Лечение на рак на гърдата – персонални етапи при избора му

Кое е важно за ефективната диагностика?
1 дек 2014 12:44,
0
Лечение на рак на гърдата – персонални етапи при избора му
Източник: Reuters, архив

Важни нови акценти в лечението и правилното диагностициране на рака на гърдата престватиха д-р Росица Кръстева, отделение „Медицинска онкология“ към МБАЛ „Сердика“, София, и д-р Савелина Поповска – клиничен патолог, УМБАЛ „Георги Странски“ - Плевен на специално организиран по темата семинар. На него се акцентира върху стъпките за определяне на избора на лечение при всеки конкретен пациент, както и какви тестове и изследвания определят правилната диагностика при рака на гърдата.

Д-р Кръстева отбеляза, че онкологът определя правилната терапевтична тактика въз основа на информирано решение. То неизменно включва в себе си познаването на прогностични и предиктивни фактори, свързани със заболяването.

В основата на ефективната диагностика и лечение е индивидуално оценяване на всеки случай. То следва да бъде на база на важни показатели и информация за специфични рецептори. Тази информация помага на онколога да определи какви ползи биха донесли различните видове лечение в конкретния случай, кои са тези от тях, които биха имали оптимален резултат, най-висока терапевтична ефективност и оптимизирано съотношение на риска и ползите за пациента.

Д-р Кръстева акцентира още и върху важността на добрата колаборация между отделните звена - хирург, патоанатом, химиотерапевт, лъчетерапевт, рентгенолог. Според нея здравеопазването може да стане по-добро, по-ефективно, по-безопасно и дори икономически по-изгодно, с помощта на концепцията за персонализиране на здравните грижи.

Тя обясни, че като цяло, персонализираната медицина се основава на наблюдението, че пациенти, на които е поставена еднаква диагноза, реагират различно на едно и също лечение. Качествената диагностика е изключително важна за целенасочено лечение на пациента, което да бъде и най-ефективно.

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари