Описаха 12 вида нови жаби

Три от тях са били смятани за изчезнали
Обновена: 19 сеп 2011 15:48 | 19 сеп 2011 15:48,
3
Описаха 12 вида нови жаби
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След години дебнене из тропическите гори, среднощни наблюдения под светлините на фенерчета и вслушване в
специфичното им крякане, индийски учени можаха да открият 12 нови вида нощни жаби плюс три други, които смятаха за изчезнали,съобщиха световните агенции.

Изследването е с голяма стойност за науката, тъй като 32 на сто от известните ни земноводни са застрашени от изчезване,  главно заради замърсяването на естествената им среда на  обитаване.

"Жабите са ключов индикатор не само за климатичните  промени, но и за нивото на замърсители в околната среда", заяви ръководителят на проучването Сатиябхама Дас Бижу от  университета в Делхи. Повечето от новооткритите видове са на изчезване и са  характерни само за отделни региони, така че ще са нужни особени  грижи за опазването им.

"За жалост в Индия се полагат усилия за съхранението на два вида с особена харизма - слонът и тигърът.  За земноводните има малък интерес и още по-малко заделени средства", каза ученият.

Нощните жаби са особено трудни за откриване. Те излизат  само като се скрие слънцето и по време на сезона на мусоните,  като предпочитат или бързотечащите реки или влагата на  гористите почви.

Бижу и студентите му изкарали безброй нощи в дебнене на  редките животни. Сред тях най-интересни били мяукащата жаба, която кряка като котка и тътрещата се жаба, при която мъжкият и  женската се грижат поравно за яйцата. Сред новооткритите гиганти е нощен вид с размерите на баскетболна топка, който скача от  скала на скала.

Индийският екип открил и три вида нощни жаби, които учените считаха за изчезнали. Една от тях била "отписана" още преди 91 години, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: жабиизчезнали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като открият крилати жаби ще се впечатля
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
STANI666-I IANEEE
1
0
 
6
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
OCHAKVAITE....DVANQADESET NOVI RECEPTI....ZA JABESCHKI BUTCHETA....