Проблемите със съня при децата водят до психози след пубертета

Рискът е, когато се превърне в постоянен и хроничен проблем
5
Проблемите със съня при децата водят до психози след пубертета
Снимка: Pixabay

Децата, които хронично страдат от недостиг на сън като малки, са изложени на по-висок риск от развитие на психози в първите години след пубертета, установи изследване, цитирано от електронното издание "Медикъл Експрес" и БТА.

Изследователи от университета на Бирмингам са анализирали информация за продължителността на нощния сън сред 12 394  деца на възраст от шест месеца до седем години и сред 3889 души на 24-годишна възраст. Учените са установили, че децата, които редовно спят по-малко нощем, са изложени на повече от два пъти по-висок риск да развият психотично разстройство след края на пубертета и близо четири пъти по-висок риск от психотичен епизод.

"Напълно нормално е децата да страдат от проблеми със съня в различни периоди от детството, но е важно да знаем кога трябва да се потърси помощ. Понякога сънят може да се превърне в постоянен и хроничен проблем и тук виждаме връзката с психиатричните заболявания в млада възраст", каза ръководителката на изследването д-р Изабел Моралес-Муньос.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: съндеца
Още от Здраве
Кои са най-добрите упражнения за стягане на ханша?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Айде, пишете повече такива неща, че да побърквате горките майки, които и без това са лабилни
3
0
 
1
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 седмица
При моите деца е така: Като вечер ги напсувам и у детската стая настава тишина
2
1
 
4
 
! Отговори
До При съседиПСИХАРИ преди 1 седмица
Да, така е. Проблеми със съня имат и хората, които поради финансови причини живеят на големи семейства в малки жилища. Все някой трябва да става много рано и будилникът му дрънчи, на друг му се налага да учи до късно вечерта, трети поради напреднала възраст става по два-три пъти през нощта, на четвърти му се ражда бебе, пети хърка като дъскоразница, а стаите са само три и едната от тях е преходна. Затова всички там имат неспокоен "заешки" сън и не само децата, но и родителите им психясват.
1
2
 
4
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 1 седмица
живота на околните става ад, а жилището им - непродаваемо.