост Австрия“ без мигранти, които ползват социалната система в страната, социалните помощи да се изплащат само на австрийските граждани. Партията настоява за преоценка на мерките, взети от правителството срещу разпространението на коронавируса. Надграждане на неутралитета и засилване на националната отбрана също са част от исканията на партията.

Програмата на Зелените се фокусира върху опазването на климата, на почвите, екологичното електричество и основната защита на децата. През следващите пет години трябва да бъдат създадени около 50 000 допълнителни места в детските градини за деца на възраст под три години.

За НЕОС централни теми са образованието и пенсиите. По отношение на образованието те призовават за 20 000 допълнителни учители. Преструктурирането на бюджета също играе важна роля в предизборната програма. Това изисква да се сложи край на “двойното и тройното данъчно облагане“.

Ключовите въпроси за Австрийската комунистическа партия са достъпните жилища, борбата с инфлацията, опазването на климата и здравеопазването. Комунистите също така призовават за „край на въоръжаването“: целта е да премахне армията в дългосрочен план.

Партия "Никой от тях" се фокусира върху здравеопазването, инфлацията и климатичната криза.
Формацията Листа "Петрович" поставя акцент върху мерките на правителството срещу ковид, върху опазването на природата, околната среда и застрашените видове.

Около 17 часа се очакват и първите изборни резултати. Тогава ще бъдат затворени и изборните бюра. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от ЕС
Бивш министър: Въглищните централи загиват навсякъде в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
И те са на път да преминат фашизма...
7
0
 
0
 
! Отговори
Ще избират преди 15 минути
Херберт Кикл! Някой знае ли колко е висока пенсията в Австрия! 1750 евро, а Германия 1177 евро! Без коментар!
6
1
 
0
 
! Отговори
Фриц Хамстерхоф преди 34 минути
Държавата на австрийските хамстери русофили.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Отново нормалните срещу ненормалните.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Достойни наследници на Адолф със закона за ковида дето го приеха.Някой кандидат със мустачки имат ли?
3
1
 
5
 
! Отговори
И тези и те преди 2 часа
Партия Никой от тях? Мислех, че патента за тъпппи имена е наш с няма такива държава и има такъв народ, но австрийците ни хвърлят ръкавицата. Листа Петрович ми звучи пък като някаква рецепта за десерт. Като торта Павлова.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И тия, като нас, като гледам 15 партии и партийчЕта, изборът е голЕм. Да видим кого ще изберат.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Пак ще изберат хамстер , подобен на този!