Медицински надзор с нова проверка по случая "Даная"

7 яну 2024 12:45, Нели Христова
12
Медицински надзор с нова проверка по случая "Даная"
Снимка: БГНЕС

Одитният доклад на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за смъртта на Даная е пълен с лъжи и манипулации - това заяви майката на починалото в болница „Пирогов“ момиче в социалните мрежи.

„Това са 52 страници лъжи, манипулации и противоречия. Днес лъсна истината за българските институции, които трябва да разследват и да гарантират справедливост“, посочва Ани Стоянова.

Тя казва, че според доклада дъщеря ѝ си е отишла заради основното си заболяване, а не защото три дни не е имало неврохирург и тя се е наложила да търси такъв в социалните мрежи. В памет на дъщеря си, която почина през май м.г., Стоянова основа фондация.

Във връзка с разпространени в публичното пространство съмнения, относно резултатите от проверката, целяща да установи фактите при лечението на починалата 15-годишна Даная, ИА “Медицински надзор” ще предприеме следните действия:

В понеделник (8 януари 2024 г.) ще бъде назначена повторна проверка;

Съставът на екипа ще е различен от служителите извършили първата проверка;

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще изпрати цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения;

В случай, че се установи, че служителите на ИАМН не са изпълнили качествено и професионално задълженията си, те ще понесат съответната административна и/или наказателна отговорност.

След лек удар по главата и заради заболяването си, момичето получава кръвоизлив и оток на мозъка и е прието по спешност в „Пирогов“. Въпреки усилията на лекарите и извършената операция, Даная изпада в мозъчна смърт.

Родителите ѝ обаче решават да дарят органите ѝ, за да спасят други болни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Диди преди 4 месеца
За съжаление Даная е имала много тежко заболяване, което се е влошавали
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съвсем без почивка, денонощно да работят, смъртни случаи пак ще има. И, да, има такива лекари, които работят без знечение празник ли е, делник ли е. Отиват да помагат на болни и пострадали хора. Както се срещат и такива, дето гледат да се скатават, до човеците си е.
9
0
 
6
 
! Отговори
1262 преди 4 месеца
До 7. И защо само лекарят трябва да работи безвъзмездно. Че и на празници.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не нападам майката, да не си и на мястото. Но не е нормално при всеки летален изход да се обвиняват лекарите. Те не са господ, не са всесилни, има случаи, когато не са в състояние да помогнат. Дори и най-съвестните, знаещите и можещите. Понякога трябва човек да умее да приема нещата такива, каквито са.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да си доктор не е професия, не е работа от 8 до 5 или на смени. Да си доктор е призвание! Призвание безвъзмездно да помагаш на нуждаещия се. Да си готов да оставиш агнето в чинията ти на Гергьовден и да отидеш да помогнеш, въпреки критиките от близките ти. За да си лекар, първо трябва да си човек, след това трябва да имаш необходимите умения и постоянно да ги надграждаш. Уви, много малко доктори останаха в България. Всички са вдигнали главите, всякаш лекуват насекоми. Жалко.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Четейки коментарите ме е срам, че съм българин и, че са ме научили да чета на български! Как може да нападате майката на момичето? Никой от нас не може да си представи какво и е на тази жена!И в най-безнадеждния момент,тя е решила да помогне на други нуждаещи се,дарявайки органите на детето си,вероятно убито от некадърността, мързеливостта,алчността на самозабравилите се доктори (които съм убеден как са взимали изпитите си в университета).Сега жената иска само едно - истината!
5
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докога 2 години майчинство? 9 месеца от работодателя и 3 от НОИ стигат има си депутати да гласуват как ще разпределят остатъка....
4
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ВЪЗПАЛЕН МОЗЪК ! И ДА ГО ОТВОРИШ ПАК ГАРАНЦИЯ НЯМА , ЧЕ ЩЕ СЕ ОПРАВИ! ТЪЙ, ЧЕ ТУК ДОКТОРИТЕ НЯМА ДА ОБВИНЯ , ЗАЩОТО НЕ ВСЕКИ ЗНАЕ КАК СЕ ЛЕКУВАТ ВЪЗПАЛЕНИЯ И ОТОЦИ! КОТЕШКА СТЪПКА ДА БЕШЕ ПИЛА СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ЩЕШЕ ДА Я СПАСИ! МОЖЕ ДОРИ И СИНЯ ХВОЙНА ПЛОД ТОВА ПРИТЕЖАВА СВОЙСТВОТО ДА ОТПУШВА ЗАПУШВАНИЯ ВЪТРЕ В ОРГАНИЗМА ОСОБЕНО ВЕНОЗНИ!
3
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
АКО БЕШЕ НАПРАВИЛА РЕЦЕПТАТА НА ПРОФЕСОР ДОКТОР МЕРМЕРСКИ СЕГА ЩЕШЕ ДА Е ОЩЕ ЖИВА! НАЧИ СУТРИН НА ГЛАДНО ПО ЕДИН БЕЛТЪК В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДВЕ ИЛИ ТРИ СЕДМИЦИ - 30 МИНУТИ ИЛИ 1 ЧАС ПРЕДИ ЗАКУСКА! ТОВА ТАКА СТЯГА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА, ЧЕ СПИРА ДАЖЕ ХЕМОРОИДИ КЪРВЯЩИ! А И В НЕЙНИЯ СЛУЧАЙ Е ТРЯБВАЛО ДА ПИЕ ПРОПОЛИС ТИНКТУРА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО Е! НИЩО ОТ ТЕЗИ 2 НЕЩА НЕ Е СПАЗИЛА!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1. Като гледам макята на снимките ... и след появата на тоя "лек удар" ... би трябвало разследването да се насочи в съвсем друга посока.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е тоя лек удар по главата дето така изведнъж изникна ?