Столче за кола – няколко удивителни при избора и ползването му

На какво да обърнем внимание, за да купим най-доброто
26 окт 2012 17:16,
4
Столче за кола – няколко удивителни при избора и ползването му
източник: Reuters

Изборът на седалка за детето в автомобила не е задача за пренебрегване. Сигурността на бебето по време на движение е важна. Правилникът за улично движение забранява превозването на детето по друг начин, освен чрез поставянето му в специална предназначена за него седалка с обезопасителни колани. И правилно – при висока скорост при инцидент дори и най-силните и любящи ръце не биха могли да задържат детето.

 Към самия избор на седалка трябва да се подходи сериозно. Тук качеството е критерий, независимо от цената. За съжаление, предлагането на пазара изобилства с модели, които не са надеждни. Първо правило при закупуване на столче за кола е да се уверите в произхода му и наличието на сертификат за качество. Заложете на европейските стандарти. На етикета на самото столче, освен него трябва да фигурира и фабричният му номер. Непременно вземете касова бележка и гаранционна карта от магазина след закупуването му.

По отношение на това дали можете да използвате столче втора употреба – експертите препоръчват непременно да се проучи неговата „история”. Материалът им по принцип е в най-добро качество в определен срок от производството, за който производителят дава гаранции. Този срок трябва да фигурира в инструкциите при закупуването му, обикновено е 4 - 6 години.

Друга важна особеност е, че при инцидент или неправилно съхранение основата на столчето може да е деформирана или да липсва някаква част, което да не прави визуално впечатление. Подобен риск трябва да се избягва, тъй като това може да застраши сигурността на детето по време на движение или да доведе до неправилно положение на тялото му, което е не по-малко опасно. Всяко дори и малко изкривяване и неправилно позициониране дори на част от тялото му крие риск за здравето.

Какви са другите правила, на които трябва да се обърне внимание при избора на столче?

 1. Столчета за кола се предлагат в няколко групи, според определени възрастови периоди, при които се взимат предвид ръстът и анатомичните особености на тялото на детето. Групите са от 0 до 3, като се предлагат и комбинирани модели – най-често това са 0/1 и 1/2/3 и 2/3.

Група 0 + е предназначена за детето от раждането му до 13 кг, което отговаря приблизително до навършването му на 2 години, като за бебето до 6 кг се добавят специални подложки.

Група 1 е за деца с тегло от 9 до 18 кг (приблизително до навършването на 3-4 години).

Група 2/3 – от 15 – 36 кг или от 4 до 10-годишна възраст, като в този възрастов период родителите могат да избират между столче с облегалка и седалка, която само „повдига” детето и го поставя в правилна позиция, за да може да му се постави предпазния колан коректно.

2. Прегледайте внимателно основата. Тя трябва да е стабилна и да ви създава чувство на сигурност.

3. Проучете как се поставя столчето и дали имате всичко необходимо за това. Някои модели изискват закупуване на допълнителни аксесоари. Проучете дали столчето може да се постави с помощта на коланите на вашия автомобил. Тези особености трябва да са описани в инструкциите.

4. Независимо дали столчето предлага различни степени на облегалката, преценете дали тя ще е удобна за възрастта на детето – дали дава достатъчно стабилност и ергономичност за новороденото, дали отговаря на ръста на вашето дете...

 5. Производителят трябва да е предвидил и достатъчно защита за главата на детето и има странични възглавнички, които да не позволяват килването и движението й настрани. Това е особено важно изискване за децата до 2-годишна възраст. При тези модели страничните защитни възглавници логично са по-големи.

 

Съвети за поставянето на столчето в колата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОНЕ КЪМ ТОВА ДА СЕ ОТНЕСЕМ СЕРИОЗНО И ОТГОВОРНО.ДРУГО ОТНОШЕНИЕ Е НЕЧОВЕШКО И НЕПРОСТИМО.МНОГО ОСНОВАТЕЛЕН Е ПРИМЕРА С ТАКСИТАТА.МИСЛЯ,ЧЕ НА ПЪРВО ВРЕМЕ БИ БИЛО ПРАВИЛНОПРИ КАЧВАНЕ НА ДЕТЕ,ДА ПОСТАВЯТ ПОНЕТ А Б Е Л АЧЕ ИМА ДЕТЕ В КОЛАТА...ВСЕ Е НЕЩО...
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък винаги съм се чудел, когато возя дете което не е мое, а на мой роднина или приятел, кой и от къде да вземе това столче? Ами ако имам дете и реша да ползвам такси, то ще осигури ли на детето ми столче?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе, те родителите да слагат децата в столчета и да ги връзват с колани вече само по себе си, ще е ГОЛЯМО постижение.непрекъснато виждам деца, които се движат като свободни електрони и дори стоят прави, обръщат се назад и пр. Аман от безотговорни родители