Какво се случва с четящия мозък?

За да се случи четенето, е необходим синхрон при няколко области в мозъка
27 сеп 2015 16:10,
6
Какво се случва с четящия мозък?
Снимка: Reuters, архив

Четенето е комплексен процес, който изисква „активирането“ на различни области в мозъка, при това те да работят синхронизирано и в координация. По този начин можем да „декодираме“ написания текст.

Темпоралният лоб е областта в мозъка, която е отговорна за различаване на звуците на речта. Погрешно разбиране и на най-малката част от речта – фонемата, може напълно да промени значението на думата или изречението.
 
Децата, които имат проблем с различаването на звуковете на речта на фонетично ниво, се затрудняват с „декодирането“ на думите.
 
Фронталният лоб, който има лява и дясна страна, се свързва с много функции, сред които движение, взимане на решения, разрешаване на проблеми, планиране, свързва се и с паметта. Лявата му страна се отнася към езика и е отговорна за „произвеждането“ на речта, гладкото четене, употребата и разбирането на граматиката.
 
Децата, които имат проблеми с разбирането на граматиката, също така имат затруднения и с представки, наставки и сложни граматични изречения.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече се вижда какво става с мозъците на нечетящите. Добре че все още има деца, които отварят книжките, но за съжаление, те са все по-малко. А всичко започва от дома, от семейството.
3
4
 
5
 
! Отговори
а преди 8 години
Единственото стойностно четиво е днес.бг. Всичко друго е излишно.
2
1
 
11
 
! Отговори
ха преди 8 години
.. че кой чете на днешно време ? ... ааа верно - черната Златка май нещо разправяше ,чи чите ... ама и тя май не е много сигурна ...
1
0
 
9
 
! Отговори
БГ Депутат преди 8 години
Представа си нямам.