Какви хормонални промени настъпват през менструалния цикъл

И защо варира дължината му
14 юли 2016 22:49, Eкип на Puls.bg
1
Какви хормонални промени настъпват през менструалния цикъл
Източник: Reuters
Менструален цикъл e редовна физиологична промяна, която настъпва в женската репродуктивна система (яйчници и матка) в процеса й на подготовка за евентуална бременност. В основата на този фундаментален, движещ човешката еволюция процес, са заложени комплекс от връзки между хипоталамус–хипофиза–яйчници и матка.
 
Хипоталамусът е структура в мозъка, която секретира гонадотропен-рилизинг хормон (ГнРХ). Неговата функция е да стимулира синтезата и отделянето в кръвното русло на произвежданите в хипофизата хормони: ФСХ (фоликулостимулиращ хормон) и ЛХ (лутеинизиращ хормон).
 
Най-общо ФСХ и ЛХ се наричат гонадотропини. Под тяхно въздействие в яйчниците се сформира яйцеклетка, която след овулацията попада в съответната маточна тръба (лява или дясна) и бива годна за оплождане.
 
Яйчниците от своя страна отделят хормони, чрез които подготвят ендометриалната лигавица в матката за имплантация на оплодената яйцеклетка. Произвежданите хормони са:
Естрогени - естрадиол (Е2), естрон (Е1) и естриол (Е3)
Гестагени – прогестерон
Андрогени – основно прекурсори на естрогени
 
Менструалният цикъл протича в две фази: фоликуларна и лутеална.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Медицината може и да има някакво разумно обяснение за това, какво се случва в женският организъм, по време на менструалния цикъл, ама аз констатирах следното. По няколко дена всеки месец, жената здраво я апи кучиту. Физиология, какво да правиш.