5 ползи за здравето от лавандуловия мед

Богат е на флавоноиди
15 ное 2023 18:31, Михаела Лазарова
2
5 ползи за здравето от лавандуловия мед
Снимка: Istock

Той има прекрасен аромат, вкус и кехлибарен цвят. Пчелите събират нектара за него от уникално ароматните лилави цветчета. Опитвали ли сте мед от лавандула? За консумацията на този монофлорен мед е известно, че помага за повишаване на енергийните нива, елиминиране на свободните радикали от организма, намалява рискът от косопад. Можем да го добавяме към чай, любими десерти, смутита, овесена каша или да го хапваме така.

Какви други ползи за здравето осигурява лавандуловият мед, вижте в следващите редове.

Медът от лавандула е богат на тирозин

Това е една от основните аминокиселини, присъстваща във всички видове мед, но според проучване, публикувано във Food Chemistry, лавандуловият мед има най-високи нива на тирозин сред тестваните различни видове мед. Тялото ни използва тирозин, за да синтезира невротрансмитери, които могат да помогнат за предотвратяване на определени състояния, включващи мозъка. Смята се, че тирозинът е важен и за овладяване на депресия, тревожност, нарушена бдителност, стрес, предменструален синдром, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер и други. 

Има противогъбично действие

Според португалски и испански учени, лавандуловият мед има противогъбична активност срещу Candida albicans, Candida krusei и Cryptococcus neoformans. И трите вида имат потенциал да причинят здравословни проблеми при хората. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Винаги ям мед заедно с медената пита, иначе не им вярвам, че в магазина продават мед!