Дефицит на хормони ли е менопаузата?

Не бива да се смята за начало на старостта
10 дек 2015 20:14,
4
Дефицит на хормони ли е менопаузата?
Снимка: Reuters, архив

Менопаузата е етап от живота също както детството, юношеството и майчинството. Не бива да се смята за начало на старостта, защото жената в този период в никакъв случай не губи своята красота и чар. Менопаузата е естествено състояние, което трябва да преживее с необходимото внимание и да вземат мерки, за предпазване от възможни усложнения.

Менопаузата е периодът, в който настъпва спад в нивото на естрогените, произвеждани от яйчниците. Средната възраст за началото й е 51 години. Времето от появата на първите симптоми до отшумяването им трае около седем години. Най-характерни са измененията в менструалните цикли – постепенно стават все по-нередовни до момента, в който спират окончателно. Промяна има и в количеството на отделената кръв – кръвотечението може да бъде по-обилно или все по-слабо.
 
Какви хоронални промени настъпват при менструалния цикъл?
 
Менструален цикъл наричаме периодът, обхващащ времето от първия ден на последното менструалното кървене до следващия първи ден на следващото прокървяване. В началото на този период яйчниковите фоликули образуват малко количество естрогени, което постепенно нараства и достига своите върхови нива около 14. ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Я! Вижте вдясно! преди 8 години
В рубриката на Аз-жената.бг е поместен материал "Знаете ли, че яйцеклетката е най-голямата клетка в човешкото тяло?"Там пък се казва, че по рождение момичето има два милиона яйцеклетки, а до пубертета му остават 40 000. От тях можели да узреят по-малко от 500 /тоест, по времето, когато ще й идва мензис, тя ще "реализира" по-малко от 500 яйцеклетки/.И пак не става ясно къде са се дянали яйцеклетките, които е изгубила още преди да влезе в пубертета? А след менопаузата остават ли й яйцеклетки?
3
0
 
0
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 8 години
Четох някъде, че при раждането си момиченцето има в своите яйчници около един милион яйцеклетки, а по времето, когато влиза в пубертета и започва да й идва мензис, в яйчниците й имало около четвърт милион яйцеклетки - броят им прогресивно намалявал с течение на годните.Не ми е ясно къде отиват около 750 000 яйцеклетки в рамките на 12-13 години, докато на момичето още не му идва менструацияНе разбрах също дали след менопаузата в яйчниците на жената остават някакви яйцеклетки
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам точно какво предизвиква спирането на мензиса но си мисля, че ако в тялото на жената са останали яйцеклетки, най-разумно е медицината да намери начин да стимулира узряването им, ако на някоя жена над 45 или над 5О г. й се наложи да ражда. Всичко се случва.Има смисъл да се поизмъчи, ако ще роди дете от своя яйцеклетка, а не да изпълнява ролята на инкубатор на донорска яйцеклетка, която да внасят в организма й чрез инвитро.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пийте хормони от извора бе жени