Раздялата като наркотична зависимост

Разривът на романтичните отношения активира същите дялове на мозъка
8 юли 2010 07:08,
39
Раздялата като наркотична зависимост
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени твърдят, че разривът на романтичните отношения води до активиране на същите дялове на главния мозък, които участват във формирането на наркотичната зависимост, пише РИА Новости.

Това може да бъде използвано за оказване на психологическа помощ на отхвърлените хора, твърди статия на изследователите, публикувана в юлския брой на сп. Journal of Neurophysiology.

„Това активиране на системите на мозъчните центрове вероятно е с цел да се върне любимият човек обратно, което кара хората да се фокусират върху извършването на съответстващи, понякога опасни постъпки“, казва Елен Фишър, водещ автор на изследването от Университета Роджърс в САЩ.

Авторите на статията смятат, че този мозъчен механизъм се е появил в резултат на милиони години еволюция, за да концентрира усилията на човека в определен момент от живота му върху един предполагаем партньор за създаване на потомство и продължаване на рода.

„В този случай отказът от близост е равностоен на загубата на най-скъпия подарък, който може да ни даде нашият живот“, добавя Фишър.

За да стигнат до тези изводи, Фишър и колегите й използвали помощта на 15 доброволци измежду студенти, преживели наскоро разрив в романтичните отношения. Авторите сканирали активността на главния им мозък, докато доброволците разглеждали снимки на своите доскорошни партньори и разказвали спомени.

В контролния експеримент учените предложили на доброволците и снимки на други хора, техни познати или колеги, които никога не са имали романтична връзка с участниците в експеримента. За да превключат от мислите за един човек върху мислите за друг, доброволците трябвало да решат проста математическа задача.

Оказало се, че мислите за доскорошния партньор предизвикват активиране на зоната, отговаряща за мотивацията на хората и активираща се в случай на получаване на възнаграждение и удоволствие. Освен това се активирали области, изявени при хората, страдащи от пагубно пристрастие към цигари и наркотици.

Освен това се активирала и областта, свързана с усещането на физическа болка и душевни терзания. Авторите отбелязват, че интензивността на това активиране намалява с времето, което потвърждава известното мнение, че времето лекува.

Освен това учените установили активиране на областта от мозъка, която отговаря за контрола над емоциите, приемането и оценката на решенията, което може да говори за това, че хората са склонни да се учат от грешките, допуснати в хода на влошаването на романтичните отношения.

Авторите на статията смятат, че резултатите им са пряко доказателство, че активното обмисляне и обсъждане с някого на загубените отношения може да е много полезно за човека и психическото му здраве в сравнение с усамотението и унинието.

„Обмислянето на ситуацията и търсенето на път за нейното решение е здравословна стратегия за главния мозък“, смята Фишър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: психология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
0
 
! Отговори
Peev преди 13 години
M1jete sme si vinovni,4e pozvolqvame jenite da ni pravqt na ludi!!!Q vijte kak e v patriarhalniq stroi i nai-ve4e pri turcite!!!Na jenata mqstoto i e krai pe4kata i togava nqma raztvarqne na kraka!!!
33
0
 
1
 
! Отговори
мн кофти преди 13 години
Принципно лъжата е вид Предателство и лоши помисли на отсрешната страна. Освен ако не става въпрос за Благородна лъжа но тя не е общa с другата лъжа когато се цели точно обратното да те наранят и по едни или друг повод за да извлекът нечия облага след време Зависи или да ти е болезнено кофти когато разбереш.Това вече с жената е още по кофти и непрятно.
32
0
 
1
 
! Отговори
:))))) преди 13 години
Нормално е да нямаш вяра, след толкова много лъжи.
31
0
 
