Орехи, семена... Кои храни са богати на омега-6?

Човек трябва да приема до 17 г на ден
6 фев 2020 19:24, Иванка Гъркова
1
Орехи, семена... Кои храни са богати на омега-6?
Pixabay

Полезните мазнини са основна част от балансираното хранене, което се стараят да имат мнозина. Като говорим за тях, винаги се сещаме за авокадото, което съдържа омега-3 мастни киселини, но има и други от които тялото се нуждае. Например омега-6 – полиненаситена мазнина, която се съдържа в много продукти, които се намират в хладилника ни. Но колко често ги консумираме? 

Линолова, арахидонова и гама-линолова киселина. Всички те са омега-6 мазнини, които се съдържат в различни ядки, семена и по-мазни риби.
 
Организмът има нужда от есенциални мастни киселини, за да функционира нормално. Но той не може да ги произвежда сам, затова трябва да си ги набавя чрез храни.
 
Според американската Академия по хранене и диетика, жените и мъжете между 19 и 50-годишна възраст трябва да приемат между 12 и 17 грама омега-6 мастни киселини на ден. 

Кои храни съдържат най-много омега-6?
Орехи
 
Едни от най-полезните ядки, които може да консумирате през този сезон. В тях има фибри и минерали като магнезий, фосфор, манган и мед.
 
Според информация на „HealthLine“ в 28 грама орехи има около 10,800 мг линолова киселина.
 
Слънчогледови семки
 
Те са с богато съдържание на витамини и минерали. Най-голямо е количеството на селена и витамин Е. В тях има антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, възпаление и хронични болести.
 
В 100 г слънчогледови семки има близо 37,400 мг линолова киселина.
 
Още за храните, богати на омега-6 четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Mmm преди 4 години
Храните богати на омега 6 , ИЗОБЩО НЕ СА ПОЛЕЗНИ!!! Точно омега 6 е тази ,която предизвиква възпаления в организма!!!Научете се преди да пишете,да прочетете повечко. Излагате се със слаби познания в материята.

Спонсорирани публикации