Хрус, хрус, страхотен ГМО вкус!

Американците ще си похапват ГМО сьомга на воля
Обновена: 20 ное 2015 16:07 | 20 ное 2015 16:06,
57
Хрус, хрус, страхотен ГМО вкус!
Снимка: архив Reuters

Санитарните власти в САЩ за пръв път разрешиха консумацията на генномодифицирана сьомга, като пренебрегнаха предупрежденията на потребителските организации за евентуалната опасност за здравето и за природата на този проект, съобщават световните агенции.

Решението на Американското управление за контрол на храните и лекарствата бе оповестено след дългогодишни спорове относно новата риба. Тя е разновидност на атлантическата сьомга, на която бяха инжектирани гени от сьомга чинук, обитаваща Тихия океан. Генномодифицираният вид расте два пъти по-бързо и достига до оптималното си тегло само за 16-18 месеца, а не за 30, какъвто е случаят при атлантическата сьомга.

Видът е кръстен AquaAdvantage и според санитарните власти той отговаря на всички изисквания за безопасност на храните и е "годен за консумация".

Разработката е дело на биотехнологичната компания от щата Масачузетс "AquaBounty Technologies". Според американския регулатор генномодифицираната сьомга е хранителна колкото и останалите видове, с които нямала съществени биологични разлики. Новият вид може да бъде отглеждан само в рибарници от затворен тип в Канада и Панама, като в САЩ това още не е разрешено.

Организации за защита на потребителите се възпротивиха на проекта и изказаха опасения за здравето на хората при консумация на AquaAdvantage. Освен това генномодифицираният вид може да бъде опасен за другите риби, ако бъде пуснат на свобода. От Американското управление за контрол на храните и лекарствата изтъкнаха, че мутантът е стерилен и не може да остави ГМО поколение, ако избяга от рибарниците.

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Сойка-присмехулка преди 8 години
Сложна материя,мисля че беше от 9ти клас биология.Дано да те е разбрал.За начинaeщите-Давид срещу Монсанто(you tube).
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 37, 38, 39Прощавайте, знаещите, *** имам един вАпрос- КАТО СА СТЕРИЛНИ РИБИТЕ, ТЕЯ, ДЕ, ГМО-ТО, КАТО КАК СЕ РАЗМНОЖАВАТ? И ЗАЩО СА "ОПАСНИ" ЗА ДРУГИТЕ РИБЕТА? И само да ви кажем една информуция - 1/5 от благоденстващите сащари (краварите, де) са ненормално дебели като хората у нас, които за нещастие имат нарушена обмяна на веществата и са по-малко от 1 на хиляда. Можеби, защото все още има останали малки селски градинки (дето се спасиха от готвения нов данък) и селски пазарчета.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НОСТРАДАМУСАбе, човече пламенно и жарко, за да отидеш на протест в центъра ти трябват поне два лева за транспорт - т.е. два хляба, които зъзнещият пенсионер ще дъвче с беззъбата си (пак от трогателни грижи на държавата за хората на безпомощна възраст) уста, поне 4 дни и това ще е основната му храна.
30
2
 
7
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 8 години
ХАХАХАХАХАХА НАПЪВАЙ СЕ НАРОДЕ В САЙТЧЕТА И КОМЕНТАРЧЕТА АМА ПО УЛИЦИТЕ И ПЛОЩАДИТЕ НИКАКВИ ВИ НЯМА МИШКИ ЖАЛКИ И КАРИКАТУРКИ ДЕТО САМО НА ТАКИВА МЕСТА МОЖЕТЕ ДА ПЛЯМПАТЕ И ПОДСКАЧАТЕ И ЗАТОВА ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРИЯ ЗЛЕ И ПО ЗЛЕ , ГЪРЦИ ТЕ ,ПАЛЯТ ,ПРОТЕСТИРАТ И НОВ ТРАНШ В МИЛИАРДИ А ЗА БГ НОВ ДЪЛГ ХАХАХАХАХА С ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН ВСЕ НЕЩО УВЕЛИЧАВАТ ,ТОК ВИНЕТКИ СЕГА , ТАКСИ ...
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я, по добре си остани с няколко езика!
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
яжте кренвирши, бг.сирене от палмово масло, колбаси от 20 годишно ирландско, пангасиус от виетнамските тоалетни, пийте "мляко" бъкано с лактоза - а бе, изобщо да сте живи и здрави!
27
2
 