10
 
! Отговори
за нерешителните преди 13 години
Ако в някакъв отрязък от времето и пространството, срещнете специален човек, за когото чувствате, знаете, сигурни сте, че е вашата завършваща половинка, какво ще направите?Импулсивно повечето може би ще отговорят, че ще предприемат някакви действия: ще го/я заговорят, ще го/я поканят на кафе, ще подарят цвете, ще направят нещо, каквото и да било, за да има контакт и този контакт да е началото на една красива история.Да, така си мислим импулсивно, но малцина са наистина смелите, малцина успяват да се оттърват от вцепенението, което обикновено ни поразява, когато пред нас е Човекът, когото сме чакали винаги. И така, в този кратък отрязък от време и пространство, по-често слушаме мълчание или низ от насечени безсмислени думи, направо пелтечене, наблюдаваме лутане на безплодна мисъл, пълна безидейност. Не знаем какво трябва да направим, нито какво да кажем. Но над всичко това действа най-вече страхът. Страхът да не ни отхърлят!Наскоро една моя позната срещна своя Човек на път за Прага. В самолета. Седалките били близо. Тя го харесва отдавна, подозира, че и той има интерес. Работили са по някакъв проект заедно, за кратко. Но оттогава не са се чували. Тя не смее да му се обади, не смее да му пише. И така минава времето. Но каква по-щастлива случайност от тази да се срещнат на път? Колко много имат хората да си кажат по време на едно пътуване. Емоциите са силни и позитивни. Всеки е в настроение и готов за преживявания. Какво мислите, че се случило? Разменили две- три глупави реплики и всеки потънал в тълпата, след като слезли от самолета. Когато я попитах защо не му е предложила да се видят, докато са в Прага, единственото, което тя ми отговори е, че й е било неудобно, страх я било да не й досади. Явно той не иска да е с мен, иначе самият той би предложил!- мъдро заключи тя.Всъщност няма как да знае дали той иска или не иска да се видят. Няма как да знае, дали самият той не е чакал знак и не си е мислил, че ще бъде възприет като натрапник. Колко много възможности изпускаме докато мислим, обмисляме и анализираме хипотетичности, вместо просто да се впуснем в приключението. Ако поканим някого, може и да отклонят поканата ни, но от това не следва, че сме изчерпали правото си да предлагаме отново. Любовта не е компютърна игра с лимитирано време и определен брой животи. В истинския живот търсим, експериментираме, грешим, започваме отново и отново, докато открием това, което търсим. Земята няма да спре да се върти, ако ни отхвърлят, дори и десет поредни пъти.Ако харесвате някого и ви се иска да го поканите на кафе, направете го, още сега. Ако искате да му/й нахишете хубав мейл, направете го, още сега! Обадете се, отправете покана за кино, за театър, за разходка след работа Да, може и да ви откажат, но само си помислете: А АКО ПРИЕМАТ!!!Опитвайте, любовта е на страната на смелите и на уверените в себе си хора!
30
0
 
1
 
! Отговори
g преди 13 години
Всъщност искам да споделя, че простих секса, и изневярата, и какво ли не. Не намирам все още сили в себе си да се доверя на жена ми така, както преди. Толкова време лъгане не е шега. И е доста добър житейски неин опит - в лъгането и криенето. А след тази житейска ситуация моженето в лъжите ще е повече. Все пак приемете това само като споделяне. "Здравословна стратегия" според статията.
29
0
 
1
 
! Отговори
723 преди 13 години
ами много ясно,че ще е едностранно. аз, само като те чета, разбирам,че си искал само секс с нея, пфффф....активния потребител на марихуана
28
0
 
1
 
! Отговори
:))) преди 13 години
Зависи с какви мъже изневеряваш?!С женени или с обвързани и не става въпрос да са глупави и не говоря за виц, а за реални моменти. Не ти пречи да се сблъскаш и с подобни мъже, които да ти пъшкат по телефона или да казва на глас на пратньорката си какви са му желанията. Това също не е виц, нито епизод от филм, а реалност, която е възможно да ти се случи, било на теб на прятел на прятелка, колежка, колега и прочие.Въпроса е да не е с твоя мъж или жена.:)))
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама аз съм жена :))и не се сблъсквам с жениособено в банята :))))но тези жени, за които сопменаваш, не са толкова задръстени, че като тръгнат да изневеряват и да забравят телефона си включен, докато правят секстова го има само по вицовете, където неверният съпруг е уж в командировка, а той върти любов с комшийката, после отива да хвърли *** и погрешка се прибира по пижама в собствения апартамент и звъни на жена си да му отвори
26
0
 
