Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание

45% от анкетираните: Украйна да даде територии на Русия
11 окт 2024 07:58, Елка Василева
198
Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Ясно мнозинство от германците биха искали канцлерът Олаф Шолц да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин след почти две години мълчание, показва проучване, публикувано днес, предаде ДПА.

Допитването, проведено от института за проучване на общественото мнение Югов (YouGov) по поръчка на ДПА, показва, че 59% от анкетираните подкрепят възможността двамата лидери да разговарят по телефона. Само 26% са били против, а 15% не са дали отговор.

В Източна Германия 68% от анкетираните са искали двамата да разговарят, докато 19% не са искали.

От няколко седмици Шолц агитира за нова мирна конференция за Украйна, в която да участва и Русия. Путин не беше поканен на първата мирна среща на върха в Швейцария през юни, припомня ДПА.

Днес Шолц трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин за трети път в рамките на пет седмици. Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху усилията за намиране на мирно решение на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Двамата вероятно ще говорят и за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Шолц и Путин за последен път са разговаряли по телефона на 2 декември 2022 г., но германският канцлер неведнъж е давал да се разбере, че може да си представи, че ще разговаря отново с Путин.

Има спекулации, че телефонният разговор може да се състои преди срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро на 18 и 19 ноември. Русия ще вземе участие в тази среща, въпреки че не е ясно дали самият Путин ще присъства.

Германците са разделени по въпроса дали Украйна трябва да се откаже от част от територията си в името на мира с Русия. Около 39% смятат, че тя не трябва да отстъпва и сантиметър. Но 22% смятат, че Украйна трябва да се откаже от украинския полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия преди 10 години.

Други 23% твърдят, че Киев трябва да се откаже не само от Крим, но и от териториите, които са окупирани от Русия след пълномащабното ѝ нахлуване преди повече от две години. Общо 45% от анкетираните са за отказ от територии.

Несъгласие има и по въпроса дали на Украйна трябва да бъде разрешено да обстрелва със западните оръжия с голям обсег цели дълбоко в руската територия. От анкетираните 42 % са "за“, а 43 % са "против“.

Зеленски отдавна призовава западните си съюзници за такова разрешение, заявявайки, че без него е все едно да се опитваш да воюваш с вързани ръце.

Шолц е скептично настроен по този въпрос. За разлика от САЩ, Великобритания и Франция, досега Германия не е доставяла на Украйна оръжия с далечен обсег на действие. Шолц последователно не желае да предостави на Киев крилати ракети „Таурус“ с обсег на действие 500 км, тъй като се опасява, че в такъв случай Германия и НАТО могат да бъдат въвлечени във войната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от САЩ
Харис: Подходът на Тръмп в политиката ми причинява болка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Решението е разполагане на стратегически ядрени оръжия в Украйна, насочени към Москва и Ленинград
16
7
 
3
 
! Отговори
Егор 13тъй преди 8 часа
Плохо ребята, плохо. Я папал в лапи рускава мира и сейчас у меня два въйбора, толи поеду на есвео, то ли отдадут меня на кадировцъй. На есвео я могу потерят голову, а кадировци толко мая халка будут разхлабит и ктото может оженится для меня и буду стоит в его харем. Плохо, плохо, но все таки предпочитаю кадировцъй. Я свикну с мою разхлабеною халку и буду счастлива в харемом, а если вернус с есвео без ног и без рук, с етово не посвикнеш. Ура!
15
1
 
17
 
! Отговори
Те били искали преди 8 часа
канцлерът им улаф да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин. Руснаците наобратно: не искат Президентът Путин да разговаря с улаф. Щом германците искат да се възобнови диалога, да си сменят канцлера.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Москва не вярва на сълзи
13
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Какво има да се разговаря или дискутира с един диктатор с ментални проблеми? Диктатор с огромно его като Путин, разбира само от езика на оръжията. Той показа, че няма да отстъпи от собствените си условия, което е чист рекет!
12
2
 
20
 
! Отговори
Що за сурат? преди 8 часа
Дойчовците са доказани измамници по признанията на Меркелица. Що за *** сега?
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Западът плахо, но вече прави стъпчици ситни по въпроса за преговори, но доста пътища за отстъпление са отрязани. Обявиха Путин за военопрестъпник и интересно как пеговарят ? Искали те, но трудно ще излезете от нелесната ситуация в която сами се накиснахте.
10
20
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 9 часа
Припомнят черният за Германия период,в който еврейският фашист Владимир Владимирович Путин бе в Берлин с мисията да подготви катастрофа за Германският народ. Днес в Германия е налице масова руска...съветска икономическа,банкова,етническа руска фашистка окупация. Това,което Германия трябва да направи е да изхвърли всички руснаци от земята си. Никога няма да забравим варварските убийства и масовите изнасилвания на германки от сталинистите фашисти. Германците не бяха нацистите.Хитлер бе австр.унгар
9
2
 
16
 
! Отговори
Ceci_ преди 9 часа
Лъже, простт много му се иска да е на власт.То зеленски дойде със 73% които исксха мир, т.е. да изпълни минските съглашения, ама джонсън му каза -ще воюваме и стотици хиляди загинаха, милиони се преселиха.А колко е искал народа да воюва се вижда по това, че от цяла европа успяха да съберат 196 човека за легиона в полша... и я зарязаха тази идея поляците :-)Тя от 5млн, 196 искат да воюват за зеленски...
8
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Крим е анексиран законно, чрез референдум. Добрите украинци бяха срели водата в Крим, а лошата Русия пусна вода на хората. Зеленски не плащаше пенсии на живеещите в Крим, а Путин ги плащаше, макар и 25 години хората да са работири за Украйна. Сега е същото с присъединените републики. За тях изцяло се грижи Русия. Незаонно е разделянето на Косово от Сърбия, там нямаше референдум, имаше само бомби, които защитават интересите на САЩ.
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Фейк нюз. Германия беше на срещата на върха организирана от Украйна за мира. Руснаците многократно се отказваха от възможността да разговарят как ще се изметат от Украйна.
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Ама Путин не иска да разговаря с вас. Когато той искаше разговори, Европа и САЩ му показаха среден пръст. Сега ще разговаряте с калашника му.
5
3
 
29
 
! Отговори
българина преди 9 часа
дали защото немската автоиндустрият е пред колапс? то говоренето е като секса, не е когато искаш, а когато може
4
3
 
17
 
! Отговори
Х преди 9 часа
германците пак искат да определят какво става с други държави...
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Швабите клекнаха на задни лапи ! Скоро и целия ЕС на колене пред Путин !
2
4
 
13
 
! Отговори
82 ОМБр преди 9 часа
Днес дават надницата от Козяк , та аз за това .....
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Eй Шмyц, koй gyмнa naтoцuтe? Cлeg gвe roguнu мълчaнue...