Бивш министър: Въглищните централи загиват навсякъде в Европа

Юлиян Попов: ТЕЦ-овете не са конкуретноспособни
29 сеп 2024 12:24, Инна Ангелова
104
Бивш министър: Въглищните централи загиват навсякъде в Европа
Снимка: БГНЕС

“Затварянето на въглищните централи не е административно, а е пазарно, те не могат да издържат на пазара, не са конкурентоспособни”, каза пред БНР Юлиян Попов. Той беше министър на околната среда и водите в правителството на Николай Денков и преди това в служебния кабинет на Марин Райков.

"Въглищните централи загиват навсякъде в Европа. Има редки случаи на активизиране на някоя въглищна централа, да речем в Германия, за няколко месеца, но това е много рядко. Общата тенденция е рязък спад. Великобритания напълно се изтегли от въглищата. За 8 години Великобритания мина от 40% ток от въглища до 0, без да има никакъв трус в страната. Просто процесът беше управляем".

Според Попов в последните години не е обяснено откровено и ясно на хората "какво е абсолютно неизбежно, а това е затварянето на въглищните централи, както и да има план за алтернативи".

ТЕЦ-овете не са конкурентоспособни заради цената на въглеродните емисии, които не са свързани със Зелената сделка, а са по-стара европейска и глобална политика, както и заради ниските цени на възобновяемата енергия (ВЕИ).

"Картата за въглеродна неутралност няма никаква обвързваща сила. Фактът, че не е приета в парламента, означава единствено, че не сме изпълнили някакъв ангажимент към Плана за възстановяване и устойчивост, който сами сме поели. Ние не си изпълняваме едно договорно задължение, което сами сме предложили. Лошата комуникация, предизборният популизъм довеждат до това, че да, можем да загубим пари. Но по-лошото е, че бавим целия процес на преход", коментира Попов.

Бившият министър сподели, че според него няма да загубим пари по ПВУ. Попов допълни, че заявленията на Урсула фон дер Лайен са да няма никакви отстъпления от основните цели на Зелена сделка.

"Докладът на Марио Драги, наложил се като едва ли не икономическа стратегия на Европа, прави в много голяма степен именно това. Той се фокусира върху конкурентостта на Европа, а в основите ѝ лежат новите технологии, които са основна част от Зелената сделка. Няма отстъпление от целите. Това, което виждаме, е нови думи - като конкурентоспособност, но няма да видим промяна на политическата позиция по отношение на Зелената сделка".

Целта за постигане на нулеви въглеродни емисии е глобална, а не само на Европейския съюз, беше категоричен бившият министър на околната среда и водите и уточни, че "държави, които се намират на по-задна позиция по отношение на икономическото си развитие - като Индия и Китай, отлагат тази цел с 10 или 20 години, но целта остава”.

По думите на Юлиян Попов голям проблем на ЕС е изключителното изоставане от Китай по отношение на зелените технологии, по специално по отношение на соларна енергия батерии, електрически коли и автобуси.

“Във всичко това Китай е много по-напред от ЕС. Т.е. китайската "зелена сделка" работи много по-добре от европейската Зелена сделка”, допълнителни още Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: въглищаЕСТЕЦПВУ
Още от ЕС
Европа командва икономиката с политическа цел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
18
 
! Отговори
Юлка преди 5 часа
Четенето на тази статия,съпроводих с болки в главата!Глупости и пак глупости,ами бивш министър!
38
3
 
19
 
! Отговори
@@@ преди 5 часа
Едно време се чудих Мария Антоанета как се е изрязала за пастите, като гледам новите и те са я подкарали натам.Явно като скъсаш връзка с реала и така става, после като тръгне тълпата гледат като телета.
37
1
 
20
 
! Отговори
Весо преди 5 часа
Този бивш министър пак не е в час, Полша,Германия,Латвия ....ще ги ползват до....2035 г.
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Само погледнете тьпата патица анаЛена бербок и решете, според вас трябва ли зелените уродии да бъдат разчекнати по площадите на Европа или не!
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Пак нагло ни лъжат. Най-евтин е тока от АЕЦ, после ВЕЦ и от ТЕЦ на въглища, най-скъп е тока от ВЕИ-тата. Разбира се винаги може да се наложат разни такси, които да оскъпят ТЕЦ-овете или събсидии, с които ВЕИ-тата да поевтинеят, но това не е пазарния принцип.
34
3
 
19
 
! Отговори
Дрънканици преди 5 часа
на зелена кратуна
33
5
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 5 часа
До САМОЗВАНЕЦ ,, Путин " - ПРОЧЕТИ ПОНЕ РЕД ЗА ВЪЗДУХА В КИТАЙСКИ ГРАДОВЕ ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ И СЕГА !!! ЗАМЪРСЯВАНЕТО Е В ИСТОРИЯТА !!! КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ НЯМА СТИГАНЕ !!!
32
0
 
