Кои храни могат да ви разболеят?

И какво трябва да имаме предвид
15 окт 2014 17:30,
0
Кои храни могат да ви разболеят?
Източник: Reuters

Хранителното отравяне е опасно, дори може да бъде и животозастрашаващо. Въпреки че е трудно да се предвиди коя храна е безопасна за консумация, е полезно да знаете кои са тези, които крият потенциален риск. 

Учените обясняват, че трябва да сте запознати с рисковете, но не и да се избягват тези видове храни, защото те представляват част от здравословния хранителен режим. 

Яйца 

Една от любимите закуски за много хора се свързва с поне 138 избухвания на зарази от 1998 г. насам, най-често вследствие на бактерията салмонела. Бактерията може да се „скрие“ в яйцето, така че правилното готвене е ключов момент, който да унищожи микробите. 

Избягвайте да консумирате продукти, които съдържат сурови яйца и винаги съхранявайте яйцата в хладилника. 

Месо 

То също може да доведе до различни заболявания, причинени от бактерии. През 2013 г. в САЩ има дори съмнение за заразено с Ешерихия коли говеждо месо, което бива изтеглено от пазара. 

Суровите храни от животински произход е по-вероятно да са заразени, предупреждават експерти. Важно е всички те да преминат адекватна топлинна обработка. Почистете всички повърхности, с които месото е имало допир, за да се предотврати евентуално заразяване.

Риба тон

Този вид риба може да бъде заразена със скомбротоксин, който причинява зачервяване по лицето, главоболие и спазми. 

Ако тя се съхранява при температура, по-висока от 15 oC след улавянето й, прясната риба може да отдели токсин, който не може да бъде унищожен по време на готвене. 

Специалистите обясняват, че по отношение на рибата тон, както и на другите видове риба, най-важно е те да бъдат пресни. Освен това, морската храна трябва да бъде съхранявана при подходяща температура от момента, в който бъде извадена от водата.

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари