Д-р Кунчев: Некоректно е да се говори за антибиотици в месото

Заразата от птичи грип при хората е теоретична, обясни той
10 ное 2017 14:00, Анисия Иванова
5
Д-р Кунчев: Некоректно е да се говори за антибиотици в месото
Архив: Булфото

Вероятността за заразяване на хора от птичи грип е по-скоро теоретична, защото вирусът много лесно се поддава на топлинна обработка, каза д-р Ангел Кунчев.

Предприетите мерки - унищожаването на 90 хиляди птици в четирите огнища у нас гарантират ограничаване на разпространението сред птиците.

Държавният здравен инспектор коментира информацията, че в месото у нас има много антибиотици и я определи за некоректна.

Той обясни, че докладът на Европейската комисия коректно представя внесените и използваните антибиотици в селското стопанство, но това не означава, че са попаднали в месото.

"Има правила във ветиринарната медицина. Никое животно, което е било лекувано с антибиотик, не може да се използва веднага след това за храна. Има карантинен период, който се изчаква", обясни д-р Кунчев.

Относно грипа той обясни, че обикновено грипната вълна се движи от запад на изток и първите засегнати са Испания, Португалия. Очаква се към втората половина на януари, но нищо чудно да ни изненада и по-рано, каза лекарят.

По думите му интересът към грипната ваксина тази година е доста по-голям и повече хора са се ваксинирали, около 4%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 3 (Шопо)То ще речеш, социализЪма беше много убав! Сите българи едни такива честни, съзнателни, дисциплинирани! Така поне ни учеше Научният Комунизъм - бяхме стигнали етапа на РСО (Развито Социалистическо Общество) - е те на, плодовете на тая "съзнателност" ги берем сега! В западноевропейските капиталистически държави в които никога не е имало комунизъм или социализЪм, нямат изобщо проблемите които имаме ние тук!
4
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Също така у нас никой не кара с превишена скорост, просто защото е забранено. Няма нужда от контрол, защото ние разчитаме на съвестта на шофьорите, както и на производителите и търговците на храни.
3
8
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Лапайте и не клапайте ! Нали като улави скачахте за демокрация ?! Те ви я-яжте я !
2
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Антибиотици се ползват масово в животновъдството - 120 милиграма у нас ( от предишна статия ) в Италия и Португалия - двойно повече!Резултата?Нови щамове резистентни - "супербактерии", които никой антибиотик - не ги лови!Вирусите господа - антибиотика не ги "фаща" така или иначе!
1
1
 
13
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 6 години
д-р Кунчев е прав теоретично,практически почти никой фермер не спазва карантинния срок,понеже всичко е пари.Както и безконтролното продаване на антибиотици и за животни,и за хора.