Франция е готова да помогне за разрешаване на газовия спор

Солана призова газът да не се използва "като политически инструмент“
7 яну 2009 15:14,
8
Франция е готова да помогне за разрешаване на газовия спор
Снимка: БГНЕС

Франция призовава "Газпром" и Украйна в най-кратки срокове да възстановят доставките на газ за Европа и е готова да помогне за разрешаването на конфликта, заяви в интервю за агенция "Новости” френският министър на икономиката Кристин Лагард.

Най-голямата френска газова компания и основен партньор на "Газпром” във Франция GDF Suez заяви снощи, че доставките на руски газ за страната са намалели със 70%.

"Желая ситуацията да бъде урегулирана в най-кратки срокове според закона и договорите, които са били сключени”, каза тя.

"Ако можем да помогнем за разрешаването на конфликта, ние сме открити”, отбеляза Лагард.

Тя припомни, че вицепрезидентът на "Газпром” Александър Медведев я е уверил в понеделник, че "Газпром” ще изпълни своите задължения.

"Бих желала това да бъде така”, добави Лагард.

Но все пак тя призна, че предпочита да не се намесва в спора между руската и украинската страна.

По-рано върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че газът не трябва да бъде използван "като политически инструмент“ във връзка с газовия конфликт между Русия и Украйна.

Редица страни в Европа съобщиха, че не получават никакъв руски газ.

"Газът и петролът не бива да се използват като политически оръжия, ние трябва да можем да намерим професионални механизми“, които да не са политически, допълни Солана в интервю пред Испанското национално радио.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
.dru преди 15 години
!
6
0
 
0
 
! Отговори
сс27 преди 15 години
Поюдейчените хазари атакуват на два фронта - Украйна и Газа...
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво направи Буш със Садам когато този започна да се бъзика с тях? Ред е сега и Путин да стъпне на врата на Ющенко.Руски войски да охраняват газопроводите.А това което се случва сега е чиста американска провокация.Преди беше Грузия сега Украйна а там знаете че има американски съветници.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Цената на газта за Европа достига 700$ за 1000куб.м.Украинските тарикати плащат по 179.5 и не искат на 250$.Отделно прибират огромни такси за транзитирането до Европа, а вместо това я крадат за себе си .Затова и не искат да пуснат международна комисия,който да следи къде отиват подаваните количества.Украйнското правителство е виновно застуда във вашите апартаменти!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер втори-2 Вие сте палестинец.Където и да отидете,твърдите колко хубав човек сте,че за това трябва навсякъде да се чувствувате като у дома си.Наричам ги още-човешки подобия без претенции.не очаквам да схванете.
2
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
на времето западняците използваха ембаргото на технологии, спрямо СССР и страните от Вършавският договор..днес пък Русия им отвръща с енергийно ембарго!....Но за разлика от България там на Запад вече са готови с новите технологии..вятърни генератори..слънчеви колектори..ядрени централи..вече и коли на водород се появиха в САЩ!...Няма да е вечен руският и арабският хегемонизъм в енергийният сектор!Запада и САЩ инвестират в мозъци, а ние изнасяме капитали от страната и купуваме остарели руски разработки......И докато Румъния веднага закупи Френски атомен реактор и получиха достъп до високите западни технологии..закупиха правото да окомплектоват и произвеждат РЕНО...Ровер...то националните предатели гоцето..сергей...ни обвързват все по тясно с русия и подготват излизането ни от евро зоната!ВИЗОВИЯТ РЕЖИМ НИ ГО ГОТВЯТ.. САМО БЪЛГАРСКАТА УФСЪ НЕ ГО ЗНАЕ..че с тази емиграция и с тези сезонни работници няма кой да работи на червените олигарси!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нищо,това ще е за урок на всички!От тук нататък си знаете работата!