Поддържаме тънка талия, ако спим достатъчно

Недоспиването води до наддаване на тегло
Обновена: 1 ное 2012 10:20 | 1 ное 2012 10:20,
3
Поддържаме тънка талия, ако спим достатъчно
източник: Reuters

Липсата на сън създава условия за хормонален дисбаланс, което увеличава апетита и води до наддаване на тегло, предупреждават учени.

 
Дори частичното лишаване от сън е фактор в регулирането на телесното тегло. Затова се смята, че качественият нощен сън може да е от съществено значение в борбата срещу затлъстяването.
 
Американско проучване установява, че над 1/3 от участниците са със затлъстяване, повече от 1/4 от тях спят по-малко от 6 часа на нощ.
 
Резултатите показват, че частичното лишаване от сън е фактор в регулиране на телесното тегло, подчертава проф. Шарън Ричардсън от Пенсилванския държавен университет. 
 
При наличие на затлъстяване се препоръчва промяна в начина на живот, която включва насърчаване на физическата активност и здравословно хранене. Промяната на ежедневните навици, включително модела на съня, също е от важно значение за контролиране на теглото, особено при отслабване, обясняват изследователите. 
 
За да определят връзката между недоспиването и енергийния баланс и управлението на теглото, учените извършват преглед на научните статии по темата от последните 15 години. 
 
Експертите вземат предвид и стойностите на хормоните грелин, лептин, инсулин, кортизол.
 
Промените в нивата на грелин и лептин влияят на енергийния прием сред проучваните популации, констатира изследователският екип. Смята се, че това е свързано с промени в отговор на частично лишаване от сън, което рефлектира и върху увеличаването на апетита. 
 
Необходимо е провеждането на още изследвания, които да определят ефектите от некачествения сън за поддържането на килограмите, подчертават експерти.
 
Проучването е публикувано в сп. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics Reports. 
 
Друго проучване открива, че когато хората са лишени от сън, метаболизмът им намалява с 12%. 
 
При забавен метаболизъм се изразходва по-малко енергия или калории, което предразполага към напълняване, дори и ако нивата на упражнения и храненето са непроменени. Експерти изчисляват, че когато хората спят по-малко от пет часа и половина, изгарят по-малко от 120 калории в конкретния ден. По този начин в рамките на година теглото може да се увеличи с 5-6 кг. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНА-та преди 11 години
Виж к`во, моята си е природна даденост и затова се изразявам компетентно. А и не та ща!
1
0
 
4
 
! Отговори
ПЕНА преди 11 години
ЕСТЕСТВЕНАТА тънка талия има три правила: 1-во: ГЕН. 2-ро: ГЕН!!! И трето - ХИГИЕНА НА ТЯЛОТО И УМА!