Проверяват всички сайтове за търговия с лекарства от Турция

Те процъфтяват заради високите цени и дефицита у нас
12 сеп 2024 09:31, Петър Бойчев
91
Проверяват всички сайтове за търговия с лекарства от Турция
Снимка БГНЕС

Комисията за защита на потребителите започна проверка на всички онлайн магазини за продажба на лекарства от Турция. Тези сайтове не отговарят на законовите изисквания за търговия с лекарства, но поради високите цени у нас и хроничния дефицит у нас, хиляди българи купуват от тях. Такива продукти нямат ясен произход, не се знае как са съхранявани и често се употребяват без лекарско предписание, предава БНТ.

Търговията с лекарства от Турция кипи не само в интернет, а и по всеки панаир и десетки пазари в страната, като търговците обикалят с микробуси с написани на ръка надписи.

Комисията вече е забранила дейността на един сайт със съдействието на ГДБОП, но той е "възкръснал" с леко променвено име и отново продава турски лекарства. Зад сайта стои физическо лице. Глобите, които може да му наложи КЗП за множеството нарушения, надхвърлят 50 000 лева. Мъжът обаче е неоткриваем.

"И сме канили търговеца и сме опитвали на място да го посетим. Не е връчен актът по отношение на първия сайт, за който вие ни сезирахте", обясни пред телевизията Мария Филипова, председател на комисията. Агенцията за лекарствата пък, която следи за незаконна търговия с неразрешени медикаменти, не е отговорила на въпросите и не се знае направила ли е нещо по въпроса.

"Това, че е записана такава глоба в закона, въобще не означава, че тя е налагана. Аз поне нямам информация някога да е налагана точно тази санкция", обяснява магистър-фармацевтът Димитър Маринов, който е и председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Това е престъпление с лекарства, което носи огромна вреда на българското общество. И в резултат виждаме и огромните процеси по дерегистрация на лекарства от България", коментира и изпълнителният директор на асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова.

Незаконната търговия с лекарства у нас не е престъпление, а административно нарушение. Фармацевтите от години искат това да се промени. Александър Симидчиев - депутат от ПП-ДБ и председател на парламентарната здравна комисия, обаче смята, че това няма да реши проблема. Той иска, вместо това, затягане на контрола при куриерските услуги.

"Може да има ангажимент пред куриерската фирма да бъде декларирано, че въпросната пратка не съдържа определени опасни за живота и здравето неща. Ако някой реши да прати такива неща, ще предостави декларация с невярно съдържание на базата, на която цялата строгост на закона може да бъде прилагана", смята Симидчиев. Такова ограничение обаче лесно може да бъде заобиколено, а и голяма част от тази търговия тече не онлайн, а директно по пазарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
3
 
! Отговори
До64 преди 6 дни
И какъв ти е проблема български лекар да ти ги изпише на книжна рецепта и ти да намериш начин да ги вземеш от Турция на цени в пъти по ниски от родните-никакъв!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе не знам дали е престъпление да си купиш лекарство от Турция ама знам че кощунство да се предлагат едни и същи лекарства тук и там с огромна разлика в цените,изводът-купи хапче от Турция,убий родната бяла мафия.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"на нея излизат подходящите антибиотици, та няма нужда се обяснявам в аптеката" - Мисли малко, ей там в коментара от сорта "Стани богат" с възможни отговори А), Б), В), т.н. единият антибиотик предизвиква тежка дииapия, другият в много страни е забранен защото уврежда черния дроб, Тигециклин е забранен в някои държави заради повишен риск от смъртност, другите са ограничени заради риск от апластична анемия, бъбречна недостатъчност. Трябва да ти ги предпише лекар, според твоето тяло и състояние.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хората масово са на пазар в Турция за храни,препарати и дрехи,адмирации за това че започнаха да пазаруват и лекарства от там,препоръката ми към всички е,всеки които се нуждае от лек трябва да намери начин и да се снабди с него от Турция на цени значително по ниски от родните.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Не съм аз с бронхита, а и бронхит с антибиотици не лекувам, ако нямам доказана бактериална инфекция" - един тук в коментарите иска да си купува сам антибиотици, пък не прави разлика между вируси и бактерии, да не говорим за грам положителни или грам отрицателни, че конкретните се лекуват с различни лекарства. Човекът иска сам да си назначи антибиотик без да е лекар и пита "как така ще навреди на околните!". После обяснява смело като професор, че "няма как да навреди", даже вика "ясно ли е?".
60
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 6 дни
Цитат: "Това е престъпление с лекарства, което носи огромна вреда на българското общество" Интирисно ми е защо обществото мисли точно обратното?
59
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 50, преди 6 дни
"Още една задачка имам за "човека с бронхита". Хипотетично, отиваш в аптеката и казваш "Имам бактериална инфекция" - - - Не съм аз с бронхита, а и бронхит с антибиотици не лекувам, ако нямам доказана бактериална инфекция, но ако имам проблем си пускам изследвания, правя антибиограма и на нея излизат подходящите антибиотици, та няма нужда се обяснявам в аптеката какво ми трябва. Мога просто да си занеса изследванията на място.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"И как баба ти,която да речем е учителка или пък дядо ми който е инжинер а сега са пенсионери с болежки могат да се"изучат"и да се спасят от тия мародери?" - За общото възпитание на нацията става дума, а не за частните случаи и конкретната подагра на някой конкретен дядо.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво ли не правят престъпните монополи у нас, за да спрат конкуренцията. Е, няма да им се получи. Хората носят лекарства на ръка и никой няма и не може да ги спре.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Ами свийте до маржовете на печалба и направете вашите цени като турските" - Цените на които идват лекарствата от производителя са горе-долу приемливи. Макар реално една огромна част от лекарствата да се правят от суровини, които на практика са *** от всевъзможни химични и биохимични производства, ама това крайния потребител не го засяга. Проблемът си е в нацията. Възпитана е в алчност. "Стопаните" на аптеките в България са българи или чужденци на които го позволяват. В чужбина що не е така?
55
3
 
