Сорос дава на Европа 3 месеца за спасяване на еврото

Гърция едва ли ще успее да се справи със спасителните кредити
Обновена: 4 юни 2012 14:55 | 4 юни 2012 12:52, Бойчо Попов
28
Сорос дава на Европа 3 месеца за спасяване на еврото
Според Сорос до три месеца и германската икономика ще е по-слаба. Снимка: Reuters

Европа има три месеца, за да спаси еврото, след което пазарите ще спрат да дават повече време за решаване на проблемите. Такова е мнението на американския милиардер Джордж Сорос, пише MarketWatch.

"Мнението ми е, че властите разполагат с прозорец от три месеца, през които все още могат да поправят грешките си и да обърнат сегашните тенденции. Под власти имам предвид най-вече германското правителство и централната банка на страната“, обяснява Сорос.

Според него нищо няма да може да бъде решено без съгласието и одобрението на Германия.

„Силно задлъжнелите страни ще трябва да получат облекчение на разходите си за финансиране. Има различни начини това да се случи, но всички те трябва да получат активната подкрепа на Германия“, смята той.

Предизвикателството ще бъде именно убеждаването на германците, че тези стъпки са изцяло в техен интерес.

"Надявам се гърците да се стреснат достатъчно от перспективата да бъдат изключени от Европейския съюз, за да дадат макар и слабо мнозинство на коалицията, готова да прилага сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банковите кредитори", допълва той.

До три месеца "германската икономика също ще отслабне и за канцлера Ангела Меркел ще бъде още по-трудно да убеди германската общественост да приеме допълнителни отговорности към Европа. Това отваря този прозорец от три месеца", уверен е Сорос.

Решението на проблемите трябва да мине през застраховане на депозитите, за да се спре тегленето на пари от банките в периферните страни. Освен това банките ще трябва да получат възможност да се кредитират директно от Европейския механизъм за стабилност, чиято основна задача е да финансира закъсалите правителства от еврозоната.

Сорос е на мнение, че гръцкото общество „ще бъде доста ужасено от перспективата за изключване на страната от Европейския съюз“ и на изборите този месец вотът ще позволи формирането на правителство, което да се придържа към договорените условия по спасителните програми.

„Каквото и да било правителство обаче няма да се справи с ангажиментите, така че гръцката криза ще достигне своя пик през есента“, категоричен е Сорос.

По неговите думи това означава, че мерките за икономии отново ще спечелят известно време, но няма да решат проблемите. Така след изтичането на около три месеца пазарите отново ще започнат да искат своето, но този път няма да има кой да им го даде.

Въпреки всичко Сорос е уверен, че еврото ще оцелее. Причина за това ще бъде решителността на Германия за неговото запазване, тъй като връщането към марката би имало огромна политическа и икономическа цена. Част от нея би било изместването на страната от големите й експортни пазари, обяснява милиардерът.

Всичко за кризата с еврото четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
mishkata преди 11 години
abe vzemete prochetete neshto ot choveka, samo pluete edin sled drug bez da znaete dostatachno...
23
0
 
1
 
! Отговори
do 22 преди 11 години
Nqma dostaty4no kapital, za da nakara da se slu4at wsi4ki tezi ne6ta. Nqma kapital, dori kolkoto ediniq spasitelen tran6 na Gyrciq. Tozi e muha pred Ewropa. Moje da si spekulira s nqkoq interent firmi4ka kato facebook, no ne i s industriqta.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I eto go spelulatora na pazarite Sopolos. Iska da kaje, 4e sled tri meseca 6te zapo4ne da spekulira ili kakwo? Stiga s tezi idiotski izkazwaniq. Pazarite nqmat interes da NE dawat wreme na Ewropa, poneje tq e pazara. Samo 4e na spekulatorite kato tozi naglec ne im stiska da spekulirat, poneje nqmat dostaty4no pari da se preborqt s kapitalite na EU. Za towa im ostawa da si laqt po mediite, kakto praweha w na4aloto mnogo drugi, no mlyknaha.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този не е мошеник, а архимошеник!
20
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 11 години
Благодарение на такива мошеници светът е в криза.
19
0
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Ако попрочетеш малко за този мошеник, ще разбереше че той се раличива от Нострадамус, по това че той кара нещата да се случват, на не само отгатва какво ще бъде.....
18
0
 
