За 18 години увеличението на броя на онкоболните ще е с 50%

Причините - затлъстяване, стрес, алкохол и цигари, мръсният въздух
46
За 18 години увеличението на броя на онкоболните ще е с 50%
Снимка: БГНЕС

Случаите на рак може да скочат с 77% до 2050 г. според Световната здравна организация. Най-често срещаният рак при жените е този на гърдата, а при мъжете - на белите дробове. България е на 68 място от 191 страни по брой онкоболни. Безплатни прегледи по повод Световния ден на рака, който беше в неделя, започват от понеделник в редица лечебни заведения в страната.

Доц. д-р Веселин Попов, завеждащ Клиниката по лъчелечение към университетската болница ”Св. Георги" в Пловдив, каза пред  NOVA NEWS, че скрининговите програми са изключително важни за ранна диагностика на онкологичните заболявания.

Лекарят допълни, че повечето от тях са безплатни, включително мамографията при жени над 40-годишна възраст и изследване на PSA при мъже над 50.

По думите на д-р Попов докладът на СЗО е много тревожен, тъй като показва, че ако през 2012 г. е имало около 14 милиона нови случая, то през 2020-а те нарастват до 20 милиона. Доцентът каза, че очакванията са до 2030 г. броят им да се повиши до 21 милиона.“Това е увеличение от близо 50% само за 18 години”, допълни той.

Лекарят каза още, че в клиниката, която завежда, има пациенти на различни възрасти. Той посочи, че факторите, които обусляват появата на карцином, са затлъстяване, стрес, намалена физическа активност, употреба на алкохол и цигари, както и замърсеният въздух.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: ракзаболяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е вече е масово явление - рак във всички яко набодени страни и не се крие, всеки е подписал информирано съгласие за ваксината.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не забравяме че ни ръсят с незнайни аерозоли.Ню Хепшир си позволи да забрани пръскането свише.Глоба 500000.Защо ли?
43
0
 
1
 
! Отговори
Болест Х=РНК+РАУНДЪП преди 3 месеца
("Естествени новини") Д-р Джуди Миковиц направи бомбастично разкритие, като в неотдавнашно интервю за Health Ranger обясни подробно как глифозатът, една от основните активни съставки на хербицида Roundup, засилва или усилва токсичността на "ваксините" срещу коронавирус от Ухан (Covid-19).Въпреки че самите инжекции са токсични, тъй като съдържат ключови съставки, които пробиват клетъчните мембрани, за да вкарат протеините на шиповете направо в ядрата на клетките, глифозатът ги форсира, така да се каже, на стероиди.
42
0
 
2
 
! Отговори
мРНК и Раундъп преди 3 месеца
Двете съставки на бинарно биологично оръжие, което вършее златния милиард, чрез взаимодействието на БИГ АРГРА и БИГ ФАРМА мафиитемафиите.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не забравяме и "замърсяването" на вълшебните сиропи с бактериално ДНК.. и свойството им да транскриптират РНК в ДНК в чернодробните (поне за тях е доказано) клетки. Или на кратко - вълшебните сиропи се гъъбаркат с ДНК-то ви.. което кой знае какво още причиняват.. освен рак. Поживьом-увидим.. е бая набодени няма да доживеят да видят..
40
0
 
3
 
! Отговори
Ако продължим преди 3 месеца
Да се правим че не ядем хляб и олио с обеднен уран от Украйна случаите на рак ще се увеличат със сигурност.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "една от причините е Ковид - скапва имунитета и раковите клетки си правят после фиеста, карамба и буги, дуги,муги" ----------------- ами не! Експерименталките са това, което подтиска т-клетъчния имунитет, който е отговорен за унищожаването на раковите клетки. В резултат на това сега имаме феномена "турбо рак". Особено силно разпространен сред чинно наболите си уфтсе!
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
има ваксини против някои видове рак - слагайте и ще сте здрави
37
1
 
3
 
! Отговори
Пригответе си по преди 3 месеца
500 000 долара за генна терапия. К`во муплащаш?
36
2
 
5
 
! Отговори
фас преди 3 месеца
интересно никой не споменава еликсирите
35
5
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
Вземете мерки, че лечението е много скъпо за държавата така или иначе. Трябва да има профилактични напълно безплатни прегледи след 40 г. за хората, които се осигуряват. Хванат навреме, има шанс за лечение. Вижте, че сме с най-ранна средна продължителност на живота от цяла Европа...Мерките ще са даже много закъснели. Никой не е застрахован и парите не връщат здравето.50% ръст е нещо страшно..
34
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Българите допускат една фатална грешка.Тя идва от чувството за тревожност,което ни кара свтюръхчувствителни,а от тук и податливи на внушение за здравословни проблеми. Защо нямам рак,след като съм на 53,а изпушвам всекидневно около стотина свити цигари и изпивам минимум литър силен алкохол? Отговорът е лесен.Не ходя на доктор. Бъдете разумни! Ако пиете или пушите просто потърсете потърсете разни антиоксиданти,билки за черен дроб и бял дроб(за чай), сърце...всички жизнени органи и поддържайте ниво
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 31 А, да, през соца, 1986г., Чернобил, народа ядеше радиационни зеленчуци, докато видните комунисти караха на държавен резерв. Урановата руда се караше с открити прицепи. Радиацията предизвиква мутации (рак). ДДТ (вече забранено - предизвиква рак) се ползваше масово през соца и т.н.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мат'ряла ше изммре!
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При соца изяждахме по половин хляб още докато е топъл и солихме със сол без да е хималайска и подобни глипости .Задайте си въпроса защо има много възрасни хора по селата , а не по градовете . Скъса един домат от градината , ама домата расъл на слънце ...и така в този ред . Капитализъм -сатанизъм , точка по въпроса .
30
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
една от причините е Ковид - скапва имунитета и раковите клетки си правят после фиеста, карамба и буги, дуги,муги
29
3
 
5
 
! Отговори
Не вееее преди 3 месеца
Не веееееее, вие продължавайте да бройте ковидясалите, други болести няма!
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първ обезценете парите , после направете храната скъпа и некачествена , след това направете здравеопазването недъстъпно и платено , осмейте спорта и опростачете народа до най долните страсти . Веднага след това въведете капитализма , под захаросани думи за демокрация . Честито!
27
1
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
При радиоактивно замърсяване най-опасни са първите няколко месеца, след това опастността за хората намалява рязко. Това е така защото най-опасните радиоактивни изотопи се разпадат в рамките на няколко месеца. Днес радиоционните нива са повишени единствено в района Чернобилската АЕЦ и не представляват опастност за хората извън тази зона.
26
3
 
8
 
! Отговори
Хоумс преди 3 месеца
Значи тези, които уж ви лекуват ви казват, че ще ставате още по-болни, и вие да стопляте какво се случва? Добитъка си заслужава пъдарите...