6
 
! Отговори
Юлианчо бре чети преди 5 часа
Циклите на Миланкович описват как относително леки промени в движението на Земята влияят на климата на планетата. Циклите са наречени на името на Милутин Миланович, сръбски астрофизик, който започна да изследва причината за древните ледникови епохи на Земята в началото на 20-ти век.Земята преживя последните си ледникови епохи по време на плейстоценската епоха, която започва преди 2,6 милиона години до преди 11 700 години.В продължение на хиляди години по едно и също време д
31
11
 
5
 
! Отговори
Путин преди 5 часа
А благодарение на войната и милиони руски домакинства се снабдиха безплатно с украински перални! Ние руснаците сме най-големите тарикати - имаме си въглища и перални и ничево плашите нас!
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Специално Тачър измисля глобалното затопляне с което наводнява умовете на подрастващите от 90те насам, но не с цел да прави перки и да гони слънцето, а за да еазвива ядрена енергетика, тоест Великобритания да е силна ядрена държава. Знае се че една ядрените централи дават странични продукти, които се използват за ядрени бомби. А рова с перките и слънцетомодва на покосен етап след като в съответните държави САЩ и Великобритания идват на власт неолкбералите на сорос
29
12
 
7
 
! Отговори
Путин преди 5 часа
Нападнах Донбас да им взема въглищата и жеуезото, па вие си закривайте мините! Аз тепърва ще крада чужди изкопаеми и ще ги продавам на чайниците - те са свикнали на смог, от въздуха им тухли може да се правят!
28
6
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 5 часа
рейгън и тачър са виновни за унищожаването на индустрията в своите държави. пропагандират делата им само във васалните държави.
27
3
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 5 часа
Абе вие со.росоидоте нямате елементарна представа за бъдещето - върви питай бил гейтс защо пуска два ядрени реактора за ИИ к това ще става все по масов тренд, тоест целият свят ще има икономика базирана на ИИ, а Европа ще прави оървобитна икономика с перки и слънчеви панелчета
26
0
 
16
 
! Отговори
до 16 преди 5 часа
я кажи веитата защо чакат на квоти, субсидии, специални закони и забрана на конкуренцията, като са уж рентабилни?
25
2
 
14
 
! Отговори
Добре, че е бивш преди 5 часа
щеше да ръзвъжда риба в перловската река! Решиха да го пратят в ЕК, но там го измести една от мисирките на тиквата!
24
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
В края на 70-те г. на миналия век Маргарет Тачър показа на света как трябва да се действа с миньорите в държавните мини. В резултат на това цените на еленергията намаляха, а останалите на работа миньори след приватизациятна имаха 5 пъти по-високи заплати. Преди повече от 20 г. в кралството затвориха и последните мини, но апокалипсис нямаше. Бъдещето на енергетиката е усвояването на енергията на Слънцето и вятъра. Идете в Гълъбово - лунен пейзаж, мръсотия и болни от рак миньори!
23
4
 
24
 
! Отговори
БАНко преди 5 часа
И НЕКА СЕ ЗНАЕ - ТОКА ОТ ТЕЦ Е СКЪП ЗАРАДИ ДАНЪКА НА УРСЪСЕЛА И КОМПАНИЯ ,,ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ " , ПРИБИРАН ОТ ДЪРЖАВНАТА МАФИЯ !!!
22
5
 
18
 
! Отговори
Зайцев преди 5 часа
великобритания мина на газ и без въглища благодарение на газа от русия и алжир...сега докарват газ и от usa,,но там цената е друга и за това в т.н. велико британия газта вече 50 процента по скъпа.Не затварят централите за въглища ,а си работят даже отварят нови.ПОЛША,ЕСТОНИЯ,ЛИТВА,ГЕРМАНИЯ,СЪРБИЯ,БЪЛГАРИЯ,РУМЪНИЯ И Т.НДО ДЕН ДНЕШЕН ДОБИВАТ И ИЗПОЛЗВАТ ВЪГЛИЩА ..ДРУГАРЯ ПОПОВ ГО ЗНАЕ ,,НО....
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Има нещо, което се пропуска в пазарната проекция за близкото бъдеще - онзи ден кмаше новина, че Майкрософт отварят няколко атомни реактора за да захранват ИИ. В бъдеще нуждата от електричество ще нарасне в експкненциален закон заради ИИ, така че всякакви електроцентрали ще са нужни. А която държава има мощности тя ще.има и ИИ инсъотверно конкурентна икономика, а да не говорим че при демографския срив източна Европа може да се развива само чрез риботизация на икономиката
20
2
 
20
 
! Отговори
ккк преди 5 часа
то за това фирми фалират и бягат от Бг заради евтиния ток от свободния пазар и зеления ток е като и зеления хайвер и зеления президент - от никои нищо не става