4
 
! Отговори
vlady преди 8 години
До АнонименЧовекът за разлика от растенията не синтезира аминокиселини и няма ензима инхибиран от глифосат. Затова токсичността му е много ниска LD50 > 5000 пъти по-малка от тази на алтернативите паракват и дикват.
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се хакат отзад хамериканците, те самите са гентически ГМО. Вижте ги какви са грозни, дебели, миризливи свлачища. Да се тъпчат там с гомна и помия.
25
2
 
15
 
! Отговори
145 преди 8 години
в природата стерилно е туй що е несъвместимо,всеки сам да си преценя желае ли да консумира насила съвместени съставки ,но е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО всеки да е информиран какво има в храната му ,за да може сам да направи своя избор,нали това е свободата
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И не забравяйте, че в САЩ бизнеса е винаги преди здравето, за разлика от Европа.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И не забравяйте, че в САЩ бизнеса е винаги преди здравето, за разлика от Европа.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dpСамо цитирам текста, никъде не ми се привидя))Казват, че рибата е стерилнагмо продукти не дават плодоносни семена, т.е.не можеш от плод да вземеш семенце, да го посадиш и да чакаш да порасне нещо.Хора, информирайте се поне малко за проблема и си мислете поне малко сами.
21
8
 
4
 
! Отговори
dp преди 8 години
37, *къде* ти се привидя стерилно поколение бе. Те изрично са разрешили отглеждането на тая сьомга само в резервоари насред сушата, именно за да не изтърват и да не се размножи неконтролируемо по света.Като папагали повтаряте каквото са ви налели предните дни ей, едно и едно да съберете не се и опитвате със закърнелите си мозъчета.
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно в това е разковничето - стерилно поколение. За да си отгледаш гмо, трябва да купиш патентовано семе от монсанто примерно. В Щатите вече има закон, забраняваш нелицензирано отглеждане на зеленчуци в собствена градинка. И като стане повсеместно гмо храната, както сега почти вече е станало в САЩ, не можеш да си боцнеш и да отгледаш доматките в градинката от семенце, трябва да отидеш и да купиш лицензирано семе. А когато това стане повсемеместно, то и цената ще стане монополна. Новото робство.
19
20
 
9
 
! Отговори
dp преди 8 години
Това ***-руските слуги се сдобихте с нова тема да *** коментарите с тъпотиите си, ей. Експерти по генетика, ти да видиш.Какво знаят хората дето 20 години (!) са провеждали тестове преди да констатират, че няма проблем да се яде такава риба.Аман от даващи акъл гласивити загубеняци без работа.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новина 1: 2035-та година, учените направиха сензационно откритие, че ГМО храните, които се продават от две десетилетия по целия свят, предизвикват тумор и стерилитет. Новина 2:2030-та тумор и стерилитет вече се лекуват с хапчета за 2$....
17
3
 
14
 
! Отговори
Сойка-присмехулка преди 8 години
Гмо са отглежда по-мащабно от около 15години.Да не се заблуждава някой ,че е за доброто на гладуващите страни.Тези, които го пускат на пазара са същите ,които имат най-голямото производство и на препарати за био защита.
16
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още никой, ама никой не е доказал че ГМО продуктите са вредни за здравето на човека и животните. Това е най-голямата мъка на противниците на ГМО. Докато вредата от тютюнопушенето и пиенето е надлежно доказана и документирана то за ГМО има само плюнки по разни вестници списания и псевдонаучни издания.
15
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако човечеството се откаже от ГМО продукти и разните химии, това означава че половината хора няма да могат да се изхранят и стават излишни. Перспективата пред отказа от ГМО е войни и глад. За съжаление това са реалностите.
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не помня вече къде прочетох преди време, че доматите били с гени от медузи, за да бъдели по-сочни, а житото с гени от скорпиони, за да издържа на суша и че гмо е точно това - смесването на животинския и растителния свят, което в природата по естествен път няма как да се случи. Не мисля, че е редно такава намеса и разбъркване на природните закони да правим.