Kак да предпазим зъбите на детето от травми?

Шините идват на помощ
Обновена: 18 окт 2017 10:39 | 18 окт 2017 10:33, Eкип на Puls.bg
1
Kак да предпазим зъбите на детето от травми?
Reuters

Травмите на зъбите възникват още в най-ранните етапи от развитието на детето. Те могат да засегнат както временното, така и постоянното съзъбие.
 
Устопазителите или т.нар. „шини“ (mouthguards) са средства за предпазване на зъбите и меките тъкани в устата от удари и травми. Шините се използват още като предпазно средство в някои спортове, в лечението на бруксизма, на темпоро-мандибуларната става, дори за домашно избелване на зъбите. Не на последно място варианти на шините могат да бъдат част от превенцията и лечението на сънната апнея.
 
Шините са широко разпространени в спортове като бокс, американски футбол, ръгби, баскетбол, фигурно пързаляне, хокей на лед, сноубординг, ски и много други.
 
Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта, по време на сън. Леките форми на бруксизъм не изискват лечение. По-тежките форми водят до заболявания на долночелюстната става, главоболие, травма на зъбите, понижена захапка. Шините при бруксизъм са един от методите за лечение и профилактика.
 
Къде можете да си направите такава шина?

Денталният лекар, заедно със зъботехник са тези, които могат да ви изработят индивидуална шина. Тя ще приляга плътно и ще предпазва оптимално вашите зъби и венци. Индивидуално направената шина може да предпази дори вашите стави от увреда.

Колко струва една такава шина?

Цената може да варира в различните дентални кабинети. Попитайте денталния си лекар колко ще ви струва преди да започнете етапите на изработката. Когато обсъдите цената за положения труд и рискът от загубата на зъбите ви, тогава цената ще ви се стори малка за тази полезна инвестиция.



 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: детезъбитравмишини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари