Европа командва икономиката с политическа цел

Управлението на ЕС е сложно и няма да мине без регламентация
29 сеп 2024 10:30, Инна Ангелова
99
Европа командва икономиката с политическа цел
Снимка: Pixabay

Трагедията в Газа и Южен Ливан е голяма, но не бива да забравяме как започна всичко – с терористична атака срещу мирни жители в Израел. Трудно е редовна армия да воюва срещу терористи, но Израел няма друг избор освен да се защити. В момента Европа е обградена от конфликти и войни. Нужно е да се намали бюрокрацията и да се поставят единни европейски приоритети. Политическите догми не могат да диктуват икономическото развитие. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Когато цивилно население се ползва за щит на терористични организации, това за съжаление води до жертви“, коментира гостът. В Хамас няма желание за помирение и отказ от терора. Същото важи и за Хизбула, които отказват да водят преговори, които да постигнат реален резултат. И двете отказват да признаят съществуването на Израел.
В продължение на 50 години Ливан беше една процъфтяваща държава с мнозинство от маронитски християни. След многото войни и палестинската бежанска вълна, Ливан сега е държава, превзета от групировката Хизбула. Политическото крило на Хизбула доминира парламента в Ливан, а военното й крило е признато за терористична организация от САЩ, Европейският съюз и много други държави.

„Турция е както член на НАТО, така и една от най-големите мюсюлмански държави. Ердоган е длъжен да вземе отношения по събитията в Близкия изток“, отбеляза Сталев. Той спря търговията с Израел.  Можем да кажем, че Ердоган е в деликатно положение, което обяснява защо е потърсил съдействие от новия ирански президент за намиране на мирно решение на конфликта. Добре е да се проверят всички възможности за дипломатично решение на ситуацията. Турция винаги е търсила търговски и икономически преимущества от своите съседи – така е и с Иран.

Европа е изправена пред сериозни проблеми, защото все още не разбира, че е обсадена от конфликти и войни. Те са потенциал за нова миграция, но и за икономически сътресения. В доклада на Марио Драги се набляга основно на икономическите проблеми, но и той не успява да даде съвсем конкретни решения. От много години Европа страда от прекалена бюрократизация. Управлението на Европейският съюз е сложна операция и няма как да се мине без регламентация. Бъдещето обаче изисква дерегулация и смекчаване на някои от моделите на Зелената сделка. Всички видяхме отлива от зелените партии. Няма лесни и бързи решения, нужни са приоритети.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: конфликтЕСЕвропаГаза
Още от ЕС
Никой не може да накара Нетахяну да спре войните в Газа и Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Абсолютно точно преди 4 минути
"Европа командва..."???На какви гъби сте бе, ми$$ирченца ?!? Европа е колония на юдеоциониZZката давоска хунта,подвизаваща на територията на ПиндостанЯ. Поредно ново дъно в т нар "независима българска журналистика", каквото и да значи това...
85
0
 
1
 
! Отговори
Блюнгбършит гнюз преди 7 минути
"Европа командва..."???На какви гъби сте бе, ми$$ирченца ?!? Европа е колония на юдеоциониZZката давоска хунта,подвизаваща на територията на ПиндостанЯ. Поредно ново дъно в т нар "независима българска журналистика", каквото и да значи това...
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Не хората в политиката,копат с мотиката а хората извън политиката(Народът)Затова и често се случва,хората с мотиката,да погват тези в политиката.(Анти Народът)
83
5
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 минути
Мараба копейки:):):)Прежалихте ли го вече този вашия другар Насрала ефенди?:):):)18 от 19 изтрепани командири от терористите Хизбула!!!!И още толкова от Хамас:):):)Иранските брадати талибани,приятели на Вовата с пуканките гледат от първи ред безплатно без билети и чакат кога Биби ше ги подпука и тях:):):)Биби е голям приятел на Бойко и двамата играха тенис тук в България преди време:):):)Виж кво нещо са два USA самолетоносача в Персийския Залив:):):)
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Ядете ли салам Народен от Кауфланд :)))
81
1
 
3
 
! Отговори
Лили Барута преди 13 минути
Блумберг,Лидл,Нето,Алди, МакДоналдс,KFC,Кауфланд, Райфайзен банк и др. поинтересувайте се кои са тези и дайте тогава коментари...
80
0
 
2
 
! Отговори
Деди преди 15 минути
Никога, ама никога политика (особено, еврогейска!) и силна икономика не са вървели ръка за ръка!!! Особено, когато Политиката води за носа Икономиката!
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Населението е жив щит. Първо трябва да се унищожи щита, за да се постигне целта. Разясниха ми какво е имал предвид Хитлер. Вече сме съгласни с правотата на нуждата от унищожаване на щита за постигане на целите.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Време е да напускаме потъващия кораб ЕС. БЕГСИТ!
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Цялата икономика и цялата власт - на прасетата Боко, Тошо и Пеевски! Да живеят свинските ценности! Скрийте суджуците, идва Гладомора! Прасетата ще управляват хората! Всичката храна - за прасетата! А за вас, огризките! Като нямате хляб, яжте трюфели!
76
0
 
3
 
! Отговори
полковник Колев преди 23 минути
А и не забравяйте, че евреите заграбват систематично територии,прогонват арабите и правят Геноцид и са народ койро не може с никой мирно да живее.... и това от векове!!!
75
5
 
0
 
! Отговори
Хазар каганат раша преди 27 минути
Без западния ресурс, Русия пак ще стоят гладни
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
ВЪПРЕКИ ИСТЕРИИТЕ НА ЗАПАДА ЕВРОПА, РУСИЯ И АРАБСКИТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ РАЗВИВАТ И ДА СТАВАТ ПО-СИЛНИ.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
До Анонимен 72-абе и ти искаш в хамерика,ама не те пускат без виза щото си *** за тях.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
До58.Дори и така да е(въпреки,че не е така) защото гръцкатане писменост остава само за Гърция.А Българската се разпространява и в Европа и в Азия.Не е ли точно това,признак на не зависимост от нещо,което те потиска?Не е ли това началото на нещо ново,което те прави независим от чуждото(чуждопоклоничеството)Ооо.......не разумниии юpyge,поради що се срамиш да се наречеш българин?
71
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Знаете каква е Раша, затова не искате там русофилчета, въпреки, че Путин ви покани да му дойдете и споделяте ценностите... :)))
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
ЕВРОПА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ИКОНОМИКА
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
До July-не съм съгласен.Различен тип войни са.Русия се опитва да опази мирното население,докато на Израел не и дреме и бомби наред.Провери срещу тези терористи колко невинни жертви стоят.Съотношението ще те изненада.Някой го наричат геноцид.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
За няколко месеца израелската армия изби 40 000 мирни човеци.
67
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Европа нали уж била зависима от северномонголците, как така изведнъж командвала икономиката без позволението на Джуджа :)))