Чесън, моркови и кисело мляко срещу бактерии и вируси

Вижте в какво е силата им
7 сеп 2011 14:17,
3
Чесън, моркови и кисело мляко срещу бактерии и вируси
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съществуват продукти, които подпомагат имунната система в дейността му срещу „чужди тела“ и инфекции. Представяме ви три, които едва ли биха изненадали някого за ползите за организма. В какво се състои подсилващият им естествените защитни сили ефект обаче...
 
1. Чесън

Съдържа едни от най-силните съединения (алицин, тиосулфати и др.), които подпомагат организма в борбата му срещу инфекции. Чесънът от векове се възприема за антибактериално и антимикотично средство и действително по ефективност надминава дори някои лекарствени средства. Изследователи потвърждават, че консумацията на големи количества чесън в началото на простудно заболяване съкращава времето на протичане на заболяването и силата на оплакванията.

Специалисти твърдят, че полезните ензими на чесъна се отделят след като се остави да постои за минути след нарязване и преди да се прибави в яденето. За да се запазят полезните му качества обаче, той трябва да се прибави почти накрая на готвенето, а за предпочитане е да се консумира в суров вид. Особено в периоди на силно разпространение на вирусни и бактериални инфекции е препоръчително редовно да се хапват по 1-2 скилидки няколко пъти в седмицата за поддържане на имунитета срещу заболяване.

2. Моркови

Изключително богат на бета-каротин корен, който има свойството да стимулира образуването на N-клетки, клетките убийци, и Т-лимфоцити. Тези клетки се справят с вредни микроорганизми, причиняващи инфекции и заболяване. Фалкаринолът в моркова се смята за супер съставка, която се разглежда като преспективна за  лечение на рак.

Ясно е, че за да се възползваме от ценни вещества в морковите, трябва да ги консумираме сурови. При топлинна обработка се губи почти цялото съдържание на бета-каротин и част от фалкаринола. Специалистите препоръчват ястията да се приготвят с цели моркови, така има по-голям шанс да се запазят полезните им съставки. За целта използвайте млади моркови, а по-едрите приготвяйте на сок – смесен с ябълков представлява изключително тонизиращ еликсир – или хапвайте във вид на закуска между основните хранения вместо солети или бисквити...

Препоръчително е на ден да се консумират минимум 300 г моркови.

3. Кисело мляко

Киселото мляко осигурява живи бактерии, които са ни необходими в борбата срещу патогенни, които срещаме. Ацидофилните бактерии отделят млечна киселина, подобряват храносмилането и ускоряват процеса на разграждане на сложните съединения в по-прости вещества. Без тях организмът ни трудно би се справил с усвояването на множество хранителни вещества, което би се отразило и на имунната система.

Ацидофилните бактерии елиминират успешно болестотворни микроорганизми, например салмонела и шигела, първата най-често виновна за хранителните отравяния, втората причинител на дизентерия. Ефективни са и срещу някои вируси.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мразя чесън!
2
0
 
15
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Много чесън преди работа !.......................В Япония наш специалист преди години беше тактично предупреден ако яде чесън, да е само в петък, та за два дни за се измирише почти...Явно много "приятно" е ухаел на японските си колеги...
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тараторче с много чесън и ледена ракийка е истината против вирусите:)