България е топ дестинация за дентален туризъм за пациенти от ЕС и Канада

До 20 000 чужденци годишно си лекуват зъбите у нас
48
България е топ дестинация за дентален туризъм за пациенти от ЕС и Канада
Снимка: Pixabay

Високите разходи за стоматологични услуги и ограничените застрахователни покрития са причина хората да се обръщат към т.нар. дентален туризъм, при който успешно съчетават ваканцията си в чужбина с бюджетно лечение на зъбите. През 2022 г. глобалният пазар на дентален туризъм ще достигне 6,7 млн. щ. д., като се очаква 13,6 % световен ръст на продажбите на тази услуга, съобщава американската организация Future Market Insights (FMI), цитирана от БНР.

България е сред търсените дестинации за такъв тип туризъм заради висококвалифицираните лекари, модерното оборудване и чудесната туристическа база. Но не само. По неофициални данни годишно между 10 и 20 хиляди чужди граждани пристигат в страната по линия на денталния туризъм. Наред с тях през отпускарския сезон стоматологичните ни клиники едва смогват да се справят с наплива на живеещи зад граница българи, които съчетават ваканцията си в родината с лечение на зъбите, защото тук им излиза много по-евтино. Именно ниските цени са причината всички те да изберат България, научаваме от Димитър Димитров, собственик на една от най-старите компании за дентален туризъм у нас.

“България вече е една от топ дестинациите на картата на този тип медицински туризъм. Избират ни по няколко причини. На първо място, това е бюджетът. Тук стоматологичните процедури са доста по-евтини от държави като Великобритания, например. Освен това, услугите ни са на много високо ниво. Ние работим с материали с немско и американско качество и се стараем да сме конкурентни на останалите европейски дестинации за дентален туризъм. Затова имаме пациенти както от ЕС, така и извън Европа. Ще ви дам пример. Във Великобритания цената на имплант е в рамките на около 2 хил. паунда, а в България това ще ви струва е между 1000-1200 лв. Така че пакетът, включващ настаняване в хотел със самолетен билет, екскурзия и денталното лечение е с многократно по-ниска цена от други държави“ – казва Димитър Димитров.

Половината от пациентите, пътуващи от ЕС, се възползват от частичните покрития на здравните каси в техните страни. “Ние приготвяме нужната им медицинска документация, за да може част от разходите да бъдат възстановени от Здравните им осигуровки“ – казва Димитър Димитров. Всеки месец в компанията му постъпват около 5 хиляди запитвания от чужбина, а годишният ѝ оборот е между 60 и 100 хиляди лева.

Освен за лечение, хората пристигат и за чисто естетически процедури – избелване на зъби, почистване на зъбен камък, поставяне на протези и пр. Как протича медицинската ваканция на един пациент в България?

“Процедурата е следната – посреща се на летището, настанява се в хотел или в клиника, в зависимост от ситуацията, извършва се или се стартира манипулация. След това, пациентите имат свободно време, което е организирано по строго индивидуална програма. Те обикалят България, като най-често посещават Мелник и Рилския манастир, които са предпочитани от любителите на културния туризъм. Много от тях искат да опознаят по-подробно София. За целта имаме партньорства с туристически агенции, които им осигуряват гидове“, казва Димитър Димитров.

Стоматологични клиники, специализирани в обслужването на чужди граждани по линия на денталния туризъм, има из цяла България, но най-вече в София и на Черноморието, където ври и кипи през активния туристически сезон. Гости от ЕС, Великобритания и Канада са най-честите потребители на този вид услуги у нас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Joan преди 1 година
Къде вижда тоя доктор имплант за 1000-1200 лв. в България? Тук няма имплант под 2500 лв. с всички изследвания, снимки, отливки и т.н.
41
1
 
5
 
! Отговори
От чужбина преди 1 година
Това,че в бг-то правенето на зъби е евтино е мит. С нормални здравни осигуровки в западна Европа излиза по-евтино и със сигурност ще е по - качествено. Просто не мога да си представя да ходя на зъболекар в бг-то.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъжът ми си направи импланти в София, клиника Дента 3.Алчната лекарка му взе първо 4 хил.евро.После още 2 хил., и пак за допълнителен имплант (за по-здраво уж) 700.Общо 6 700 евро за импланти метало-керамика.На третата година му паднаха горните зъби (цялото горно,че са залепени зъбите едно за друго). А гаранцията уж беше доживот.В Германия му ги залепиха.Вчера му паднали долните зъби.Нашите зъболекари са алчни и неспособни.Язък за разбитите илюзии и пари на хората.
39
4
 
