Как стресът влияе на тялото ни?

Какви хормони се отделят и какво още се случва
31 окт 2016 11:07,
0
Как стресът влияе на тялото ни?
Източник: Reuters
Стресът е усещане, което изпитваме, когато се чувстваме претоварени или сме изправени пред предизвикателство. 
 
Стресът е повече от емоция. Той е физически отговор, който преминава през целия организъм. В краткосрочен план стресът може да бъде от полза, но когато бива активиран прекалено често или за прекалено дълго, отговорът към стреса "бий се или бягай" не само променя мозъка, но и уврежда много от другите органи и клетки в организма. 
 
Надбъбречните жлези отделят хормоните на стреса кортизол, епинефрин, познат още като "адреналин", и норепинефрин. Когато тези хормони пътуват в кръвообращението, те лесно достигат до кръвоносните съдове и сърцето. 
 
Вследствие на адреналина, сърдечният ритъм се ускорява, повишават се и нивата на кръвното налягане, като с течение на времето това може да доведе до развитие на хипертония. Кортизолът може да наруши функцията на вътрешната лигавица на кръвоносните съдове. 
 
На учените е известно, че това е ранен етап от развитието на атеросклероза или натрупването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Заедно, тези промени увеличават риска от инфаркт или инсулт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: организъмстресхормони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари