Бивш министър: Въглищните централи загиват навсякъде в Европа

Юлиян Попов: ТЕЦ-овете не са конкуретноспособни
29 сеп 2024 12:24, Инна Ангелова
97
Бивш министър: Въглищните централи загиват навсякъде в Европа
Снимка: БГНЕС

“Затварянето на въглищните централи не е административно, а е пазарно, те не могат да издържат на пазара, не са конкурентоспособни”, каза пред БНР Юлиян Попов. Той беше министър на околната среда и водите в правителството на Николай Денков и преди това в служебния кабинет на Марин Райков.

"Въглищните централи загиват навсякъде в Европа. Има редки случаи на активизиране на някоя въглищна централа, да речем в Германия, за няколко месеца, но това е много рядко. Общата тенденция е рязък спад. Великобритания напълно се изтегли от въглищата. За 8 години Великобритания мина от 40% ток от въглища до 0, без да има никакъв трус в страната. Просто процесът беше управляем".

Според Попов в последните години не е обяснено откровено и ясно на хората "какво е абсолютно неизбежно, а това е затварянето на въглищните централи, както и да има план за алтернативи".

ТЕЦ-овете не са конкурентоспособни заради цената на въглеродните емисии, които не са свързани със Зелената сделка, а са по-стара европейска и глобална политика, както и заради ниските цени на възобновяемата енергия (ВЕИ).

"Картата за въглеродна неутралност няма никаква обвързваща сила. Фактът, че не е приета в парламента, означава единствено, че не сме изпълнили някакъв ангажимент към Плана за възстановяване и устойчивост, който сами сме поели. Ние не си изпълняваме едно договорно задължение, което сами сме предложили. Лошата комуникация, предизборният популизъм довеждат до това, че да, можем да загубим пари. Но по-лошото е, че бавим целия процес на преход", коментира Попов.

Бившият министър сподели, че според него няма да загубим пари по ПВУ. Попов допълни, че заявленията на Урсула фон дер Лайен са да няма никакви отстъпления от основните цели на Зелена сделка.

"Докладът на Марио Драги, наложил се като едва ли не икономическа стратегия на Европа, прави в много голяма степен именно това. Той се фокусира върху конкурентостта на Европа, а в основите ѝ лежат новите технологии, които са основна част от Зелената сделка. Няма отстъпление от целите. Това, което виждаме, е нови думи - като конкурентоспособност, но няма да видим промяна на политическата позиция по отношение на Зелената сделка".

Целта за постигане на нулеви въглеродни емисии е глобална, а не само на Европейския съюз, беше категоричен бившият министър на околната среда и водите и уточни, че "държави, които се намират на по-задна позиция по отношение на икономическото си развитие - като Индия и Китай, отлагат тази цел с 10 или 20 години, но целта остава”.

По думите на Юлиян Попов голям проблем на ЕС е изключителното изоставане от Китай по отношение на зелените технологии, по специално по отношение на соларна енергия батерии, електрически коли и автобуси.

“Във всичко това Китай е много по-напред от ЕС. Т.е. китайската "зелена сделка" работи много по-добре от европейската Зелена сделка”, допълнителни още Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: въглищаЕСТЕЦПВУ
Още от ЕС
Европа командва икономиката с политическа цел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
5
 
! Отговори
Баба преди 1 час
'Като почнете да си давате половината месечен доход за ток и отопление ще се сетите'Навсякъде по света, където има висок процент на използване на възобновяема енергия, цените на тока падат... Мисля че това трябва да е напълно ясно. Имаш безкраен ресурс: вода, слънце, вятър, естествено, че е по евтино от нещо дето миньори трябва да го копаят.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Стига,бе Ох ,как че копате ,нищо че сте на дъното ,че копате дорде края на държавата ви !
70
3
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 час
ВЪГЛИЩАТА СА НА ЗАГУБА---ЗАЩОТО ПЛАЩАМЕ ОГРОМНИ ПАРИ ЗА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ.ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПРИРОДАТА ---ЩЕ ВИ СТРУВА АДСКИ СКЪПО!...ИМА НОВИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ДОБИВ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ--ТАЗИ С ВЪГЛИЩАТА ВЕЧЕ УМРЯ!
69
3
 
3
 
! Отговори
До бабето преди 1 час
Сигурно и промишлеността им е с възобновяема енергия, нали? Що не идете да се перете някъде по къра, а?
68
2
 
2
 
! Отговори
Баба преди 1 час
'Пребиваниье на зелените рекетьори'Научи се да говориш български, смота-няк такъв.
67
1
 
1
 
! Отговори
А цената на прехода преди 1 час
Но моля ви се....
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като почнете да си давате половината месечен доход за ток и отопление ще се сетите...
65
5
 
2
 
! Отговори
Баба преди 1 час
Страни като Бутан, Грузия, дори Албания са на 100% възобновяема енергия, не знам как нашите русо-роби смятат, че е задължително да се купува газ от Русия. Или са тъ-пи, или са купени, но 100% не са прави.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пребиваниье на зелените рекетьори!
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Оставете на пенциите от селата да ни обяснят как през 2024г въглищата и АЕЦ са най-доброто.
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И симфоничната музика "не е конкурентноспособна", ако зависи от масовото население, т.е. от конкуренцията, няма да се учи и математика, не е конкурентноспособна на простакешкия английски... А да раждаш и отглеждаш дете, абсурд да е на печалба!
61
4
 
2
 
! Отговори
Баба преди 1 час
'Пълни глупости, въглищните централи са си много конкурентни даже. Затварянето им не е нито пазрано, нито неизбежно'В развити държави като Холандия и Великобритания около 50% от електроенергията днес е от renewables. За кфо трябва *** да копат в мините и да си жертват живота, вместо да си ползваме вятъра, слънцето и водата, които са безплатни?
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
То и АЕЦ отдавна са неконкурентни отдавна, но са идеални за точене на десетки милиарди.
59
4
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 час
Пълни глупости, въглищните централи са си много конкурентни даже. Затварянето им не е нито пазрано, нито неизбежно. То е чисто икономическо, т.е определени кръгове нямат интерес тези централи да работят, за да могат да си разположат соларните паркове и перките навсякъде. Когато европееца започне да стои на студено и да плаща скъп ток, ще се сети! Това започна миналата година, още не е набрало сила, но нещата тепърва ще стават сериозни.
58
2
 
7
 
! Отговори
Име преди 1 час
Бивши. Могат ли да отговорят какво пречи на ТЕЦ да си наслага фотоволтаици на площадката, без да се похабяват допълнително площи. През лятото ще дава фотоволтаичен, а през зимата въглищен ток! Или има други причини, като безконтролното инсталиране на панели по полето и предбалкана, все собственост на бивши и сегашни управляващи!
57
4
 
10
 
! Отговори
Моето мнение преди 1 час
Вие помните ли, че това недоразумение го гласяха за еврокомисар? Този, същият е готов и майка си да продаде в името на евроатлантизма и грантовете, разбира се. Мисъл за енергийна независимост на България не го спохожда. Затова хората ще гласуват за Възраждане.
56
4
 
10
 
! Отговори
Алекса преди 1 час
Какво каза в БНР днес тоя умник ? Че нощно време като не работят соларите духало вятър...сигурно той поръчва кога да духа и кога не !
55
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 час
Нищо вярно няма в това...
54
0
 
6
 
! Отговори
До неграмотен 54 преди 2 часа
Пише се :пушещ.
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Няма по-красиво от пушешт комин! Иначе приличаме на туземно племе!