Лекар: Кампаниите за донорство не трябва да са единични

Нужна е организация и на национално ниво
12 фев 2020 11:14, Анисия Иванова
7

Списъкът на чакащите за трансплантации у нас е дълъг. Най-много очакват бъбрек, а след тях се нареждат тези за сърце и бял дроб. За бял дроб например досега в България не се правеха трансплантации. Изключението дойде в края на миналата година в болница "Лозенец", но тази операция остава първа и последна. Липсата на донори и пропуски в здравната система водят до порочни практики.

"Имаме строго законодателство, това за Турция не излиза като информация за първи път. Има държави, където това е позволено", каза за "България сутрин" д-р Сибила Маринова, координатор по донорство у нас.

По думите ѝ е нужна организация и на национално ниво.

"Да, малък беше процентът на хората, които са съгласни да са донори, но и много хора казват, че не могат да преценят и точно тук е мястото на информационните кампании.

Добрият опит винаги може да е от ползва, например Хърватска, техният добър опит е в тяхната добра организация, нужно е тези кампании да не са единични", посочи д-р Маринова пред Bulgaria ON AIR.

"Важно е пациентът с тежко мозъчно увреждане да попаднe е правилната болница, правим всичко за пациентите в тежко състояние", допълни още тя.

Тя разказа за случай на млад мъж с мозъчен кръвоизлив, два месеца беше в реанимацията, беше в кома, много тежко състояние накрая си тръгна на крака от отделението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
чарли преди 4 години
"Важно е пациентът с тежко мозъчно увреждане да попаднe е правилната болница, правим всичко за пациентите в тежко състояние", допълни още тя./Доктор Маринова/И тогава всички такива болни ще попадат в правилната болница.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре дупетатите и министрите да дадат светъл пример - да се запишат донори, както и децата си да запишат. Ама не искат, а? :) Поне да отидат кръв да дарят? Пак не искат.
3
1
 
6
 
! Отговори
Никога преди 4 години
не можете да ме убедите, че лекарите са направили ВСИЧКО възможно за да спасят мой близък, защото за операцията му ми искат 2000 лв. Как да искам да даря органите му. По скоро искам техните органи да извадя и да разхвърлям по цял свят.
2
1
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
На каква логика се очаква от хората да даряват органи свои или на близки, след като здравеопазването не е даром и болниците са търговски дружества. Щом ще търгуваме да търгуваме и от двете страни.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен знаете ли кое ме отказа? Че ако случайно реша да си даря органите, не се знае дали няма да тръгнат към ЕС, щото приели някаква система за обмен - те ни давали, ние да сме давали.Да спася живота на някой случаен българин - да, може би ще се навия. Да спася живота на някое франсе(цветно) или някой фриц, хеле па на поляк или латвиец - а, не мерси, ще си ги нося в дупката органите!