2
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
Хахах... Аз ако имах рецепта, щях да я напиша тук :P Исках просто да кажа, че просто понякога едната любов не стига, а обстоятелствата ***.ват майката на всичко ;) Естествено това се осмисля след доста време прекарано в сдухване и нетрезво състояние, но после всичко е като при счупена ръка, понякога те наболява от времето... :D (кофтито е, че май никога не изчезва (дано не е така))
25
1
 
1
 
! Отговори
:))) преди 13 години
Някои жени са толкова кофти и са способни на какво ли не за да причиняват болка.Всъщност не осъзнават, колко са жалки и злобни, долни и вглабени във собствената си злоба и ненавист, че не се различават по нищо от всекидневните сапунени сериали. Способни са и телефона да му вдигнат дори когато е в банята и на включен телефон да прави какво ли не. Очевидно не си се сблъсквал с подобни жени.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и с какво да се пазим от голямата любов, с по-голям презерватив ли? :))))
23
0
 
1
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
Така става понякога мой, за тва по-малко се привързвай и то ако го правиш гледай да имате бъдеще заедно, а да не е едната гола тръпка само ;) ...Кво ли приказвам, то изобщо не пита, като дойде :D:D:D
22
0
 
2
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
Ооо.. Тва май е доста вярно, само като знам с бившата ми приятелка колко пъти се разделяхме и пак се събирахме :D:D:D Най-после окончателно сме разделени, засега (rofl) Пазете се от голянмата любов, че понякога не иска да се махне, когато трябва :D
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много филми гледаштя се е избъзикала с тебепуснала е порно на телевизора или компютъра и нарочно не е затворила телефона, за да слушаш и си мислиш, че е с друг мъж :)))
20
0
 
5
 
! Отговори
Името преди 13 години
Бях супер едностранно влюбен в една. Признах и това си чувство с надеждата да стане двустранно, естествено не стана. И беше мега ултра супер зле. За сравнение съм активен потребител на марихуана и нямам никакъв проблем да спирам въпросната субстанция когато си поискам за колкото си поискам, без да се сещам или да ми дреме. Обаче от тая дето дори не съм я ***, ми се ревеше перманентно и не ми се живееше... смятай.
19
0
 
1
 
! Отговори
Сложни взаимоотношен преди 13 години
Познавам една жена къде се раздели с мъжа си и той я напусна, остави я с бебе на ръце и се ожени за най- добрата и прятелка и въпреки, това такъв кошмар и причини и терор и тя се принуди за да на мери спокойствие за нея и децата и да живее в друга страна. Всички хора са различни едни приемат нещата спокойно, други не могат да приемат нещата не умеят да се примиряват.Любовтта и взаимоотношеният, между мъж и жена са много сложно нещо и много преходно.
18
0
 
3
 
! Отговори
az sum преди 13 години
Аз страдам, защото обичам.Ужасно дълго и убийствено.
17
0
 
1
 
! Отговори
wol преди 13 години
ако не е от село? какво е това обратно не е така по скоро бяга на село, ако терора е непоносим някои бягат дори в друга държава след раздяла представяш ли си какъв кошмар са преживели.
16
0
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Spored men vsi4ko e individualno.Edni obi4at do bolka i trudno ponasqt razdqla s lubimi hora,drugi preqmat ne6tata spokoino i prodaljavat napred,a ima i takiva,na koito izob6to ne im puka.
15
0
 
4
 
! Отговори
lol преди 13 години
Има флуиди.Не нужно да има някаква логика.