2
 
! Отговори
s преди 11 години
той да не е Нострадамус, като е милиардер?
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление Сорос вероятно е прав.В момента има масово бягство на капитали от ЕС към Швейцария, Япония и САЩ.Швейцарският франк е на исторически връх в последните 40-50 години, което значи че нещо голямо е на път да се случи.Еврото загуби 8% само за един месец, това е повече от катастрофа!!!Ако Испания/Италия тръгне да фалира еврото ще се срине най-малко с 50% и автоматично ще загубите половината от парите си ако имате късмет.
16
0
 
3
 
! Отговори
дядо преди 11 години
всичко се прави срещу европа щото щатите вече трудно намират дойни крави и не ги е еня за никогоможе ли да е голяма трагедия за една държава като германия ако се откачи от едно бреме като гърциянеее да им дават още пари да загробят и себе си - и после да искат от американската печатница зелени книгипълна зависимостегати и балоните за реална икономика за конкуренция и други глупостино нали свалиха гащите на българитене само им ги свалиха ами им ги взеха на ***
15
2
 
4
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Всичко се прави, за да има Европа извинението, че ще девалвира еврото до 1 евро за 1 долар. Това ще послужи като мощен стимул за увеличаване износа и конкурентоспособността на европейската икономика. Искате растеж? Няма проблем - малко инфлацийка като поемете и готово. И още 1 трилион като опростите на гърците и испанцете, а после 2 трилиона за италианците и ще видите за какво ви говори Сорос, илитерати недни...
14
0
 
3
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Този поне ме пита, преди да се изказва публично. Останалите - вземете си бележка!
13
1
 
3
 
! Отговори
Мдааааа.... преди 11 години
Разглеждат се и други варианти за изход от ситуацията . Според един от тях , гърците трябва да се парализират , за да не напуснат Еврозоната , според друг , това се отнася за германците . И двата варианта се подкрепят от именити икономисти . Сорос знае каква я мислеха , други ще решават , каква да стане .
12
1
 
7
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
istinata za Soros, edin opasen prestapnik ot klasa. Izvraten i nenormalen 4ovek, koito sablaznqva umni hora i gi pokvarva srestu sobstvenata im darjava. Toj dava stipendii, eni4arite sluguvat na banki, telekomi kato regulatori. convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/
11
8
 
3
 
! Отговори
Истината е в Долара преди 11 години
Който е пропуснал и не е обърнал еврото в долари е загубил, но ще загуби още повече ако изчаква. До три месеца еврото съвсем се срива и курса ще е долар/евро.
10
2
 
9
 
! Отговори
СОФИЙСКА ТРОШАЧКА преди 11 години
Този мъж изглежда доста по секси и по-улегнал Хю Хефнър.Бих се омъжила за него на секундата,защото откакто видях снимката му се влюбих безвъзвратно.Пък и е заможен ,но аз не съм материалистка ,душевното повече ме интересува.Аи в леглото ще е добър.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сорос е толкова алчен че и торбичките под очите си иска да пълни с пари хахах
8
2
 
3
 
! Отговори
евророма § дром преди 11 години
Стига сте плюли по най големия толераст във вселената ,без неговите фондации сме нищо.
7
3
 
15
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Тоя Сорос е голяма гад, агент на Ротшилдови - навремето тоя сатанист срина паунда/стерлинга ся иска да закопае еврото
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дефакто ес е фалирал с гимнастика само ще се удължи агонията.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този е един от кукловодите,целта на такива като него е колкото се може държави като Гърция да вземат все повече и повече заеми,за да се разпадне ЕС,защото ако изгонят подобни държави,останалите ще дръпнат напред и ЕС и еврото ще се стабилизират а САЩ нямат интерес това да се случва!!!