Двойната игра на Турция в Близкия изток

Анкара е следила внимателно иранските атаки от самото начало
4 окт 2024 19:38, Гергана Попова
13
Двойната игра на Турция в Близкия изток
Снимка: БГНЕС

Турция все още не е осъдила неотдавнашните ракетни удари на Иран срещу Израел, а вместо това предупреждава, че продължаващите израелски атаки срещу Ливан могат да предизвикат регионална война.

Още по темата
Турските медии съобщиха, че радарните системи на НАТО в базата Куреджик в Турция са работели по време на иранската ракетна атака, като турски радар от въздуха е следил траекторията на ракетите в реално време, пише Kathimerini.

Загрижеността, че ситуацията може да се завърти, беше споделена от Омер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, който разкритикува Израел, заявявайки, че ако хуманитарният отговор срещу неговото "геноцидно правителство“ " не предприеме действия, може водят до нестабилност, далеч отвъд регионален конфликт.

Той изрази разочарование от подкрепата на САЩ за Израел, като подчерта, че Средиземно море става пренаселено с военни кораби, предимно американски, насочени към защита на Израел. Челик увери, че докато всяка суверенна държава има право да реагира на тероризма, подобно оправдание позволява на Израел да атакува цивилни.

Той твърди, че сегашното израелско правителство застрашава сигурността на евреите както в страната, така и в световен мащаб.

В отговор на въпроси относно потенциала за ескалация на насилието в региона след действията на Израел в Ливан и ракетните атаки на Иран, източници от турската отбрана повториха загрижеността си, че нарушенията на международното право от Израел представляват значителна заплаха за международната и регионална сигурност.

Те твърдят, че турските въоръжени сили са оборудвани да неутрализират всякакви заплахи срещу оцеляването на Турция.

Междувременно турският вестник Turkiye разкри, че Анкара е следила внимателно иранските атаки от самото начало.

В доклада се посочва, че са взети предпазни мерки и самолети AWACS (система за предупреждение и контрол във въздуха) са били разположени, за да наблюдават турското въздушно пространство по време на инцидента.

Отбелязва се, че радарните данни на НАТО от Куреджик са били споделени с други страни от НАТО, което подчертава ангажимента на Турция към регионалната стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от ЕС
Дават 10 000 евро за преместване в село в гръцката област Еврос
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
НРБ преди 37 минути
България първа от държавите в сегашния ЕС признава Палестина . ДС снабдяваше палестинците и другите араби с оръжие и инструктори и подкрепяше всячески борбата им с империализма и капитализма.
12
0
 
1
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 39 минути
До йегЩото ке избегат в богатия запад палестинците , сиреч Софията.
11
0
 
2
 
! Отговори
МИ6 преди 41 минути
Иран не е използвал ракети със заряд . Падналите ракети са само с гориво и ямите са като от обикновен снаряд на пехотно оръдие от физическото падане. ПР акция за пред кибиците. Балистична ракета пък ямата 2 на 2 метра....
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"3anagът нanpaвu oт Typцuя cuлa" - Да се каже по този начин, е детско. Турция си е сила и без това. Историята иначе е друга. Едно време руснаците заявяват, че ще правят военноморски бази на Босфора и Дарданелите, турците казват, че не искат това, но руснаците повтарят, че ще правят бази там. В следствие на което Турция и НАТО имат взаимен интерес и Турция рязко влиза в НАТО. Иначе в онези години НАТО без Турция няма шанс срещу руснаците.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Турчина защо не приеме братята си палестинци на своя територия" - Te си имат земя, казва се Палестина. И са в тази там земя 1300 години преди евреите. Иначе за да спаси палестинци, то има такива приети в Турция.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ТУРЦИЯ НАЛОЖИ - ПЪЛНО ЕМБАРГО НА ИЗРАЕЛ - ОЩЕ ПРЕДИ 1 ГОДИНА .....А ЕРДОГАН НАРЕЧЕ НАТАНЯХУ - АДОЛФ ХИТЛЕР ......КОЕ НЕ РАЗБРАХТЕ- ТУРЦИЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА ИЗРАЕЛ
7
6
 
7
 
! Отговори
йег преди 1 час
Турчина защо не приеме братята си палестинци на своя територия
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Отдавна ви разправям че Ердоган само казионно критикува Израел, защото иначе ще си навлече гнева на собствените си избиратели! Иначе му е все тая и за Хамас, и за Хизбула, и за каквито и да било други шиитски терористи
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
3anagът нanpaвu oт Typцuя cuлa, нeka cera ako oбuчa ga cu onpaвя бakuuтe!
4
4
 
14
 
! Отговори
бл преди 2 часа
Не разбрах от статията защо списвачът смята че Турция трябва осъди атаките срещу Израел.
3
6
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Никаква двойна игра няма.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ами картината "Писмо до султана" май ще се повтори.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Aшkoлcyн, kьonooлap...