Полезни храни за пикочната система

Добавете кисело мляко към менюто си
18 апр 2024 12:08, Михаела Лазарова
3
Полезни храни за пикочната система
Снимка: Istock

Пикочният мехур е орган с балоноподобна форма. Намира се в долната част на корема и неговата роля е да събира урината, която бъбреците отделят, след което тя бива елиминирана от тялото. Рядко мислим за неговото здраве и функция, докато не настъпи момент, в който усетим неразположение и се окаже, че имаме инфекции на пикочните пътища.

Тогава след консултация със специалист ще ни бъде назначена необходимата терапия, като ще трябва да спазваме и хранителен режим. Когато нямаме оплаквания обаче също е важно да помислим как да се грижим за здравето на пикочните пътища. Вижте в галерията ни някои полезни храни и не забравяйте да пиете достатъчно вода.

Горските плодове са едни от най-полезните, тъй като те ни осигуряват важни антиоксиданти и имат малко калории и захари. Докато червените боровинки са най-често препоръчваните вид горски плодове за здравето на пикочния мехур, други видове горски плодове също имат подобни ефекти. Ягодите, малините и боровинките имат високи нива на витамин С, който може да помогне за намаляване на развитието на бактерии в пикочния ви мехур.

Освен това, тези плодове съдържат и голям процент вода, което помага за промиване на пикочната система, чрез редовно уриниране, което помага да избегнем инфекциите.

Горски плодове

Горските плодове са едни от най-полезните, тъй като те ни осигуряват важни антиоксиданти и имат малко калории и захари. Докато червените боровинки са най-често препоръчваните вид горски плодове за здравето на пикочния мехур, други видове горски плодове също имат подобни ефекти.

Ягодите, малините и боровинките имат високи нива на витамин С, който може да помогне за намаляване на развитието на бактерии в пикочния ви мехур. Освен това, тези плодове съдържат и голям процент вода, което помага за промиване на пикочната система, чрез редовно уриниране, което помага да избегнем инфекциите.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци са едни от най-вкусните и полезни, известни със своите противоракови свойства. Към тях спадат рукола, броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол, къдраво зеле, репички, ряпа и други. Те са богати на витамини C, E, K и много фолиева киселина, фибри, за които е известно, че поддържат здравето на пикочния мехур.

Още по темaта може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Здраве
6 стъпки за дълголетие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Добавете вода към пиенето си...
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
снимката от индия или пакистан е ?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тя ли плюска тая система :)))