3
 
! Отговори
До54 преди 6 дни
И как баба ти,която да речем е учителка или пък дядо ми който е инжинер а сега са пенсионери с болежки могат да се"изучат"и да се спасят от тия мародери?
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами свийте до маржовете на печалба и направете вашите цени като турските,тогава няма да има нужда от забрани и протекционизъм.Да ама къде по печелившо е да надуем цените до небесата и да впрегнем държавната машина да мачка всичко наред което не се съобразява с нас,,и това е във всяка една сфера а не само в здравеопазването.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Стига с тия,бронхити,инфекции,пневмонии и антибиотици,недейте разводнява темата а тя е,родната мафия облечена с бяло ни скубе като за последно" - Докато има шарaни, ще има и въдичари. Тя мафията даже е способна до там да стигне, че да иска масово да се купуват антибиотици от всеки льoлЮ. И кретeнитте ше ги купуват, защото им е толкова акъла да ядат лекарства без да знаят за какво се ползват. Нали е чиста печалба за фармацевтите. Иначе, като не искате мафия - учете! Имайте морал! Действайте!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Имаше репортаж на Валя Ахчиева преди време, как един флакон лекарство против рак(23 000 долара) се използва по три пъти в различни болници, даже се опитват и да го изнасят за Нидерландия (ама ония го върнаха). Има регистър, където се отбелязва ползването му, където всичко е видно, знае се кои болници и търговци участват. Къде е държавата и гореспоменатите институции ??? Къде са хората на улицата ? В РСМ като избухна подобен скандал, ония злязоха на улицита и ги изметоха, с викове убийци.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Стига с тия,бронхити,инфекции,пневмонии и антибиотици,недейте разводнява темата а тя е,родната мафия облечена с бяло ни скубе като за последно,няма лекарство което да не по скъпо в пъти във България отколкото в Турция и сега когато хората намериха начин да се спасяват,нашите мафиоти завиха като чакали,готови са да впрегнат цялата държавна машина-която е тяхна,за да прекратят това!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
има сума ти лекарства за тежки и лоши болести, които липсват у нас.Държавата/Правителство не вземат мерки, защото не им дреме.Хората се спасяват поеденично, като си купуват лекарства от Турция.Държавата започва да ги преследва.Извод: когато Държавата е решила, че не и трябваш и се оптива да те убие, недей да наглееш и да се опитваш да се спасиш. Това те прави престъпник в лицето на държавата и тя те преследва и наказва.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Още една задачка имам за "човека с бронхита". Хипотетично, отиваш в аптеката и казваш "Имам бактериална инфекция, вече научих от един форум, че така се казва. Трява ми..." Какво ти трябва? А) Хлорамфеникол; Б) Тигециклин; В) Гатифлоксацин; Г) Тровафлоксацин; Д) Ципрофлоксацин;
48
0
 
9
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 6 дни
Ми ще си купувам от Турция.Лекарството ми там ,след всичкият им скок на цените струва 8 лв. за 30 таблетки,у нас струва 24 лв за 28 таблетки.Да ме съдят,през дедовия ми е. Както писа някой по-назад:като не мога от Турция,от Гърция ще ги вземам.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мафията си има държава:Как е възможно людете да се спасяват с илачи на по поносими цени от Турция,веднага да се активират всичките му там агенции и контрол и органи и незабавно да бъде прекратена та "незаконна" дейност.Еййй,Човек да почне да ви трепе наред,пак малко ще ви е!
46
0
 
7
 
! Отговори
али преди 6 дни
"Комисия за защитата на потребителите" :))).... може би по правилно ще е да се казва "Комисия за защита на търговците" :) .... Интересно защо цените са по високи от тези в Турция, защо не си задаваме и този въпрос ?