Лавров захапа САЩ от Венецуела: Могат да излъжат във всеки един момент

Русия и Венецуела готвят съвместни проекти
19 апр 2023 07:00, Александър Попов
243
Лавров захапа САЩ от Венецуела: Могат да излъжат във всеки един момент
Снимка: БГНЕС/EPA

"Искам да подчертая, че всички знаят много добре, че Съединените щати могат да излъжат във всеки един момент и много по-често те мамят, отколкото да изпълняват собствените си обещания, собствените си предложения", каза Сергей Лавров, запитан за американско-венецуелските отношения в областта на търговията с петрол, предаде ТАСС.

"Това е тяхната страна, това са техните горива, това е тяхната икономика, която е обект на най-силните незаконни санкции", добави Лавров. Според него Венецуела трябва сама да реши как да се развива в бъдеще.

През ноември 2022 г. САЩ облекчиха санкциите срещу Венецуела. Белият дом разреши на американската компания Chevron да добива петрол съвместно с венецуелската PdVSA и да продава петролни продукти на американския пазар. В същото време запази забраната за плащане на данъци на венецуелското правителство, както и за продажба на суровини, произведени от Chevron в юрисдикции, различни от САЩ.

Русия и Венецуела направиха вчера преглед на някои от стотиците двустранни споразумения във финансовия, енергийния сектор, селското стопанство и редица други отрасли. Това стана при дискусии между външните министри Сергей Лавров и Иван Хил и други високопоставени служители по време на посещение на руска делегация във венецуелската столица Каракас, предаде Асошиейтед прес.

Двамата се ангажираха страните им да продължат да си оказват взаимна подкрепа и осъдиха икономическите санкции, наложени на държавите им от американското правителство.

"Напълно подкрепяме позицията на венецуелските ни приятели. "Това е тяхната страна /.../ и ние ще я подкрепяме по всякакъв начин, така че венецуелската икономика да стане независима от натиска на САЩ и други западни фактори", заяви на пресконференцията Лавров.

Хил и Лавров, който се очаква да се срещне и с венецуелския президент Николас Мадуро, заявиха, че страните им разработват алтернатива на системата за глобални финансови трансакции SWIFT, след като миналата година ключови руски банки бяха лишени от достъп до нея като част от икономическите санкции, наложени на Русия в началото на войната в Украйна.

Лавров заяви, че двете страни ще засилят сътрудничеството си в добива на петрол и разработването на газови обекти, както и по множество други проекти.

"Планираме многобройни проекти в областта на добива на петрол, разработването на газови находища, селското стопанство, медицината и фармацевтиката, комуникациите, космоса и новите технологии", каза той.

Русия, наред с Китай, е безусловен съюзник на венецуелското правителство. Нейната подкрепа му позволи да заобикаля унищожителните икономически санкции, които целяха свалянето на Мадуро от власт.

Лавров започна обиколката си в Латинска Америка в понеделник с визита в Бразилия. След Венецуела той ще посети също Куба и Никарагуа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: ВенецуелаЛавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
26
 
6
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧАТ ! преди 1 година
и ние ще я подкрепяме по всякакъв начин, така че венецуелската икономика да стане независима от натиска на САЩ и други западни фактори", заяви на пресконференцията Лавров. Което означава край с Венецуела !
147
2
 
9
 
! Отговори
Те не са преди 1 година
И спирали!
146
5
 
39
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Явно САЩ смятат Венецуела за тяхна колония. Свалили санкциите за добив на петрол, но не разрешават да се плаща. Това си е кражба.
145
19
 
7
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Просия Лавров конска празна глава
144
11
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Русия много се излага със всички подобни пропадалища+саламите. По същият начин се излагат и Германия, Англия,Франция и Брюксел. Това ще унищожи Европа и ще ни върнат векове назад. Вече се вижда със финансовата част в управлението на целият свят...... Предават собствените си народи и хора и вяра.
143
8
 
5
 
! Отговори
Лука Брази преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВНаркомафиотите се събраха ...
142
6
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
СМЪРТ ЗА ПРОКЛЕТАТА САТАНИНСКА СТРАНА САЩ
141
7
 
21
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 1 година
Русия, наред с Китай, е безусловен съюзник на венецуелското правителство. Нейната подкрепа му позволи да заобикаля унищожителните икономически санкции, които целяха свалянето на Мадуро от власт.
140
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста държави из Европа протестираха през последните месеци, много протести имаше и в Германия, които не показаха тук, сега и славяните протестират, чехите и поляците възстанаха, протестират и поляците викат "НАТО вън" !
139
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убили са един от главните нацистки главорези, които палеха и убиваха хора в Одеса през 2014 година, ужасното е , че фамилията му е типично българска, нарича се Александър Станков с прякор "Перун", бил е в нацистките батальони на "Десен сектор" и "Айдар". Вагнеровци са му видяли сметката.
138
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анализатор, Русия и Китай използват долари, в момента доста държави се опитват да се изплъзнат колкото се може повече от долара, включително и те, Турция също наскоро е купила злато и се опитва да се отърси от долара, а Китай е огромна икономика и с голям пазар и изобщо Азия се развива доста добре.
137
28
 
9
 
! Отговори
льоачка преди 1 година
До Конья Лавров -не само челъже, ами и заплашва
136
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правилни думи,природните изкопаеми на една страна са си само нейни и тя решава,как да ги ползва,намесата на САЩ във вътрешните и външни работи на Венецуела е незаконно и неморално.Както винаги САЩ искат да крадат и добиват суровините на други страни ,типични пирати и разбойници,купили международнате медии да ги прикрива
135
16
 
5
 
! Отговори
сандо преди 1 година
До Анонимен --просия отива на концесия
134
23
 
5
 
! Отговори
альошеинкоф преди 1 година
До Додо на 23.2 2022г лавроф каза че никога няма да нападат Украина и само след няколко часа нападнаха Украина --кой, кой лъже
133
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кажи кога не са лъгали- и крали- ние това го знаем - разсипаха строаната ни за 30 години
132
6
 
20
 
! Отговори
За разлика от Байдън преди 1 година
Лавров поне е жив.
131
11
 
35
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Лавров е по-симпатичен и приемлив и от Байдън и от Зеленски.
130
9
 
10
 
! Отговори
натовски лентяй преди 1 година
Като гледам повечето изказвания си правя извод че снощи психиатрията е збравила отворена вратата
129
30
 
9
 
! Отговори
От кухнята преди 1 година
От инфо изтекло от колумбийския ъндърграунд,Лавров е на посещение във Венецуела за да уреди венецуелски паспорти за кремълският елит,паспорти които могат да им потрябват всеки един момент.В Москва вътрешнокремълските опозиционери готвят преврат на настоящето правителство.След пристигането на бегълците във Венецуела,след пластични операции,елита на кремъл ще се отправи към Аржентина със нови самоличности.