4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина

Възрастта влияе върху растежа на косата
10 май 2024 10:16, Михаела Лазарова
2
4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина
Снимка: Istock

Ако не сте от дамите, които не могат да се похвалят с гъста и дълга коса, може би сте от тези, които мечтаят за такава. Но сигурно сте забелязали, че колкото и да се опитвате, сякаш косата ви просто не може да достигне така желаната дължина и сякаш буквално спира да расте. Какви могат да са причините за това? Вижте в следващите редове.

Генетична обусловеност

Що се отнася до растежа на косата на индивида, всеки човек има фаза на растеж на косата, при която косата му има потенциала да достигне най-голямата си дължина. Крайната дължина на косата е максималната дължина, която косата може да достигне, без да бъде подстригана или повредена. Фазата на растеж на косата се определя най-вече от генетиката и може да продължи от две до шест години.

Средно повечето коси растат около 1 см на месец и всеки косъм завършва цикъла в различни точки на растежа си (това е и причината хората да имат няколко дължини на косата).

Възраст

Подобно на вашата генетика, възрастта също може да бъде причина косата ви да не расте. Възрастта влияе върху растежа на косата, тъй като цикълът на растеж на косата става по-кратък. С напредването на възрастта този първоначален шестгодишен цикъл преминава в двугодишен цикъл, правейки косата ви по-тънка и неспособна да расте след определена точка.

Косата ви също има тенденция да става по-слаба поради всичко, на което сте я подлагали, в това число стилизиране, боядисване или пък друго химическо третиране.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: косакосопадслаба коса
Още от Здраве
6 алтернативи на ботокса, които подмладяват кожата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Трифон преди 1 седмица
Когато е финансова криза косите на дъските стават дълги, а полите къси и обратното.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Основната причина е една - както й е заложено генетично. Къдрава коса, напримеру не расте много дълга, тя се къдри. Дори при правите коси има генетично зададено колко дълга ще стане