Йога подпомага и сърцето

Практикуването понижава риска от затлъстяване
1 яну 2015 12:58,
3
Йога подпомага и сърцето
Източник: Reuters, архив

Практикуването на йога е добър начин да се предпазим от сърдечни заболявания, особено ако нямаме възможност да тренираме под друга форма. 

Ново проучване установява, че практикуването на йога се свързва с понижаване на рисковете за сърдечносъдовото здраве, като повлиява благоприятно на нивата на кръвното налягане и холестерола. 

Йога не може да осигури необходимата физическа активност, от която се нуждаем, но експертите твърдят, че тя носи своите ползи. 

Тя представлява древна форма на упражнения, които подобряват физическото и психическо здраве като се фокусират върху силата, гъвкавостта и дишането. Съществуват най-различни форми на йога, но повечето от тях не са достатъчно натоварващи, за да удовлетворят нуждата от препоръчителната физическа активност – 150 минути от умерена до лека аеробна активност седмично. Йога по-скоро спада към упражненията, които укрепват тялото. 

Проф. Мириам Хуник от Erasmus University Medical Center в Ротердам, Холандия изследва дали йога оказва някакъв ефект върху здравето на сърцето. 

В сравнение с липсата на физическа активност, йога влияе значително в положителна посока - понижава рисковете от затлъстяване, високо кръвно налягане и повишен холестерол.

Когато бъде сравнена с други типове упражнения, йога се оказва с не по-добър или лош ефект по отношение на изброените показатели, касаещи сърдечното здраве.

Не е напълно ясно защо йога носи ползи, но експертите смятат, че причината е в успокояващия й ефект. Стресът се свързва със сърдечни заболявания и високи нива на кръвното налягане.

Още интересна и полезна информация за йога и медитация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: сърцехолестеролйога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
ateist преди 9 години
a namaz pomaga pove4e :)
1
3
 
4
 
! Отговори
циника преди 9 години
Нещата са далеч по-прозаични. Йога се практикува от два вида хора: 1. Такива с доказани психични проблеми. 2. Разни лелки, които имат големи емоционални празноти и имат сериозна нужда да поманиерничат с някоя нова мода.