14
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
И да нямаш кариеси, се ходи два х годишно на зъболекар за почистване на зъбен камък и профилактика. И това няма нищо общо с хигиената. Зъбин камък се натрупва от слюнката. Колко изостанал народ! Не цил ходил с десетилиетия на зъболекар, че и се хвали! Утре ще се похвалиш, че не си се къпал с месеци сигурно.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позната която живее в Швейцария преди години идваше тук, но в един момент установи, че там и е по-евтино и по-качествено. Братовчедка живееща в Испания заради парадонтоза проучваше цените тук и накрая си прави зъбите там и каза, че са и дали по-добра цена. Има още заблудени, но и те ще се усетят да си търсят цена там.
37
1
 
8
 
! Отговори
Роналд Македоналд преди 1 година
До Анонимен 23 Tук основно луди ли пишат? Какво непълнолетно дете с мъдреци и какви 600лв?!?! Миналата година във Варна ми взеха 100лв! Явно някъде в България е 6 пъти по-скъпо от Варна!
36
2
 
13
 
! Отговори
Da преди 1 година
Използвах отпуската си и съм седмица в България. Това , което направих ми излезна горе- долу същата цена на пакета , който бих могла да направя , където живея- А предпочетох тук , защото е бившата стоматоложка, чиито услуги съм ползвала, познавам и мога да се доверя. Така че, относително е.
35
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова България се напълни с пишман зъболекари, които най-много да ти съсипят зъбите и да ти предложат импланти! Явно има далавера и всякакви yтайки са се ориентирали да стават зъболекари!
34
6
 
9
 
! Отговори
МВР Перник преди 1 година
България е топ дестинация за изтезания с полицейски честоти!
33
5
 
9
 
! Отговори
Скъпите зъби преди 1 година
В Германия за да отворите зъболекарски кабинет трябва да посветтите години наред за обучение и после още доста години на практическа квалификация (сиреч да работите за без пари - на минимална заплата). След това като сте на към 50 ще ви трябват поне 1 мил. евро (и това е "евтиното") за да си отворите заболекърска практика. Повечето хора са принудени да теглят заеми. След всички тези инвестиции се сещате че не могат да си позволят да правят мостове за 2 000 лв. нали?
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва да теглиш кредит и после години да изплащаш или да дойдеш в България за да ти направят зъбите, кое ще избереш?
31
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото в ЕС и особено в Канада и САЩ зъбните застраховки са изключително скъпи, а здравните каси не поемат почти нищо. Реално на хората им е скъпо и не могат да си позволят да отидат на зъболекар в държавата си и за това идват на "дентален туризъм" в България.
30
1
 
0
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 година
До IM-дртiйУАЙТBoY!... Фамилното име на въпросния щатски режисьор и майстор на докум.кино е МУР.
29
7
 
8
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 година
До какви канадци/29 - Искаш да кажеш - КУБАта на братята Кастро, чиито медицински и здравни услуги и манипулации са на СВЕТОВНО НИВО, дори имаше филма на оня пухкав ХАмерикански режисьор М..., където изрично се виждаше, че канадците са утъпкали цела бетонна магистрала до малката Островна /доскоро комун./ държавица...
28
2
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Просто не можеш да намекнеш защото си толкова ***, че няма на къде. Не е нужно да бера аспржи цял живот или да сменям памперси, че да живея нормално. Имам си всичко
27
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Те такива останаха в България, злобни, прости селяци с много полицаи и мутри да ги "пазят" от какво и те незнаят, така, че не се очудвай, че ти казват какво да правиш и къде да ходиш!" - Думи на ренегат. Ренегат тръгнал да обяснява на хората обичащи държавата си, какви били хахаха Защо четеш български сайтове, след като статиите са писани от злобни, прости и т.н. хора? Направи една услуга на себе си и на нас. Не се връщай НИКОГА повече в Бг! Забрави, че си българин. Всъщност ти не си! У лево!
26
14
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Просто исках да намекна, че си най-вероятно си броиш левченцата и гледаш всяко нещо да е на промоция или "далавера/тънкана".
25
0
 
13
 
! Отговори
какви канадци преди 1 година
какви 5 лева дошли в бг? Ако имате бг живеещи там се разбира, ама канадци родени ще им е по изгодно в мексико където е по качествено и близо
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 На мен ми се беше случило зъболекар да ми предлага да ми махне мъдредците а бях отишъл за съвсем друго и аз естествено отказах. Тези зъби не е нужно да се махат освен ако няма някаква болка. Някои зъболекари са подли и си заработват допълнително пари като правят подобни ненужни процедури. Така че внимавайте. Не трябва да се предоверявате.
23
4
 
16
 
! Отговори
До AAAAAAAAA преди 1 година
Мурджо, те опряха по същата причина заради, която ти ходиш в Одрин и Къркларели да купуваш олио и лекарства. Просто им е по-евтино. Спестените пари ги дават за първоначалната вноска на новата кола, хубава екскурзия в Канкун или нов iMac. Същите блага, за които ти бленуваш или влизаш в борч.