В коя болница карат линейките? От която си платят...

Това често води до усложнения, а понякога и до трагични развръзки
Обновена: 17 юни 2016 12:16 | 17 юни 2016 12:05,
16
В коя болница карат линейките? От която си платят...
Снимка: архив Булфото

В коя болница ще бъде закаран спешен пациент не зависи нито от него, нито от проблема, който има, а от това кое лечебно заведение ще си плати на Спешна помощ за него. Това става ясно от телевизионно разследване на маршрута на линейките.

Това е в нарушение на принципа, че спешните пациенти трябва да се карат в най-близкото лечебно заведение, в което може да бъде оказана помощ. Заповедта за това е издадена от здравното министерство миналата година.

Още по темата
"Линейките водят пациентите в определени болници. Плаща се 100 лева и това е публична тайна", коментира пред "Нова телевизия" проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

За съжаление това много често води до усложнения и трагични последици.

Такава е историята с майката на Марияна Ганева, която пристига в София, за да помага на дъщеря си в отглеждането на малко дете. Един ден семейството й я намира паднала на земята.

По неясни причини линейката с майката на Марияна, която е в столичния квартал "Хаджи Димитър" не отива в ИСУЛ, подминава Окръжна болница, "СофияМед", не поема към желания от пациента “Пирогов”, а се озовава в ортопедична болница "Витоша".

Там обясняват, че трябва смяна на тазобедрена става. Спешно. С началото на операцията настъпват усложнения. Жената е преместена в друга болница, но лекарите не могат да я спасят и тя умира.

Това не е единственият случай. Преди няколко седмици от фитнес близо до Околовръстното шосе викат линейка, защото млад мъж се е почувствал зле. Пристигналите на място медици му обяснили, че трябва да го откарат в "СофияМед", въпреки че три болници са на почти еднакво разстояние от фитнеса. След като отказва офертата, пациентът хваща такси и отива в избраното от него лечебно заведение.

Контролирането на притока на пациенти през линейките е един от лостовете за влияние на приходите на болниците. Съществуват и наказателни акции. По неофициална информация през последните месеци на служителите на "Бърза помощ" е дадена устна заповед да не карат болни в "Сити клиник".

България е на първо място по брой болници на глава от населението в Европа, но и на челно място по смъртност, припомня разследването статистиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Ръководството на Болница Витоша (Др Филипов) плаща на докаран от Бърза помощ пациент по 100 лева. Достоверна информация!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KokiБългаринът е много болен, оборотът е голям. Една начална инвестиция в апаратура от няколкодесетки до няколкост. милиона, в зависимост от конкретното заведение се избива за 5 г.
10
0
 
8
 
! Отговори
Koki преди 7 години
интересно как "държавните" и "общинските" болници умират в мизерия, а частните никнат като гъби - лош мениджмънт, много се краде, голяма е далаверата, перат пари от какво ли не, ... ?споделете мнения
9
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Това, което мен ме интересува г-жо Шекерова е колко е щата на работещите в НЗОК, заедно със всичките й подструктури, и то година по година? Защо след като всичко вече минава в електронен формат този щат расте? Какъв % представлява бюджета за издръжка на НЗОК и подструктурите й от общия бюджет за здраве /пак година по година, защото там заплатите се индексират/? Престанете да хвърляте кал по лекари с поръчковите си разследвания. Не може да извадиш 10-20 частни случая и да говориш за тенденция...
8
0
 
5
 
! Отговори
Срамота преди 7 години
Майка ми влезе в болница права, на крака. След седмица почина. Двама лекуващи лекари и даваха диаметрално противоположни наставления всеки ден. В реанимация ми казаха - причина за смъртта - СГРЕШЕНА ДИАГНОЗА!!'
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен пък винаги са ме питали:"Къде да ви закараме?"
6
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Е,! Добре! Ако това е порочна или наложена практика към момента, НАПРАВЕТЕ, МАМ*МУ СТАРА НЕЩО И НАЛОЖЕТЕ ДОБРА И РАБОТЕЩА ПРАКТИКА , ТАКА, ЧЕ АД СЕ СПАСЯВА ЧОВЕШКИЯ ЦЕНЕН ВЕДНЪЖ ДАДЕН НЯКОМУ ЖИВОТ НАВРЕМЕ, Г-Н ПРЕМИЕР! ПРЕЗИДЕНТ!МИНИСТЪР!
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да чуят коментари от рода на "Българска работа". Мога да ви кажа че полужението е същото и в Австрия. Оставиш ли се в ръцете на бързата помощ не се зане каде ще попаднеш. Ако е възможно се взема такси.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мафията в бяло не се интересува от здравето на хората, а само от парите. И непрекъснато плачат за пари. не им стига, че изнудват болните и няма болен който лежи в болница, да не си е платил. Вземат пари от фармацефтичните предприятия, за да изпесват техните лекарства. Източват здравната какаса, като слагат несъществуваща диагноза, която струва скъпо, а сега и плащат на линейки, за да им карат болни. Нямам думи. Отвратително!
3
5
 
10
 
! Отговори
качулатов преди 7 години
Критичен брой българи са участници в различни схеми за източване на пари.Ако прецака ближния ,българина е щастлив и доволен.Всеки ден все повече хора са щастливи и доволни.Незнам докога така?
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ПЕПИ ГОТИНОТО НЯМА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ЗА ТОВА ???ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ СКАНДАЛНО !ПЕПИ ДА СИ ШМЪРКА БЕЛОТО....
1
0
 
18
 
! Отговори
Не преди 7 години
ИДИОТИИИИИИ